سیمای تفکر در آینه قرآن

خبرگزاری شبستان: تفکر در اصطلاح قرآن بوسیله قلب سالم انجام می‌شود، کسی که قلبش بیمار است نمی‌تواند تفکر کند؛ لازمه تحقق تفکر با توجه به تعریف وحی، آیه بودن اشیاء جهان هستی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان،  "سیمای تفکر در آینه قرآن کریم" به قلم ابوذر پورمحمدی و به همت انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) در سال 1391 روانه بازار نشر شده است. 
 بنابر این گزارش، هدف از این کتاب بررسی مفهوم تفکر در قرآن مجید است لذا سعی در پاسخ‌یابی به سئوالاتی چون در قرآن برای مفهوم اندیشیدن یک واژه بکار نرفته است و کلمات زیادی هستند که مفهوم کلی آنها اندیشیدن و فکر کردن است ولی این واژه‌ها چه ارتباطی با هم دارند؟ حدود و ثغور هر کدام از واژه‌ها چیست.

این  تحقیق به روش کتابخانه‌ای انجام یافته و مشتمل بر مقدمه و پنج فصل است. فصل نخست مفهوم تفکر در علوم مختلف را در سه شاخه علم لغت، علم منطق و روان‌شناسی بررسی کرده است.

فصل دوم رابطه مفهوم قرآنی "تفکر" با مفاهیم هم‌ارز و موازی آن مانند تدبر، تذکر، علم، عقل، شعر، فقه، فهم، خیل را بررسی می کند؛ فصل سوم رابطه مفهوم قرآنی "تفکر" با مفاهیم متفاوت با آن مانند تفکیر، غفل، عمی، نسی، لعب، سکر و جهل را بررسی کرده است.

همچنین، فصل چهارم زمینه‌ها، آسیب‌ها و پیامدهای تفکر را مورد بررسی کامل قرار داده و فصل پنجم در مورد پیام قرآن در مورد تفکر بحث می کند.

براساس یافته‌های تحقیق معنای تفکر در اصطلاح قرآن با معنای آن در لغت، منطق و روان‌شناسی متفاوت است. تفکر در قرآن یعنی آیه دیدن همه اشیاء جهان هستی؛ شخص متفکر با تفکر در مخلوقات، خدا و صفاتش را می‌بیند. او همیشه متذکر خداست همانند کسی که با تدبر در قرآن متذکر خدا است.

دو مفهوم تدبر و تذکر هم‌ارز و موازی تفکر هستند. یعنی هر شخص متدبری، متذکر و متفکر هم هست، هر شخص متذکری متدبر و متفکر هم هست و هر شخص متفکری، متدبر و متذکر هم هست. نمی‌توان مفهوم تفکر را بدون بررسی این دو مفهوم بررسی کرد.

تفکر در اصطلاح قرآن بوسیله قلب سالم انجام می‌شود. کسی که قلبش بیمار است نمی‌تواند تفکر کند ولی می‌تواند تکفیر کند. قرآن همه مخلوقات را نعمت های الهی و زمینه‌های تفکر معرفی می‌کند. هر شیء دلیل بر وجود خداوند و صفات او است هر عاملی که قلب را بیمار کند، مانع تفکر است.

این عوامل را قرآن بیان کرده، لازمه تحقق تفکر (با توجه به تعریف آن در قرآن)، آیه بودن اشیاء جهان هستی است. خداوند همه چیز را آیه قرار داده تا تفکر محقق شود. پس از مرگ دیگر تفکر معنا ندارد چون دیگر اشیاء آیه چیز دیگری نیستند همه حقایق مکشوف است.

این گزارش می افزاید: فهرست مطالب اصلی کتاب حاضر عبارتند از:

فصل نخست: مفهوم تفکر در علوم مختلف

فصل دوم: رابطه مفهوم قرآنى «تفکر» با مفاهیم هم‏ارز و موازى آن

فصل سوم: رابطه مفهوم قرآنى «تفکر» با مفاهیم متفاوت با آن

فصل چهارم: زمینه‏ها، آسیب‏ها و پیامدهاى تفکر

فصل پنجم: پیام قرآن؛ هم‌اندیشی و تفکر جمعی 

شایان ذکر است، "سیمای تفکر در آینه قرآن کریم" در 159 صفحه، قیمت 35 هزار ریال و قطع رقعی روانه بازار نشر شده است.

پایان پیام/




 

کد خبر 271847

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha