به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری شبستان، جشنواره فیلم کن در حالی به پایان رسید که فیلم "گذشته"ساخته اصغر فرهادی تنها با یک جایزه بازیگری از آن بیرون آمد و نخل طلا به فیلم دیگری رسید. این در حالی است که بخش مهمی از منتقدان فیلم فرهادی را لایق دریافت نخل طلای بهترین فیلم می دانستند و رسیدن نخل طلا به فیلمی دیگر، همه را شگفت زده کرد. این اتفاق، شائبه هایی را درباره سیاست گذاری جشنواره کن پیش کشید و آشکار شدن بعضی پشت پرده هایی که نخل طلا را از دست فرهادی در آورد، این شایعات را تقویت کرد.
ماجرا از آن جا آغاز شد که دو روز بعد از پایان جشنواره کن گزارشی در روزنامه "20 دقیقه" چاپ فرانسه منتشر شد. این گزارش نشان می داد که تا آخرین لحظات،"گذشته"انتخاب اصلی هیات داوران بوده. استفان لوبلان خبرنگار "20دقیقه" می نویسد: تا ساعت پنج بعدازظهر روز 26 می نخل طلایی متعلق به اصغر فرهادی و فیلم "گذشته" بود. اما هیات داوران با چرخشی عجیب در لحظه آخر نظر خود را تغییر دادند و فیلم فرهادی را از گردونه رقابت خارج کردند و تنها نخل طلایی بهترین بازیگر زن را به برنیس بژو، بازیگر این فیلم اهدا کردند. بژو زمانی که نام خود را از زبان اسپیلبرگ شنید با غافلگیری از این چرخش مطلع شد. بسیاری از خبرنگاران ایرانی و خارجی تایید میکنند که اصغر فرهادی درست ساعت پنج عصر از فرودگاه به کن برگشت تا در مراسم شرکت کند چون به او و تمامی عوامل فیلم گفته بودند که برای مراسم اختتامیه حاضر باشند،حرفی که به برندگان نخل طلای بهترین فیلم می گویند. پیش از آن در روز یکشنبه، 26می استیون اسپیلبرگ در جریان مراسم اختتامیه، اطمینان داد که هیات داوران دستکم بر سر سه فیلم اتفاقنظر دارند.در این میان این بحث پیش میآید که بهتر نیست که به آدل یا به لئا بازیگران فیلم "آبی گرمترین رنگهاست" این جایزه را بدهند یا کارگردانی را برای کشیش در نظر بگیرند؟ گزینه نخل تا آخرین لحظات تصمیمگیری، برای فیلم "آبی گرمترین رنگها است" مطرح نبوده است.
در ادامه این مقاله آمده:طبق گفته منابع ما، اتفاق نظر برای نخل ابتدا حول فیلم فرهادی شکل گرفته بود و در ساعت پنج عصر "گذشته" صاحب نخل طلا بوده. برگزارکنندگان جشنواره حتی تمامی گروه فیلم را روی فرش قرمز دعوت کردند. در دقایق پایانی جلسه، دو عضو ژوری، کریستین مونجیو و لین رمزی، بر آن میشوند تا توافق حاصله توسط استیون اسپیلبرگ و دیگر اعضای گروه را برهم بزنند. اسپیلبرگ تا پایان، از "گذشته" دفاع میکند اما سایر اعضا در نهایت نظرشان را به "آبی گرمترین رنگها است" تغییر میدهند. رییس هیات ژوری نیز در نهایت تسلیم میشود و نام فرهادی از پاکت برنده نخل طلایی کن خارج میشود و نام عبداللطیف کشیش بهعنوان برنده جایزه بزرگ کن در پاکت جایگزین میشود.
تا اینجا و در گزارش"20 دقیقه"همه چیز می تواند نشان از توافقی هنری بر سر یک مساله باشد.اما نکته در این جا است که بعدها مشخص شد دولتمردان فرانسوی بیشتر از این جایزه راضی بوده اند.روزنامه لوموند با انتشار یک پیام تبریک خطاب به عبداللطیف کشیش،گرفتن جایزه بهترین فیلم توسط او را اتفاقی مهم دانست و آن را نشانه وجود آزادی بیان در فرانسه دانست.
آن چه در کن امسال اتفاق افتاد، باردیگر حاشیه های اسکار امسال را به خاطر آورد که در آن، فیلم ضعیف "آرگو" درباره تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، جایزه خود را از همسر رئیس جمهور آمریکا دریافت کرد تا پیام جدی سیاستمداران را به گوش سینماگران برساند.
وقتی سال گذشته اصغر فرهادی اسکار بهترین فیلم خارجی را برای "جدایی نادر از سیمین" دریافت کرد، بیش از 50 جایزه از جشنواره های بین المللی دریافت کرده بود و این در حالی بود که بسیاری از جشنواره هایی که جایزه اصلی خود را به ساخته فرهادی دادند، تفاوتهایی اساسی در سنجش معیار بهترین فیلم داشتند و اتفاق نظر همه آن ها بر یک فیلم، عجیب به نظر می رسید. البته فیلم فرهادی، واجد ویژگی های کیفی بسیار ارزشمندی بود اما با این همه، موج جهانی ایجاد شده درباره آن، همان شائبه بهره برداری سیاستمداران از هنر را به یاد می آورد که می تواند به هنرمندان لطمات بسیاری بزند.
با نگاهی دوباره به آن چه در جشنواره های اسکار و کن گذشت، شاید بتوان گفت در دو سال گذشته به دلیل شرایط سیاسی جهان، سیاستمداران لازم دیده اند تصاویری خاص از ایران در جهان دیده شود، اما امسال چون اولویت های تبلیغاتی این سیاستمداران حداقل در اروپا تغییر کرده، فیلم فرهادی با وجود شایستگی اش، مغلوب حریفی ضعیف تر شد که گویا بر داوران نفوذ بیشتری داشت.
البته فرانسوا اولاند رییس جمهور فرانسه به برنیس برژو بازیگر فرانسوی آرژانتینی الاصل فیلم فرهادی هم تبریک گفت و این جایزه را نشان دهنده اهمیت سینمای فرانسه به تنوع فرهنگی دانست؛ تا هم به نوعی از "گدشته" تقدیر کرده باشد و هم این شائبه را تقویت که: "کن" چندان هم معتبر نیست!
پایان پیام/
نظر شما