به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان آیین نکوداشت رضا داوری اردکانی با عنوان "پرسشگر دردمند روزگار ما" 16 تیرماه در فرهنگسرای ابن سینا برگزار شد.
بنابر این گزارش، علی اکبر ولایتی، عضو فرهگستان علوم پزشکی طی سخنانی با بیان اینکه دیدگاه داوری اردکانی به فرهنگ خودی و فرهنگ ایرانی اسلامی همواره به عنوان مدافع بوده است و او در مقابل هجوم فرهنگی همیشه سینه سپر کرده است، اظهار کرد: تلاش دکتر داوری همواره آن بوده است که در مقابل استحاله فرهنگی بایستد.
وی با اشاره به نقش ایرانیان و مسلمانان در پیشرفت علم تصریح کرد: نظری وجود دارد مبنی بر اینکه کار ایرانیان آن بود که علم را از یونانی ها گرفتند و به عنوان امانت نگاه داشتند و به مدت هزار سال در دوره قرون وسطی حفظ کردند و به اروپاییان برگرداندند اما ما دلایلی داریم که این نظر بی انصافی است.
ولایتی ادامه داد: سهم مسلمانان در اتصال تمدن و علوم از سه طریق از جمله ترجمه آثار دیگران به زبان عربی، توسعه علوم در جهان اسلامی، انتقال این علوم و تمدن به اروپا و غرب شکل گرفت.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل در ادامه با گریز به دوران ترجمه از صدر اسلام تا اواخر قرن چهارم بیان کرد: در این دوران حدود 1200 جلد کتاب ارائه شد که از این میان 90 درصد به زبان یونانی بودند اما از اوایل قرن پنجم به بعد ترجمه کتب عربی به زبان های اروپایی و انتقال علوم به اروپا انجام شد که در واقع همان مرحله دوم ترجمه بود که در این دوره 5000 جلد کتاب ترجمه شد.
ولایتی با اشاره به فعالیت های مختلفی که در سده سوم توسط مسلمین در امر ترجمه صورت گرفته بود، عنوان کرد: در این دوره بنیاد بیت الحکمه برای پیشبرد امر ترجمه متن های خارجی در بغداد تاسیس شد در این بنیاد یکی از پرکارترین مترجمان شخصی به نام حنین بن اسحاق عبادی بود که فعالیت های او حاکی از میزان تلاش های صورت گرفته و توجه مسلمین به علم و دانش اندوزی بود.
عضو فرهنگستان علوم پزشکی ادامه داد: ما در جریان تحولات علمی در جهان اسلام بزرگترین نهضت ترجمه دو سویه را داشتیم که در تاریخ علم بی سابقه است، اما آنچه که در این رابطه اهمیت دارد بنا به گفته بسیاری از اندیشمندان از جمله ویل دورانت آن است که آنچه در رنسانس می بینیم نتیجه انتقال علم از اندلس است.
وی با اشاره به فعالیت های دکتر رضا داوری اردکانی محقق برجسته حوزه فلسفه بیان کرد: داوری تلاش کرده است که جوانان ما و ملت ما را به هویت ملی و دینی برگرداند که این کار او یک مبنای علمی قابل دفاع دارد که اگر ما به خودمان برگردیم می توانیم به جایی برسیم که گذشتگان ما در آن قرار داشتند و این استعداد در ایرانی جماعت وجود دارد.
ولایتی با اشاره به استعداد خاص ایرانی ها در علم آموزی خاطرنشان کرد: بیش از 50 درصد تولید علم در تمدن اسلامی مدیون ایرانیهاست که حکایت از لیاقت و استعداد ایرانیها در تولید علم و اندیشه دارد.
پایان پیام/
نظر شما