به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، محمود حجتی، وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در جلسه چهارشنبه صبح 23 مرداد در دفاع از برنامههای پیشنهادی خود برای این وزارتخانه گفت: بندهایی از اصل 44 قانون اساسی بر افزایش تولیدات کشاورزی و همچنین تأمین نیازهای عمومی کشور تا رسیدن به مرحله خودکفایی تأکید دارد و در کنار این موضوع چه در احکام بودجه و چه در سند چشمانداز و اسناد بالادستی توسعهیافتگی کشور و تأکید بر خودکفایی بر محصولات اساسی کشور بسیار مورد توجه است.
وی تولیدات کشاورزی و همچنین تأمین نیازهای عمومی کشور تا رسیدن به مرحله خودکفایی تأکید دارد و در کنار این موضوع چه در احکام بودجه و چه در سند چشمانداز و اسناد بالادستی توسعهیافتگی کشور و تأکید بر خودکفایی بر محصولات اساسی کشور بسیار مورد توجه است.
وی ادامه داد: در اسناد بالادستی در خودکفایی در تولید محصولات اساسی و ارتقای ارزش افزوده به میزان هفت درصد در هر سال، نوسازی ناوگان و ماشینآلات کشاورزی و انجام عملیات آب و خاک در اسناد بالادستی بسیار مدنظر قرار گرفته است و ما ملزم هستیم بر اساس این اسناد برنامههای خود را برای وزارت جهاد کشاورزی تدوین کنیم.
حجتی با تأکید بر امنیت غذایی در کشور آن را از وظایف اصلی دولتها عنوان کرد و ادامه داد: حمایتهایی که از بخش کشاورزی انجام میشود در راستای تحقق آرمان ملی است ولی متأسفانه وضعیت امنیت غذایی کشور روز به روز تضعیف شده است و انتظارات برای ایجاد تحول در این بخش روز به روز ناتوانتر شده است.
وزیر پیشنهادی کشاورزی با بیان اینکه سهم تولیدات داخلی در تأمین نیازهای غذایی کشور بسیار شکنندهتر از قبل هستند، گفت: متاسفانه متوسط واردات سالیانه کشور در برنامه سوم توسعه 3/10 میلیون تن بوده است که طی برنامه با 34 درصد رشد به 8/13 میلیون تن در سال اول و در سال دوم به 6/16 میلیون تن و در سالهای اخیر نیز به رشد 38 درصدی رسیده است و همین موضوع وابستگی کشور را در تأمین انرژی غذایی به واردات نشان میدهد.
حجتی تأکید کرد: بخش کشاورزی علاوه بر مسئولیت حمایت از تولید وظایف حاکمیتی نظیر مدیریت قرنطینه دامی، نباتی و حفاظت از منابع طبیعی و خاک کشور را نیز بر عهده دارد و توجه جدی به این سه حوزه لازم و ضروری است.
وی گفت: متأسفانه این مسایل یعنی قرنطینه دامی و نباتی و عبور از مسایل بلندمدت و صیانت از آب و خاک را گاهی مورد بیتوجهی قرار میدهیم و بر روی آنها چشم میبندیم که همین موضوع مشکلات زیادی را برای آیندگان ایجاد میکند کمااینکه بیتوجهیهایی که در بخش آب صورت گرفته مشکلات عدیده را برای کشور ایجاد کرده است.
وی افزایش سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و آب در زمینههایی نظیر توسعه سیستمهای آبیاری اعم از تحت فشار یا سطحی را لازم و ضروری دانست و ادامه داد: یکپارچهسازی اراضی این است که سرمایهگذاری زیربنایی در بخش کشاورزی انجام شود.
وزیر پیشنهادی در زمان وزارتش واردات را کاهش داد
جباری، نماینده بندر لنگه ضمن متناسب دانستن فرد معرفی شده با وزارت جهاد کشاورزی گفت: نام جهاد کشاورزی و جهاد سازندگی با حجتی عجین است.
وی افزود: در بحث کشاورزی انتظار می رود که علاوه بر تامین غذایی کشور امکان صادرات نیز فراهم شود که در برنامه های حجتی به این بحث توجه ویژه ای شده است.
این نماینده کشاورزی را به دلیل نقش حیاتی در امنیت غذا و توسعه پایدار مهمترین حوزه در کشور دانست و افزود: جهاد کشاورزی با امور مرتبط با مردم ارتباط دارد و نقش مهمی در تولید ناخالص بر عهده این بخش است.
وی خطاب به یکی از مخالفان که گفته بود حجتی تاکنون سابقه کار با جهاد را نداشته است وی با جهاد کشاورزی کار کرده و از اولین روز تشکیل جهاد به سازندگی در کمیته کشاورزی فعالیت داشته است.
جباری درباره کابینه پیشنهادی روحانی گفت: رییس جمهور با شناخت کاملی که از سنگینی اداره امور کشور دارد برای گذشت از گردنه تحریمها مردان کارآزموده را به عرصه آورده و تجربه وزرا را به عنوان سرمایه مدیریت انسانی به کار بسته است.
نماینده بندر لنگه در مورد مخالفان گفت: اینکه رشته درسی وزیر پیشنهادی را دلیلی برای مخالفت می دانید درست نیست زیرا این رشته به عنوان رشته ای بین رشته ای مطرح است و بسیاری از صلاحیت های کشاورزی منطبق بر اصول عمرانی است.
بهره وری از فناوریهای نوین را در دستور کار قرار دهید
رحمت نوروزی نماینده علی آباد کتول در پنجمین جلسه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت روحانی در حمایت از وزیر پیشنهادی کشاورزی به نمایندگی از استانهای شمالی سخنرانی کرد.
وی افزایش ضریب خودکفایی در حوزه کشاورزی را از دستاوردهای حجتی در وزارت جهاد کشاورزی دانست و افزود: در کنار این مسایل استفاده از فناوریهای نوین را از وزیر جدید توقع داریم.
وی افزود: در حال حاضر کشاورزی، دامداری و باغداری مشکلات زیادی دارد و نشستهای متفاوتی با وزیر پیشنهادی داشته ایم که امیدواریم حاصل این نشستها منجر به اتفاقات خوبی در حوزه های مربوط به کشاورزی باشد.
نماینده علی آباد با اشاره به توسعه کشت و تمرکز بر ارتقای بهره وری در زمینه کشاورزی گفت: در برنامه های این وزیر تمامی مسایل ذکر شده و ایشان قول داده اند مشکلات حوزه کشاورزی را حل کنند.
کشاورزی نفسهای آخر را میکشد/کشاورزی را به جایگاه اولش برگردانید
شکرخدا موسوی، نماینده اهواز در پنجمین جلسه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی در مخالفت با وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی سخنرانی کرد.
وی با اشاره به اینکه بخش کشاورزی نفسهای آخر را در کشور میکشد، گفت: کشاورزان پشت و پناهی ندارند و فریاد تظلمخواهی آنها شنیده نمیشود.
وی تصریح کرد: وزیر جدید باید کشاورزی را به جایگاه اصلی خود برساند زیرا با کمترین هزینه باید بیشترین بازدهی از این بخش گرفته شود.
نماینده اهواز گفت: 18 میلیون هکتار زمین کشاورزی در کشور وجود دارد که تنها چهار میلیون آن زیر کشت است و از این مقدار یک میلیون هکتار در خوزستان زیر کشت است.
وی با اشاره به تنوع آب و هوایی ایران از وزیر پیشنهادی پرسید: برنامه شما برای ایران با این همه نعمت و امکانات چیست زیرا کشاورزی باید محور توسعه باشد اما در برخی از بیانات آقای کلانتری دیده شده که کشاورزی را محور توسعه نمیداند و معتقد است اگر کشاورزی محور توسعه قرار بگیرد، مردم میمیرند؛ نظر شما در این مورد چیست؟
نماینده اهواز با اشاره به اینکه مواد اصلی مانند گندم، برنج و روغن در کشور به مرز خودکفایی رسیده، گفت: علیرغم اظهارات شما در این زمینه هنگامی که در سمت وزیر جهاد کشاورزی بودید از این مسئله یاد نکردید.
با برنامه های وزیر مخالفم/سازوکارهای نهادینه نشده از ضعفهای برنامه ها
چاردولی، نماینده ملایر برنامه وزیر کشاورزی را مناسب وضع فعلی کشور ندانست و گفت: در برنامه های وی هیچ اشاره ای به مدت اجرایی شدن برنامه ها نشده است، همچنین برنامه های وی مطابق با شرایط موجود که 14 میلیون هکتار اراضی کشاورزی، 5/8 میلیون هکتار اراضی آبی، 20 درصد سهم اشتغال، 5 درصد سهم سرمایه گذاری است؛ نیست.
وی افزود: در وضع موجود 100 میلیون تن تولید محصولات داریم اما همچنان سرانه واردات 283 کیلو است تراز تجاری در حال حاضر منفی است و از 1/8 میلیون تن و 1061 میلیون دلار به 5/17 میلیون تن و 1523 میلیون دلار بدهی رسیده ایم.
وی تصریح کرد: در پایان برنامه پنجم توسعه باید به 7 درصد رشد محصولات کشاورزی برسیم و تولید 109 میلیون تنی ما به 143 میلوین تن برسد اما در حال حاضر که تولیدات در حال کاهش است و واردات بالا رفته با برنامه های فعلی به نتیجه نمی رسیم.
نماینده ملایر افزود: در شرایط موجود که دشمنان ما را تحریم کرده اند با کاهش سهم صادرات و نبود جایگزین های کشاورزی مشکل داریم و باید تولیدات افزایش یافته واردات کم شود تا بتوانیم تحریم را دور بزنیم و یکی از وزارتهایی که توانایی این کار را دارد وزارت کشاورزی است.
قرار دادن وزرایی با مدرک غیرمرتبط کار درستی نیست
لاهوتی نماینده لنگرود با بیان اینکه حجتی در زمان وزارتش باعث افزایش مشکلات کشاورزان شمالی شده است، جای، برنج، ابریشم در شمال کشور به عنوان محصولات اساسی هستند اما در زمان وزارت حجتی نابود شده اند سازمان چای در زمان وزارت وی بسته شد و هنوز بدبختیهایش گریبانگیر کشاورزان است.
وی درباره برنج افزود: 2 هزار و 300 تن برنج در کشور تولید می شود و تنها 500 هزار تن برنج برای واردات نیاز است اما تغییر کاربری هایی که در زمان مدیریت حجتی اتفاق افتاد باعث نابودی زمینهای برنج شد با تغییر کاربردی باغات توت نیز از نتایج وزارت حجتی بود که تولید ابریشم را از 7 هزار تن به 500 تن رسانده است.
نماینده لنگرود با ابراز نارضایتی از ادغام جهاد سازندگی و جهاد کشاورزی افزود: با این کار توسعه روستایی از بین رفت و جنگلها و مراتع نیز به مشکل زیادی برخورده است.
جای خالی وزیر کرد و اهل تسنن در کابینه/حجتی دغدغه کشاورزان را می داند
رسول خضری، نماینده سردشت و پیرانشهر در پنجمین جلسه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی روحانی در مجلس در موافقت با وزیر پیشنهادی کشاورزی صحبت کرد.
خضری با اشاره به اینکه بخش عمده ای از دغدغه دنیا درباره غذا است گفت: تامین امنیت غذایی کشور موضوعی بسیار مهم است که حجتی در برنامه ده ساله برای خودکفایی محصولات استراتژیک مانند گندم و دانه های روغنی، نحوه رسیدن به این مساله را مطرح کرده است و همچنین حجتی کسی است که می تواند تراز تجاری کشاورزی را به سمت مثبت ببرد.
وی افزود: یکی از حوزه های مهم بهداشت و درمان به امنیت غذا بازمی گردد و این امنیت غذا باید از مزرعه تا سر سفره باشد زیرا در حال حاضر به دلیل نبود نظارت صحیح میوه ها و سبزیجات و همچنین گوشت و مرغها به دلیل استفاده از سموم و همچنین آنتی بیوتیک ها سرطان زا هستند و حجتی با تعهد تخصص و تجربه برنامه های زیادی در این حوزه می تواند انجام دهد.
وی افزود: حجتی می داند که دغدغه اصلی کشاورزان در حوزه های فرابخشی است و وزارت نیرو بهداشت و وزارت کشور که افراد توانمندی هستند در کنار حجتی می توانند این دغدغه را از بین ببرند.
وی در ادامه به بیمه کشاورزان اشاره کرد و گفت: وزارت تعاون نیز با همکاری وزارت کشاورزی باید نسبت به بیمه کردن 6 میلیون کشاورز بدون بیمه اقدام کند.
وی در ادامه حفاظت از منابع پایه با تاکید بر مهار بحران آب را از دغدغه های اصلی حوزه کشاورزی دانست و گفت: ارتباط و مشورت ما در این مدت با این وزیر پیشنهادی نشان داده که وی این توان را دارد تا با ارتباطات فرابخشی نسبت به حل این مسایل اقدام کند.
همچنین توسعه اصلاح الگوی کشت از برنامه های این وزیر پیشنهادی است زیرا در حال حاضر تنها از 50 درصد ظرفیت کشت کشور استفاده می شود.
پایان پیام/
نظر شما