نظارت بر قدرت در فقه سیاسی

خبرگزاری شبستان: تبیین مبانی فقه سیاسی شیعه در خصوص نظارت بر قدرت سیاسی در راستای شناخت دیدگاه های فقه شیعه در حوزه حکومت و نظارت مندی ارکان آن، محور کتاب نظارت بر قدرت در فقه سیاسی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب "نظارت بر قدرت در فقه سیاسی" به قلم حجت الاسلام و المسلمین سید سجاد ایزدهی و در پژوهشکده اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی نگاشته شده است.
بنابر این گزارش، اثر حاضر محصول تلاش فکری حجت الاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی و با هدف تبیین مبانی فقه سیاسی شیعه در خصوص نظارت بر قدرت سیاسی نگارش یافته و گامی اساسی در باب شناخت دیدگاه های فقه شیعه در حوزه حکومت و نظارت مندی ارکان آن محسوب می شود. تبیین مبانی نظری این بحث پاسخی به پرسش های مطرح شده در این باب بوده و راهگشای حاکمیت دینی در عرصه عمل در حوزه نظارت بر قدرت است.

این کتاب از پنج بخش تشکیل شده است:

بخش اول کلیات: آنچه که در بخش کلیات، مورد بحث واقع می شود شامل سه قسمت است. قسمی به شناخت مفاهیم اختصاص یافته و مفاهیم اساسی تحقیق چون نظارت قدرت و فقه سیاسی به تناسب عنوان تحقیق و مفاهیمی مرتبط چون کنترل ارزیابی و اقتدار مورد توجه قرار گرفته است. در قسمی دیگر، مصادیق نظارت بیان گردیده و در قسمت آخر، ادله ای برای ضرورت و مشروعیت اصل مقوله نظارت، ارائه شده که در آن از ادله عقلی و نقلی بحث شده است. برخی از این ادله به مبانی نظارت اختصاص داشته، برخی از آنها امر نظارت را ضروری دانسته، برخی نیز راهکارهای نظارتی فقه را مدّ نظر قرار داده است.

بخش دوم نظارت در مرحله کسب قدرت: در این بخش نویسنده به ذکر مباحثی مانند جعل اوصاف خاص برای حاکم، انتخاب کارگزار شایسته، بیعت و آرای عمومی پرداخته است.

بخش سوم نظارت در مرحله اعمال قدرت: در این بخش نیز نویسنده به ذکر مباحثی مانند اصل پاسخ گویی حاکم در برابر مردم، نظارت درونی، نظارت بیرونی و محدوده نظارت پرداخته است.

به گزارش ایسکا، بخش چهارم نظارت در مرحله توزیع قدرت است و در این بخش نویسنده ضمن بررسی اصل تفکیک قوا، در ادامه به بررسی نظارت بر قوه مجریه، قوه مقننه و قوه قضائیه می پردازد.

بخش پنجم نظارت در مرحله گردش قدرت: در بخش پایانی نویسنده به بررسی موضوعاتی مانند حاکم و در ذیل آن ولایت انتصابی و ولایت انتخابی فقیه، و موضوع کارگزاران و در ذیل آن عزل کارگزاران با مرگ حاکم پرداخته است.

شایان ذکر است، این کتاب در 320 صفحه و به قیمت 3200 تومان توسط انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به چاپ رسیده است.
پایان پیام/

کد خبر 259068

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha