دکتر سیدیحیی یثربی با بیان اینکه شریعتی یک اسلام شناس به معنی جدید کلمه نبود به خبرنگار کتاب و ادبیات شبستان ،گفت:اطلاعات شریعتی از اسلام در حد اطلاعات سنتی بود این مساله را از این رو می گویم که بارها آثار او را مطالعه کرده ام و نظرات او را در این باره مورد نقد و بررسی قرار داده ام.
وی افزود: آنچه که شریعتی را از دیگران جدا می کند همان چیزی است که جلال آل احمد و صمد بهرنگی را از دیگر نویسندگان جدا می کند و آن، صدای اعتراض در آثار این نویسندگان است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: جامعه های جهان سوم که سنتی هستند در یک ردیف حاکمیت قرار دارند و در ردیف دیگر اپوزیسیون هستند و معمولاً کسانی که با نگاه اپوزیسیونی سخن می گویند روشنفکر نامیده می شوند.
یثربی ادامه داد: مثلاً در کتاب شیعه صفوی-شیعه علوی ما شاهد این نکته هستیم که شریعتی به هیچ وجه به خرافات نپرداخته و خلاصه حرفش در این کتاب این است که تشیع صفوی مبارزه نمی کند اما تشیع علوی مبارزه می کند و شریعتی برای مبارزه با رژیم پهلوی تمام توان خود را با استفاده از ادبیات خاصش که همان ادبیات اعتراضی است و دلنشین جامعه می افتد به کار می گیرد.
وی در ادامه اضافه کرد: بنابراین برای آگاهی دادن مردم باید بگویم مساله روشنفکری ومساله اعتراض در چنین جوامعی یکی است مثلاً ستارخان و باقرخان مبارز بودند اما از قوانین جامعه مدنی خبر نداشتند در حالیکه در جامعه مدنی توپ و تانک کاربردی ندارد بلکه این جامعه نیاز به توسعه فکری دارد.
این استاد فلسفه در ادامه تصریح کرد: اکثر کسانی که در جوامع جهان سومی یا در حال توسعه با کلمه روشنفکر ردیف شده اند تفکر اعتراضی دارند فقط می گویند که این باید برود در حالیکه نمی دانند که چه کسی باید بیاید.
وی در پایان گفت: معمولاً افراد در اینگونه جوامع، معترض را روشنفکر می خوانند و با وجود اینکه همه معترض ها را دوست دارم و به اعتراض اعتقاد دارم باید بگویم آن هدفی که جریان جامعه با آن توسعه می یابد، دامنه فکری است.
پایان پیام/
نظر شما