به گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم نکوداشت مرحوم بیژن نعمتی شریف، هنرمند نقاش و مجسمه ساز شامگاه روز گذشته، دوشنبه 21 مردادماه در نگارخانه برگ با حضور خانواده این هنرمند و جمعی از هنرمندان مجسمه ساز پیشکسوت و جوان برگزار شد. در این مراسم برخی از حاضران به بررسی ابعاد کاری و اخلاقی این هنرمند پرداختند.
در ابتدای این مراسم کامبیز صبری یکی از چهره های مطرح مجسمه سازی کشور سخنان خود درباره نعمتی شریف را در دو بخش حرفه ای و اخلاقی این گونه بیان کرد: بیژن نعمتی شریف مجسمه سازی بود که در استفاده از رنگ شهامت و جسارت بسیاری به کار برد از این رو در مجسمه سازی می توان وی را هنرمندی منحصر به فرد به شمار آورد؛ چرا که برخی از هنرمندان مجسمه ساز به این دلیل که شناخت کافی از رنگ ها ندارند در استفاده از رنگ ها به خطا می روند. از سوی دیگر این هنرمند در تمام دوران فعالیت های حرفه ای خود برای برگزاری نمایشگاه ها تمامیت و برنامه ریزی خاصی را دنبال می کرد و همواره در صدد اجرای کار جدید و تدوین برنامه برای آینده کاری اش بود.
صبری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به زندگی شخصی نعمتی شریف نیز اظهار کرد: بهتر است این بخش از سخنان خود را با این پرسش آغاز کنم که چرا انسان ها به سمت هنر می روند. اگر برای دریافت پاسخ به نظر فیلسوفان و روانشناسان مراجعه کنیم به نکته مشترکی می رسیم که بسیاری از این افراد به آن اشاره کرده اند و آن این است که اساسا دغدغه باعث گرایش افراد به سمت هنر می شود. هر انسانی از دوران طفولیت با مشکلات و دغدغه های مختلفی روبروست حال اگر این فرد تصمیم به رفع این مشکلات بگیرد، شاهد اصطکاکی میان این مشکلات و سایر دغدغه هایی می شویم که به مرور زمان به آن اضافه می شود از این رو انسان به سمت متعادل کردن زندگی پیش می رود. در نتیجه دغدغه به سمبل و سمبل در مغز به هنر تبدیل می شود.
وی افزود: بنابراین کسی که هنر را انتخاب می کند یعنی در پی تخلیه این دغدغه هاست. بیژن نعمتی شریف کسی بود که دغدغه هایش را در زندگی به خوبی شناخت و راه حل مناسب را می دانست و با ایمان به کارش ادامه داد. نعمتی شریف همواره در زندگی هدفمند پیش می رفت و این دقیقا چیزی است که بسیاری از ما به آن نیاز داریم. خط مشی هنرمند این است که چطور به سمتی حرکت کند که تمام اجزا زندگی را به نوعی همسو کند تا به نتیجه برسد و بیژن این رویه را در زندگی اش دنبال کرد. از سوی دیگر نعمتی شریف خصلت دیگر یک هنرمند را هم دنبال می کرد؛ یعنی در عین حال که فردی صمیمی و مهربان بود هر کجا که لازم می دید محکم می ایستاد و حرفش را می زد و چون خاستگاهش جز صداقت و پاکی نبود همواره مانند کلام مهر بر دل ها می نشست.
بهنام کامرانی استاد دانشگاه و هنرمند نقاش، سخنران دیگری بود که پس از پخش فیلم کوتاهی از نعمتی شریف به بررسی آثار نقاشی این هنرمند پرداخت و گفت: خیلی عجیب است که با مرگ هنرمند آثار و طنین بودنش بیشتر احساس می شود. این مسئله درباره هنرمندی مانند نعمتی شریف بیشتر صدق می کند. هنوز آثار او منحصر به فرد است و سبک کاری اش را در آثار برخی از هنرمندان جوان می بینیم که امیدوارم با چاپ آثارش در قالب کتاب به شناخت دقیق تری از آثار هنری اش دست یابیم.
کامرانی با بیان اینکه آثار نعمتی شریف میان خنده و ترس معلق است گفت: جنبه منحصر به فرد آثار این هنرمند در این است که آثارش حسی میان خنده و ترس در وجودمان شکوفا می کند. بارها شنیده ایم که برای بیان کشتار و فاجعه هیچ زبانی بهتر از طنز نیست و شاید جوهره و جنبه خاص کارهای نعمتی شریف به طنز بودن آثارش برمی گردد. از سوی دیگر این هنرمند با شناختی که از مدیاهای مختلف داشت، توانست در خلق آثارش به خوبی از آنها بهره مند شود.
این هنرمند تاکید کرد: در آثار نعمتی شریف نهیبی وجود دارد که آن را در نقاشی هایش بیش از آثار مجسمه هایش می بینیم. به نظر می رسد این هنرمند موقعیت های مهیب و متفاوت روبرویش را به زبان شاعرانه، پالایش یافته و در عین حال طناز تبدیل کرده است. از حجم در نقاشی هایش استفاده کرده و از رنگ در مجسمه هایش. همچنین با بررسی آثار این هنرمند متوجه جنبه های پاپ دراماتیک و سورئالیستی در آثارش می شویم. وی با توجه به اینکه در زمینه عروسک سازی فعالیت می کرد به خوبی توانسته بود از طنز در کارهایش استفاده کند و با چیدن عناصر به ظاهر بی ربط در کنار هم آثارش را بیش از پیش پیچیده سازد. قرار دادن خال خالی ها و راه راه ها در کنار هم، زردها و قرمزها، پاها و بدن های تکه تکه در کنار هم اما در لحظه ای که درحال غرق شدن در این آثار هستید به ناگاه فضا را با رنگ تلطیف می کند.
وی با تاکید بر اینکه طنز در دوران معاصر بیش از پیش جدی تر شده است اظهار کرد: در سال های اخیر استفاده از طنز در آثار جدی تر شده است این در حالیست که هنرمندان قدیمی تر همچنان به هنر به عنوان اسطوره ای شاعرانه و جدی نگاه می کنند از این رو می توان نعمتی شریف را از این نظر پیشرو دانست.
کامرانی در پایان تصریح کرد: هر چقدر در آثار نقاشی این هنرمند پیش برویم منحصر به فرد بودن آثارش بیشتر نشان داده می شود و در هر بار نگاه به این آثار جنبه تازه ای از طنز را کشف می کنیم.
«حجم های نعمتی شریف، حجم هایی هستند سهل و ممتنع» حمید سوری سخنان خود درباره آثار حجم نعمتی شریف را با این عبارت آغاز کرد و گفت: از یک سو با حجم های ساده روبرو هستیم که با رنگ های روشن و گاه تند ترکیب شده اند. اساسا نقش هایی که بر سطوح می بینیم بازیگوشانه، خیال انگیز و رنگارنگ هستند. آثاری که به راحتی می توان با آنها ارتباط برقرار کرد و بیننده را به شعف می آورد این بخش از آثار را می توان سهل دانست.
او ادامه داد: اما حجم ممتنع، کار را برای خوانش ما سخت می کند اینکه چه چیزی در پس ذهن مولف وجود داشت. آیا این آثار با همین سادگی، شگفتی و خیال انگیزی تمام می شود به طور حتم خیر.اگر چه حجم های نعمتی ناآشنا تر از عروسک ها و نقاشی هایش است. این خوف، ترس و فاجعه در نقاشی هایش قابل دیدن است و البته زبان طنز آنرا قابل دریافت کرده اما این بیان تراژدی در حجم خودش را نشان نمی دهد. اما تراژدی خودش را در حجم نشان نمی دهد. در عروسک هایش هم چهره ها و تیپ های آشنایی را به ذهن مخاطب منتقل می کند اما در حجم ها با تناقض ها و گسست هایی روبرو هستیم که از مولفه ها مهم نعمتی شریف به شمار می آیند. اگر از لایه ساده کار که رنگ ها و نقش هاست بیرون بیاییم با موضوعاتی روبرو هستیم که جنبه تلخ و تراژیک را به همراه دارد.
سوری همچنین گفت: توصیف آثار حجم نعمتی توصیف هایی سرخوشانه و لذت بخش نیست. آنچه باعث می شود در این بخش ما به دیدن چندباره آثار مجبور شویم تضاد دو وجه حجمی و نقاشی است که توسط رنگ بر روی آن نشسته است. از یک سو با حجم و مجسمه روبرو هستیم و از سوی دیگر رنگ هایی ک بر تنه حجم ها می نشیند آنها را به فضای معلق میان مجسمه و نقاشی آورده است و این اولین نکته است که باید به آن توجه کرد. در حقیقت آثار نعمتی از چنان بینابینیتی برخوردار است که نه می توان حجم هایش را مجسمه صرف نامید و نه نقاشی و این تعلیق بیانگر هویت، نگرش و زندگی ماست.
این هنرمند در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وجود نکات آموزنده درسبک کار نعمتی شریف اظهار کرد: در آثار این هنرمند چد نکته بسیار آموزنده وجود دارد. یکی نقش مواد در مجسمه هایش؛ همه ما به اهمیت مواد در مجسمه سازی معاصر آگاهی داریم. اما نکته ای که بر آن تاکید دارم این است که وقتی هنرمندی به شهرت می رسد گاهی مواد فاخر را در کارهایش وارد می کند اما نعمتی به متریالی که سال ها با آنها کار کرده بود وفادار ماند چرا که مواد دیگر روح و حس کارهایش را تغییر می داد. دومین نکته در آثار این هنرمند اندازه آثار است، او بی دلیل به اندازه مجسمه هایش دست نزد و آنها را بزرگ نکرد.
این هنرمند در بخش پایانی سخنان خود درباره ویژگی های اخلاقی نعمتی شریف نیز گفت: کار مداوم و زیاد، تکرار نکردن خود، فروتنی، گوش دادن و گفتگو کردن از نکاتی است که باعث شده امروز برای ستایش و تکریم این هنرمند گرد هم آییم.
لازم به یادآوری است نمایشگاهی از آثار بیژن نعمتی شریف تا پایان مردادماه در گالری برگ واقع در میدان هروی، خیابان شهید وفامنش، خیابان شهید جمالی، عمارت عین الدوله میزبان علاقمندان است.
پایان پیام/
نظر شما