به گزارش خبرگزاری شبستان، سید محمد علی خطیبی طباطبایی درباره تحولات اخیر بازارهای جهانی نفت خام گفت: شرایط بازار به طور مرتب در حال تغییر است و عوامل زیادی از جمله شرایط اقتصادی و ژئوپولیتیک بر بازار تاثیر می گذارند.
وی افزود: عوامل اقتصادی تا حدودی قابل پیش بینی است اما عوامل غیر اقتصادی مانند عوامل ژئوپولیتک غیر قابل پیش بینی است، مجموع این عوامل روی بازار تاثیر گذار هستند و پیش بینی درباره آینده را با مشکل رو به رو می سازند.
خطیبی تصریح کرد: پیش بینی بازار کار ساده ای نیست و شرایط بازار به عوامل مختلف بستگی دارد، در ماه های اخیر بهای نفت با نوسان های قابل توجه ای رو به رو بوده است، در برهه ای از زمان قیمت نفت به سطوح ١٢٠ دلار برای هر بشکه رسید اما بعد از آن شاهد بودیم که قیمت ها با کاهش رو به رو شد و از سطوح ١٢٠ دلار فاصله گرفت و به ١١٠ دلار رسید و هم اکنون نیز در سطح ١٠٠ دلار برای هر بشکه قرار دارد.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران گفت: نوسان های اخیر بهای نفت در بازارهای جهانی کاهشی بوده است به طوری که سبب افت بیش از ١٠ دلاری بهای نفت شده است و این پدیده باید از سوی اعضای اوپک مورد توجه قرار گیرد.
وی تاکید کرد: چنانچه عامل کاهنده بهای نفت در بازارهای جهانی همچنان تشدید شود می تواند نگران کننده باشد اما اگر این شرایط تداوم نداشته باشد می توانیم شاهد بهبود و افزایش قیمت های جهانی نفت خام باشیم، عوامل کاهنده بهای نفت در ماه های اخیر باید مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
خطیبی یاد آور شد: در نیمه دوم سال اعضای اوپک باید به گونه ای عمل کنند که بتوانند با عوامل بی ثبات کننده بازار نفت مقابله و به تثبیت قیمت های نفت کمک کنند.
وی تصریح کرد: در نیمه دوم سال تقاضا به صورت فصلی افزایش می یابد اما همزمان این نگرانی وجود دارد که در صورت عرضه بیشتر از نیاز بازار، با مازاد عرضه رو به رو شویم.
نماینده ایران در هئیت عامل اوپک گفت: با در نظر گرفتن شرایط کنونی اقتصاد، هم اکنون بازار شرایط نسبتا متعادلی دارد اما عوامل ژئوپولیتیک نیز می تواند بازار را متلاطم کند و عوامل غیر اقتصادی غیر قابل پیش بینی هستند.
خطیبی اعلام کرد: چنانچه این شرایط متعادل همچنان تداوم داشته باشد ما می توانیم شرایط کنونی را ادامه دهیم اما باید کاهش اخیر بیش از ١٠ دلاری بهای نفت آسیب شناسی شود زیرا چنانچه با این عامل مقابله نشود، احتمال افت دوباره بهای نفت وجود دارد.
وی یادآور شد: بهای نفت خام در هفته های اخیر از سطوح بالای ١١٥ دلار با کاهش حدود ١٠ تا ١٥ دلاری رو به رو بوده، به طوری که هم اکنون بهای سبد نفتی اوپک به حدود ١٠٠ دلار برای هر بشکه رسیده است، از این رو روند کاهنده اخیر قیمت های نفت باید تجزیه و تحلیل شود.
خطیبی گفت: در صورت مقابله با روند کاهنده بازار می توان شاهد بهبود بهای نفت و بازگشت قیمت ها به سطوح ١١٠ دلار باشیم.
نحوه واکنش اوپک به کاهش بهای جهانی نفت خام
نماینده ایران در هئیت عامل اوپک گفت: همیشه قرار بر این بوده است که اعضای اوپک در صورت مشاهده ادامه یک روند نگران کننده در بازار نفت که سبب خدشه وارد کردن بر ثبات بازار شود، برای بازگرداندن ثبات به بازارهای جهانی نفت خام در نشستی فوق العاده در این باره تصمیم گیری کنند.
خطیبی افزود: وزیران برای نوسان های کوتاه مدت در بهای نفت خام نشست فوق العاده برگزار نمی کنند و کاهش موقتی بهای نفت ملاک برگزاری چنین نشستی نخواهد بود و تنها در صورتی که روند کاهنده قیمت ها در برهه ای به صورت متوالی ادامه پیدا کند، اعضای اوپک برای اصلاح این روند و مقابه با جلوگیری از متزلزل شدن بازار اقدام به برگزاری نشست فوق العاده اوپک می کنند.
تعلیق موقت نشست های کمیته وزارتی نظارت بر بازار (MMMS)
خطیبی اعلام کرد: اعضای اوپک نشست ١٦٢ این سازمان در ١٢ دسامبر (٢٢ آذر ١٣٩١) با توجه به ارزیابی عملکرد و کارآیی کمیته وزارتی نظارت بر بازار و تغییر و تحولات به وجود آمده در این کمیته ظرف سال های گذشته، تصمیم گرفتند نشست های این کمیته برای مدتی برگزار نشود.
وی افزود: نشست کمیته وزارتی نظارت بر بازار که تاکنون به طور معمول یک روز پیش از برگزاری نشست وزیران نفت اوپک برگزار می شد، در نشست ١٦٣ این سازمان برگزار نخواهد شد.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: وزیران نفت اوپک در نشست ١٦٣ با بررسی گزارش های آماده شده به وسیله جلسه کمیسیون اقتصادی (ECB) درباره شرایط اقتصادی و تحولات بازارهای جهانی نفت خام تصمیم گیری می کنند، این کمیسیون از نمایندگان ملی و هیئت کارشناسان کشورهای عضو تشکیل می شود.
خطیبی افزود: کمیسیون اقتصادی اوپک چند روز پیش از نشست اوپک برگزار می شود و به طور معمول یک یا دو روز به طول می انجامد، اعضای کمیسیون اقتصادی به بررسی شرایط بازار می پردازند و گزارش های ارائه شده از سوی دبیرخانه نیز در این کمیسیون بررسی می شود.
وی ادامه داد: کمیسیون اقتصادی اوپک پس از برگزاری نشست، گزارش های مربوط به بازار و شرایط اقتصادی را نهایی می کند و آن ها را به نشست وزیران اوپک برای تصمیم گیری درباره نیمه دوم سال جاری میلادی، ارائه می دهد.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک گفت: پیش از این نیز گزارش های کمیسیون اقتصادی اوپک به نشست وزیران نفت اوپک ارائه داده می شد و کمیته نظارتی بر بازار هم نیز گزارشی منتشر می کرد و سرانجام خلاصه ای از این گزارش ها به وسیله دبیرکل به نشست وزیران تحویل داده می شد.
خطیبی یاد آور شد: از آن جا که کارشناسان اقتصادی در کمیسیون اقتصادی اوپک به تجزیه و تحلیل تمام اجزای عرضه و تقاضا در بازار نفت می پردازند،می توان گفت گزارش های کمیسیون اقتصادی نیز کارشناسی تر است.
وی در پاسخ به سوالی درباره این که ایا ارزیابی کارشناسان ایرانی با نظرهای این کمیسیون همخوانی دارد، گفت: به طور طبیعی در عالم کارشناسی نظرها و تحلیل های متنوعی وجود دارد، کارشناسان هر یک نظرهای متفاوتی دارند، در جلسه کمیسیون اقتصادی نظرهای کارشناسان کشورهای مختلف و دبیرخانه با یکدیگر تلاقی پیدا می کند و پس از بحث و بررسی و تبادل نظر درباره مباحث مختلف، سرانجام گزارش نهایی ناشی از جمع بندی و تضارب خواهد بود.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک گفت: هر زمان که ارزیابی های ما مد نظر قرار گرفته است و نتیجه گزارش کمیسیون اقتصادی نظرهای ما را تامین کرده است، ما مخالفتی نداشته ایم اما چنانچه گزارش ها نظرهای ما را تامین نکرده است، فرصت داشته ایم تا در نشست وزیران، نظرهای خود را از زبان وزیر نفت مطرح کنیم.
خطیبی گفت: تصمیم نهایی درباره سیاست تولید اوپک در نیمه دوم سال در نشست وزیران نفت کشورهای عضو گرفته می شود و وزیران در آن جا نیز در باره شرایط عرضه و تقاضا درباره به بحث و بررسی می پردازند و حتی گزارش جمع بندی دبیرخانه و کمیسیون اقتصادی می تواند مورد نقد قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما