به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، شصت و پنجمین نمایشگاه بینالمللی فرانکفورت از 10 الی 14 اکتبر مصادف با 19 الی 23 مهر ماه در شهر فرانکفورت آلمان با حضور نزدیک به 7 هزار ناشر از 100 کشور برگزار میشود. جمهوری اسلامی ایران نیز در این نمایشگاه در فضایی با متراژ 240 متر مربع در دو بخش عمومی و کودک و نوجوان حضور خواهد داشت، ضمن اینکه میزهای نشست تخصصی نیز در برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و موسسه نمایشگاههای فرهنگی به عنوان متولی قرار دارد تا با حضور متخصصان و کارشناسان موارد و موضوعات مدنظر بررسی شود. در ادامه با سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره روند اجرایی فعالیتهای این نمایشگاه به گفتوگو نشستیم.
تشکیل شورایی به منظور تسریع در فعالیتهای حضور در نمایشگاه فرانکفورت
«علی اسماعیلی» سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار شبستان، درباره برنامههای حضور جمهوری اسلامی ایران در شصت و پنجمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت بیان کرد: فعالیتهای ما در این راستا از روز ثبت نام آغاز شده است. بر اساس وعده قبلی، شورایی به منظور تکمیل این فعالیتها راهاندازی کردیم که جلسات آن مداوم برگزار میشود.
وی با بیان اینکه این شورا در دو بعد محتوایی و اجرایی تشکیل جلسه میدهد و سیاستگذاری دارد، گفت: تاکنون دو جلسه رسمی این شورا برگزار شده است، ضمن اینکه هر هفته جلسات شورا برپا میشود. در اولین جلسه دو نفر از اعضای شورا مامور شدند که طرحهایی در حوزه اجرا و نحوه اجرا بیاورند و تعداد همراهان و مسئولیت هر یک عنوان شود و موضوع دوم پیرامون محتوای نشستها است. در جلسه دوم هر دو طرح آمد و پیرامون هریک بحثهایی صورت گرفت.
وی ابراز امیدواری کرد که با کار کارشناسی خوبی که در حال انجام است، امسال وضعیت مناسبتری داشته باشیم، چون امسال حدود 240 متر فضا در اختیار داریم که 200 متر آن در سالن بزرگسال و 40 متر در بخش کودک و نوجوان است.
شرایط حضور ناشران خصوصی در نمایشگاه فرانکفورت
اسماعیلی در مورد موضوع نشستها از لحاظ محتوایی نیز بیان کرد: قرار بر این شد حداقل 20 میز مذاکره داشته باشیم و در بخشی از این فضا، نشستها را در فضاهای سه متری برپا کرده تا موضوعاتی چون ترجمه و کپی رایت را پیگیری کنیم. این تعداد از نشستها به نشر خصوصی اختصاص دارد.
این مقام مسئول در ادامه به برخی شرایط حضور ناشران خصوصی در نمایشگاه فرانکفورت اشاره کرد و افزود: برای شرکت ناشران خصوصی شرایطی پیش بینی شد تا در بخش بینالملل حرفی برای گفتن داشته باشند که از جمله آنها میتوان تسلط به زبان، دارا بودن سابقه ترجمه و تالیف، داشتن کتاب قابل ارائه، دارا بودن پروانه نشر و حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، را نام برد که هر کدام از این موارد، جزو امتیازات ناشران شمرده میشود که توسط تشکلها بررسی میشود.
تجلیل از ایرانشناسان و اسلامشناسان آلمانی در نمایشگاه فرانکفورت
وی با اشاره به اینکه تعدادی از نشستها را معاونت برنامهریزی میکند، گفت: حداقل 10 نشست در چندین موضوع برگزار خواهیم کرد؛ موضوعاتی چون کارنامه نشر جمهوری اسلامی ایران و تعامل نشر کشور را با دیگر کشورها، دین و معنویت در جهان معاصر، نشستی با موضوع توسعه و گسترش زبان و ادبیان فارسی با عنوان حفظ توسعه و گسترش زبان فارسی و بحث اسلام شناسی.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: برگزاری نشستهای تخصصی مقابله با اسلامهراسی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت از دیگر اقداماتی است که در تدارک تعیین کارشناسان آن هستیم. همچنین قرار است بستههای فرهنگی تهیه و به بازدیدکنندگان از غرفه جمهوری اسلامی ایران از سوی موسسه نمایشگاههای فرهنگی اهدا شود.
وی در ادامه توضیح داد: در این نمایشگاه قرار است از تعدادی «ایران شناس» و «اسلام شناس» آلمانی تجلیل شوند که این مهم با هماهنگی و همکاری رایزن جمهوری اسلامی ایران در این کشور و سفارت جمهوری اسلامی ایران صورت میگیرد. این تجلیل به این دلیل صورت میگیرد که تعداد اسلام شناسان و ایران شناسان در آلمان بسیار است و توجه خاصی به کشور ما از سوی محققان و پژوهشگران آلمانی صورت میگیرد.
نشست با متولیان نمایشگاههای کتاب دنیا در فرانکفورت
سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در بخش دیگری از سخنانش به برپایی نشستی احتمالی با متولیان نمایشگاههای کتاب دنیا اشاره کرد و گفت: بحث بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در فرانکفورت، از دیگر مباحث مهم ما در نمایشگاه فرانکفورت است و اگر نتوانیم با متولیان نمایشگاههای کتاب دنیا در آلمان درباره تجربیات برگزاری نمایشگاه کتاب به بحث بنشینیم، نشستی را در ابان ماهامسال تدارک خواهیم دید.
وی افزود: یکی از موضوعات مهم ما، بحث خلیج فارس بود که درصدد شناسایی و معرفی خلیجفارس در نمایشگاه فرانکفورت هستیم.
زمان اندکی ارسال کاتالوگ و دریافت ویزا
وی با اشاره به زمان اندک باقی مانده برای گرفتن ویزا، اظهار کرد: تمام برنامهها در حال انجام است؛ حتی قرار شده هزینه برپایی 20 میز ناشر خصوصی را تقبل کنیم و اجاره غرفهها را بپردازیم اما سایر هزینه ها به عهده خود ناشران است، البته به آنها کمک میکنیم تا همه را به صورت تجمیعی داشته باشیم.
به گفته اسماعیلی، قرار بر این است که ضوابط و قوانین حضور در نمایشگاه و تعداد ناشران آماده شود تا بتوانیم کاتالوگ را ارسال کنیم.
این مقام مسئول در پاسخ به اینکه چرا برای ارسال کاتالوگ عجله نمیکنید، گفت: کاتالوگ بحث مهمی است؛ در پی معرفی سایت خانه کتاب که بسیار جامع است، هستیم.
حضور خبرنگاران در نمایشگاه فرانکفورت در هالهای از ابهام
وی در پاسخ به این سوال خبرنگار شبستان که آیا در میان اکیپ اعزامی، جایگاهی هم برای خبرنگاران رسانهها در نظر گرفته شده یا خیر و همچنین اعزام گروهی از صداوسیما در این سفر، گفت: از ابتدا به فکر شما خبرنگاران بودیم و اقدامات لازم صورت خواهد گرفت. هنوز پیرامون حضور اکیپ صداوسیما صحبتی صورت نگرفته است.
اسماعیلی درباره تعداد اکیپ اعزامی به نمایشگاه کتاب فراکفورت نیز گفت: وقتی اجرای برنامه ای بر عهده موسسهای قرار میگیرد، آنها ساختار را پیشنهاد میدهند چون باید ماموریت تعریف کرد. البته سال گذشته حاشیههایی به وجود آمد که امیدواریم امسال این گونه نشود.
وی درباره اینکه رسانهها در نمایشگاه قبلی به سختی اخبار تهیه میکردند، بیان کرد: اخبار نمایشگاه از سوی موسسه نمایشگاهها و روابط عمومی منعکس میشد، اما برای امسال این مورد مدنظر ما است. البته امروزه اهالی خبر تعداد بسیاری هستند و به همراه بردن هر یک گلایه دیگری را در بر دارد.
گفتگو: آزاده فضلی
پایان پیام/
نظر شما