ظهور سازهای نوساخت اتفاق خوبی در موسیقی ایرانی است

حمید متبسم، سرپرست گروه دستان معتقد است، ظهور سازهای جدید و نوساخت پاسخی به خلاءهای موجود در موسیقی ایرانی است که با سازهای موجود پر نمی‌شود.

حمید متبسم، نوازنده تار و آهنگساز با بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: این گفته منتقدان که موسیقی ایرانی بسان یکی دو دهه گذشته، از تولید موسیقی به دور بود، حرف قابل قبولی است، اما موسیقی ایرانی حرکت های خوبی را شروع کرده که این حرکت ها محسوس نیست چرا که هر تحول و تولیدی تابع شرایط است و یک‌باره ظهور نمی‌کند، در سالهای اخیر اتفاقات خوبی در بخش موسیقی ایرانی صورت گرفته که شاهد زایش و تولیدات خوبی در سال‌های آینده خواهیم بود.

 

متبسم درباره ظهور سازهای نوساخت افزود: ظهور سازهای جدید و نوساخت اتفاق خوبی در موسیقی ایرانی است، ممکن است برخی از مخاطبان ظهور سازهای نوساخت را نوعی مدگرایی تلقی کنند که در مواردی این طرز تلقی درست است، اما این نکته را نباید فراموش کنیم که این حرکت و جریان در موسیقی ایرانی ناشی از خلائی است که از سوی آهنگسازان و نوازندگان ایرانی احساس می‌شد و این خلاءها با سازهای موجود پر نمی‌شوند. اگر این اتفاق پیشتر از اینها صورت می‌گرفت بسیاری از نواقص زودتر برطرف می‌شد.

 

وی درباره عدم تولیدات موسیقی در بخش موسیقی محلی و نواحی ایرانی تصریح کرد: مهم‌ترین عامل در ایستایی شدن موسیقی نواحی و مقامی بی‌توجهی و جدی نگرفتن آن است. سال‌هاست ما شاهد تولید خاصی در این زمینه هستیم و آنچه را که می‌بینیم و می‌شنویم اجراهای مختلف از موسیقی مقامی و نواحی است، این مسئله هم دلایل خاص خود را دارد، یکی از عمده‌ترین آنها شهری شدن این نوع موسیقی است که از ذات بنیادی خود فاصله گرفته است.

 

این آهنگساز درباره پروژه "سیمرغ" خاطرنشان کرد: پروژه سیمرغ، پروژه سنگینی است. اجرای آن در ایران به مراتب آسان‌تر از کشورهای دیگر است، به عنوان مثال گروه دستان بارها به راحتی توانسته است در کشورهای آمریکای شمالی و اروپایی برنامه‌های مختلفی اجرا کند و دلیل اصلی آن نیز  تعداد کم نوازندگان و اعضای گروه بوده، اما اسکان دادن و تهیه روادیدهای بین‌المللی برای بیش از 40 نوازنده کار بسیار دشواری است اما با نامه‌نگاری‌هایی که با برخی مراکز فرهنگی اروپایی داشتیم احتمال اجرای کنسرت سیمرغ در کشورهای آلمان، سوئد، هلند و انگلیس در 11 ماه آینده بسیار قوی شده است.

 

متبسم درباره تغییر رهبری ارکستر سیمرغ توضیح داد: موسیقی ایرانی از ساختاری پیروی می‌کند که برای رهبری ارکستر در آن توضیح و تعریفی ارایه نشده است و به همین خاطر ما برای نخستین بار از آقای محمدرضا درویشی که یکی از بهترین آهنگسازان و پژوهشگران حوزه موسیقی است برای رهبری بهره بردیم.

 

وی تصریح کرد: آقای درویشی از دوستان بسیار نزدیک و قدیمی من هستند و رابطه کاری ما به دهه 60 برمی‌گردد، اما از آنجایی که اشرافی به کار داشتم تصمیم گرفتم که رهبری ارکستر را در این مرحله شخصا بدست بگیرم که متأسفانه این موضوع به حاشیه کشیده شد که هیچ کدامشان حقیقت ندارد.


این نوازنده افزود: فضای کار ما این‌طور نیست که به خاطر سلایق مختلف نوازندگان بخواهیم اساس کار را تغییر دهیم، این تغییر یک برخورد حرفه‌ای است. اگر قرار باشد من با آقای درویشی مشکلی داشته باشم در آغاز از ایشان برای همکاری دعوت به عمل نمی‌آمد.

 

سرپرست گروه دستان درباره شیوه‌های تلفیق موسیقی‌های مختلف با موسیقی ایرانی گفت: موسیقی ایرانی به ظاهر یک موسیقی تک صداست و آنچه را که یک آهنگساز می‌سازد، ممکن است به طور یکنواخت با سازهای مختلف در یک ارکستر نواخته شود، اما صداهای دیگری نیز در موسیقی ایرانی وجود دارد که آن را از تک‌صدایی خارج می‌کند، باید به این مسئله با مطالعه، تمرین و دقت بیشتری پرداخت تا آن روح واقعی نشان داده شود .

 

پایان پیام/

کد خبر 2845

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha