خبرگزاری شبستان: برای دست یافتن به زندگی مطلوب بر پایه سبکی تعریف شده از آیین اسلام، انسان نیازمند شناخت لوازم این سبک برای رسیدن به غایت و مقصود است. عوامل زائد و هرزی که هر فرد ممکن است در طول زندگی خود با آنها مواجه شود، اگر از پیش در ذهن تعریف و شناخته شده و راه پیشگیری از آنها، مشخص باشد، می توان از بسیاری چالش های تنش زا انسان را محفوظ نگه داشته و او را در برابر این واقعه واکسینه نماید. شناخت بیماری های دل یکی از همین موارد است.
بیماری های دل عبارتند از: قساوت، کوری، رین (زنگار)، و...که برای آنها عواملی را برشمرده اند:
پیمان شکنی: خدای متعال فرمود: پس به سبب اینکه پیمانشان را شکستند لعنتشان کردیم و دل هایشان را سخت و حق ناپذیر گردانیدیم.(1)
زیاده گویی: رسول خدا(ص) فرمود: به راستی زیاده گویی درغیر یادخدا دل را سخت می کند.(2)
طولانی دانستن عمر: امیرالمومنان(ع) فرمود: زمان را دراز نپندارید(عمرتان را طولانی ندانید) که موجب قساوت دلتان می گردد، چنان که اگر کار بد، دیرپا شده و دوام یابد مایه قساوت می گردد.(3)
لهو و لعب: رسول خدا(ص) فرمود: سه چیز موجب قساوت دل می شود: گوش سپردن به لهو، در پی شکار(تفریحی) رفتن، و رفت و آمد به دربار سلطان.(4)
زیادی ثروت: امیرالمومنان (ع) فرمود: زیادی ثروت موجب تباهی دین و قساوت دل می شود.(5)
نگاه به بخیل: امیرالمومنان (ع) فرمود: نگاه به بخیل قلب را سخت می کند.(6)
گفت و گوی بی حاصل: امیرالمومنان (ع) فرمود: از گفت و گوهای بی حاصل و دشمنی بر حذر باشید که آن دو قلب ها را بیمار می کنند.(7)
عشق غیر الهی: امیرالمومنان (ع) فرمود: هر کس به چیزی عشق(زمینی) بورزد چشمش کور و دلش بیمار می شود.(8)
تکرار گناه و همنشینی با ثروتمندان خوشگذران: رسول خدا(ص) فرمود: چهار چیز دل را می میراند: گناه روی گناه و زیادی گفتگو با زنان و در افتادن با احمق، بدین گونه که تو بگویی و او بگوید در حالی که به خیر تن ندهد و همنشینی با مردگان. پرسیدند: ای رسول خدا! مردگان کیان اند؟ فرمود: هر توانگر خوشگذران.(9)
خلوت با زنان و همنشینی با گمراهان: رسول خدا(ص) فرمود: چهار چیز مایه تباهی دل هاست: خلوت با زنان (نامحرم) و گوش سپردن به آنها و پذیرفتن رای آنها و همنشینی با مردگان. سوال شد: ای رسول خدا! مجالست با مردگان چگونه است؟ فرمود: مجالست با هر گمراه رویگردان از احکام الهی.(10)
زیاد خندیدن: رسول خدا (ص) فرمود: از خنده فراوان برحذر باش که دل را می میراند.(11)
پی نوشت ها:
1. مائده، آیه 13.
2. بحارالانوار، جلد 68، ص 281.
3. الخصال، ص 622.
4. الفقیه، ج 4، ص 366.
5. تحف العقول، ص 199.
6. همان، ص214
7. الکافی، ج 2، ص 300.
8. نهج البلاغه، خطبه 109.
9. الخصال، ص 228.
10. الامالی طوسی، ص 83.
11. همان، ص 541.
برگرفته از کتاب مفاتیح الحیات آیت الله جوادی آملی
پایان پیام/
انسان برای دست یافتن به زندگی مطلوب بر پایه سبکی تعریف شده از آیین اسلام نیازمند شناخت لوازم این سبک برای رسیدن به غایت و مقصود است.
کد خبر 257650
نظر شما