به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در جلسه تودیع و معارفه سخنگوی وزیر امور خارجه و رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای این وزارتخانه گفت: امروز یک واقعه مهم و تاریخی در وزارت خارجه را آغاز میکنیم
ظریف با بیان اینکه وزارت خارجه در 20 سال گذشته در قسمت رسانهای از بهترین و قویترین همکاران بهرهمند شده است، افزود: دوستان مهمی در این مدت این وظیفه را بر عهده داشتهاند، آقای مهمانپرست که از قدیمیترینهای بخش رسانهای هستند یکی از نمونههای موفق و بسیار پربار بخش سخنگویی وزارت امور خارجه بودهاند که در دوران خدمتشان توجه ویژهای به دیپلماسی عمومی داشتهاند و همین امر باعث شد تا مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت خارجه را ایجاد کنند.
وی در خصوص رامین مهمانپرست، رییس پیشین مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت خارجه ادامه داد: آقای مهمانپرست از همکاران خوب ما در وزارت خارجه هستند و قطعا در این وزارتخانه خواهند ماند و حتما از سوابق ارزشمند ایشان بهره خواهیم برد.
وزیر امور خارجه در خصوص سیدعباس عراقچی، سخنگوی پیشین خودش نیز عنوان کرد: توانمندیهای آقای عراقچی باعث شد تا علیرغم اینکه دوران کوتاهی سخنگوی وزارت خارجه بوده است بتوانند رابطه بسیار خوب و موفقی را با رسانهها برقرار کنند و توانمندیهای وی در این حوزه و حوزههای دیگر که مسئولیت دیگری داشتهاند همواره مدنظر ما بوده است.
وی ادامه داد: خوشحالیم آقای عراقچی همکار ما خواهد بود و از ارزشهای ایشان در بخشهای دیگر بهرهمند خواهیم داشت.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه سخنان خود بحث رسانه را از دو دیدگاه مورد ارزیابی قرار داد و افزود: اولین دیدگاه از باب وظیفه ما در شفافیت و پاسخگویی است یعنی ما به عنوان کارگزاران سیاست خارجی باید با مردم تماسمان از طریق رسانهها و برخی وقتها رسانههای مجازی ادامه یابد اما هنوز نقش رسانههای رسمی چه تصویری چه نوشتاری چه دیجیتالی نقش اول را در مراقبت و مسئولبودن دستگاههای اجرایی به پاسخگویی دارد و این وظیفه بسیار مهمی است.
وی با تاکید بر این نکته که در جوامع مردمسالار که بدون وجود رسانههای با جدیت، با دقت، با صراحت و انصاف که مسئولان را رصد میکنند نمیتوان به مردمسالاری پرداخت، افزود: بدون این بازوی مهم مردمسالاری و حضور هوشمندانه مردم در صحنه تصمیمگیری کشور امکانپذیر نخواهد بود و این وظیفه مشترک ما با شماست و وظیفه شما این است که ما را مجبور به پاسخگویی و نگاهکردن به رفتار خودمان و تطبیقدادن آن با منافع ملی و اسلامی است و این وظیفه سنگینی است.
وی تاکید کرد: احترام متقابل به این سنگینی وظیفه تضمین میافزاید و موفقیت ما و شما در این راه است که باید با هم بپیماییم و هیچکدام به تنهایی نمیتوانیم این راه را طی کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان نگاه دوم به رسانهها را در مورد رسانههای داخلی و خارجی دانست و تصریح کرد: مسئولیت انعکاس واقعبینانه و منصفانه واقعیات و مطالب مربوط به سیاست خارجی این است که دولت و رسانهها یکی هستند در حوزه دیپلماسی رسانهای.
ظریف تأکید کرد: بنده چون اعتقاد به حاصل جمع صفر در روابط بینالملل ندارم معتقدم در این حوزه رسانههای داخلی و خارجی فرق چندانی ندارند.
وی با بیان اینکه جلوگیری از پیشرفت نظرهایی که با تحریف واقعیت سعی در جنگافروزی دارند منحصر به رسانههای داخلی نیست، تصریح کرد: این وظیفه مشترک همین ماست و در مقابل آینده بشریت و فرزندان خودمان مسئولایم که با انعکاس واقعیات به فهم بهتر تبلیغ کنیم نه با تبلیغات و وارونه نشان دادن واقعیت به جنگ و خونریزی و تفرقه و برادرکشی دامن بزنیم.
وی با اظهار اینکه رسانهها نقش اساسی در این حوزه دارند و در ارتقای آن باید به دنبال واقعیات باشند نه صرفا اختلافات داخلی عنوان کرد: برخی وقتها دوستان فکر میکنند خبر خوب خبر نیست و خبر باید بد باشد. به نظر من فضا باید فضای همدلی باشد، فضایی باشد که برای رسیدن به اهداف اسلامی و ایرانی تضارب آرا داشته باشیم تا سلیقههای مختلف بتواند اظهارنظر کند و از نقطه ضعفها کاسته شود و یک هدف متعالی برای ما خودش را نشان دهد.
وزیر امور خارجه با تأکید بر این نکته که دنیای امروز دنیای فکر کردن به آینده است و روابط ما آنگونه بههم پیوسته است که نمیشود بر اساس مدلهای قدیمی فکر کرد و به قول سهراب سپهری باید چشمها را شست و جور دیگر باید دید، اظهار داشت: تجربه در دیدن به شکل دیگر مدنظر است، باید به دنیای دیگری که مبنایش در عرفان اسلامی پایهگذاری شده، پا بگذاریم.
ظریف به حضور افخم در سخنگویی وزارت خارجه اشاره کرد و افزود: ما امروز بسیار خوشحالیم که در ابتدای کار دولت تدبیر و امید از یک چهره آشنا در حوزه مطبوعات و سیاست خارجی و رسانه برای هدایت این موضوع در سیاست خارجی استفاده میکند، حتما هدف بنده از تقاضا از خانم افخم برای پذیرش این مسئولیت بسیار سنگین به دلیل تبلیغات نبود بلکه فکر کردم از یک نمونه برجسته پرسابقه در حوزه دیپلماسی رسانهای که از خوش حادثه متعلق به طبقه نسوان هم هستند برای این وظیفه مهم تقاضای همکاری کنند.
وی با اشاره به اینکه باید بکارگیری زنان در حوزههای اجرایی کشور پررنگتر شود، عنوان کرد: باید از نیم دیگری از جامعه که نیمه فرهیخته آن است، بهرهمند شد و آنها را از مدیریت حذف نکرد.
وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر این نکته که خانمهایی که توانستهاند با تمام مشکلات بر سر راهشان در جوامع مختلف مراحل پیشرفت را طی کنند توانمندیهایشان را در حوزه اجرایی نشان دادهاند، افزود: اینها حتما لیاقت مدیریت را دارند و خانم افخم قدیمیترین کارشناس حوزه رسانهای است که رقابت شدیدی در این زمینه با آقای رامندی دارد.
ظریف یادآور شد: زمانی که آقای ولایتی وزیر بودند و به مجمع عمومی سازمان ملل میآمدند خانم افخم ریاست رسانهای وزارت خارجه را بر عهده داشتند.
پایان پیام/
نظر شما