به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز سهشنبه 12 شهریور نمایندگان با یکفوریت لایحه اصلاح قانون بودجه سال 1392 کل کشور مخالفت کردند. این لایحه که در ابتدا به صورت دوفوریت از سوی معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور مطرح شده بود در رابطه با تغییراتی در لایحه بودجه 92 بود.
محمدباقر نوبخت، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور در بیان توضیحاتی درباره این لایحه گفت: منابع پیشبینیشده در بودجه سال 92 در سقف 210 هزار میلیارد تومان قابل تحقق نیست البته مجلس در زمان رسیدگی به لایحه بودجه 92 و در راستای شفافسازی ارقام و اعداد نهایت دقت را به عمل آورده است اما شرایط اقتصادی کنونی کشور به گونهای است که امکان تأمین این منابع تا پایان سال متصور نیست.
نوبخت با اشاره به دلایل عدم تأمین این منابع گفت: اگر ما بخواهیم بدون توجه به علایم و خط قرمزهایی که در مسیر است به راه خودمان ادامه دهیم و لایحه بودجه را همانگونه اجرایی کنیم زمانی میرسد که مجلس با تعهداتی مواجه میشود که این تعهدات قابل تحقق نیست و ما باید برای تحقق این تعهدات به بانک مرکزی فشار بیاوریم.
وی تصریح کرد: راه دیگر تحقق این برنامه تحقق بند 33 برنامه پنجم توسعه مبنی بر شفافسازی و واقعبینی در بودجه است که ما بر اساس آن منابع قابل اطمینان که میتوانیم بر اساس آنها بودجه سال 92 را تنظیم کنیم را معرفی کنیم که دولت نیز در همین راستا این لایحه اصلاحیه را به مجلس تقدیم کرده است.
نوبخت تصریح کرد: ما در این لایحه سقف بودجه را 150 هزار میلیارد تومان بستهایم و به مجلس ارایه دادهایم که اگر تصویب نشود قطعا دستگاههای اجرایی مجبورند بر اساس همان رقم غیرقابل وصول تعهدات خود را انجام دهند و این باعث خسارات تورمی به کشور میشود.
نوبخت با بیان اینکه پیشنهاد دولت برای بررسی این لایحه دوفوریتی است، گفت: گرچه مجلس هر تصمیمی در این رابطه بگیرد برای ما مطاع است.
الیاس نادران، نماینده تهران در مخالفت با دوفوریت این لایحه گفت: آنچه دولت پیشنهاد داده است این است که امکان جابجایی در سرفصلها تا بیش از 10 درصد را داشته باشد یعنی اینکه ما در بودجه هرچه ببندیم و مصوب کنیم دولت میتواند در تغییر سرفصلها و جابجاییها آنها را جابجا کند.
وی با اشاره به پیشنهاد دولت مبنی بر برداشت از صندوق توسعه ملی در این لایحه گفت: هم در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و هم در برنامه پنجم توسعه ما برای حراست از منابع صندوق توسعه ملی شرایطی را داریم و امروز دولت میخواهد درصدی از منابع این صندوق را بردارد و آنها را هزینه کند که بارها این دولت این پیشنهاد را داده است ولی مجلس مخالفت کرده است.
نادران تاکید کرد: در این لایح به بانک مرکزی اجازه داده میشود از صندوق توسعه ملی برداشت کند و معادل ریالی آن را به جامعه تزریق کند و قطعا این همان تزریق پول پرفشار به جامعه است.
وی با اشاره به پیشنهاد دولت مبنی بر حذف عیدانه در این لایحه سال 1391 گفت: همچنین دولت بحث فروش سهام منابع هولدینگ خلیجفارس را که طبق آن دهها هزار میلیارد تومان منابع برای دولت تأمین میشود را حذف کرده است و این قطعا به ضرر دولت است.
نماینده تهران در خانه ملت تأکید کرد: ما هنوز نسبت به آنچه که دولت چاپ کرده است یعنی در تشریح بودجه بیخبریم و نمیدانیم در دفترچه بودجه چه مواردی ذکر شده است پس تا آن دفترچه را مشاهده نکنیم نمیتوانیم در مورد اصلاحیه بودجه نظر بدهیم.
علینعمت چهاردولی، نماینده ملایر نیز در موافقت با دوفوریت این لایحه گفت: بودجه موتور حرکت دولت است و تمام برنامههای دولت بر اساس آن طرحریزی میشود اما زمانی تمام برنامههای دولت به صورت مدون اجرایی میشود که بودجه به صورت شفاف باشد.
وی تأکید کرد: یکی از مسایلی که در این لایحه مدنظر است عدم تحقق منابع دولت در سقف قیدشده است که در واقع بسیاری از منابع دولت محقق نمیشود و از دیگر موارد نیز عدم شفافیت در بودجه هم در بخش منابع و هم در مصارف است مثلا اگر به قیمت نفت و میزان فروش آن در لایحه نگاه کنیم میبینیم اتخاذ تصمیمها در مورد تحریمها بسیار مهم است و میزان فروش نفت به درستی دیده نشده است.
وی تاکید کرد: همه موارد فوق ضرورتهایی است که باعث میشود ما در مورد بودجه اصلاحیه داشته باشیم و حتما باید دست دولت را بگیریم و کمک کنیم برنامههایش را به نحو احسن انجام دهد.
نادر قاضیپور، نماینده ارومیه در مخالفت با دوفوریت این لایحه گفت: ما نمایندگان میخواهیم از دولت حمایت کنیم و کاری کنیم که بعدا پشیمان نشویم.
وی بیان کرد: ما با دوفوریت این لایحه مخالف هستیم و معتقدیم این لایحه باید در قالب یکفوریت مطرح شود تا در کمیسیونهای تخصصی مورد نقد و بررسی قرار گیرد.
وی تاکید کرد: این پیشنهادات را دولت قبلی نیز آورد ولی مجلس به آنها رأی نداد زیرا اصلاحیه باید در سه ماهه آخر سال مطرح شود.
وی با بیان اینکه این لایحه برخی موادش مخالف قانون برنامه پنجم توسعه است، گفت: مجلس نسبت به منابع صندوق توسعه ملی حساسیت دارد و تغییر ارقام و ردیفها در قانون بودجه نیز در اختیار مجلس است و ما آن را به دولت تفویض نمیکنیم.
قاضیپور تاکید کرد: انتظار داشتیم دولت لایحهای برای معیشت، مواد غذایی مردم و حمایت از اقشار آسیبپذیر به مجلس ارایه دهد، اینگونه لوایح به نفع اقشار ضعیف جامعه نیست و ما به همین دلیل به دوفوریت آن رأی نمیدهیم.
بهروز نعمتی، نماینده اسدآباد نیز در موافقت با دوفوریت این لایحه گفت: میگویند رقم بودجه در سقف 210 هزار میلیارد تومان مصوب شده است، معلوم است سنگ بزرگ نشانه نزدن است قطعا مجلس باید با عقلانیت با این موضوع برخورد کند زیرا شرایط کشور و به ویژه شرایط بودجهای شرایط متلاطمی است .
وی با طرح این سوال که کدام بودجه عمرانی در کشور فعال شده است و آیا ما پاسخگوی اقشار آسیبپذیر در بودجه کنونی هستیم، گفت: ما چه زمانی میخواهیم از صندوق توسعه ملی استفاده کنیم؟ آیا این خودتحریمی نیست که همه کشورهای دنیا به ما فشار بیاورند و هر روز تهدید و مصوبه علیه ما بنویسند ولی ما نتوانیم از منابع صندوق استفاده کنیم.
نعمتی تصریح کرد: اجازه دهیم دولت اهمیتهایی را که تشکیل داده سرلوحه کار خودش قرار دهد و آنها را اجرایی کنید.
نعمتی با طرح این سوال که آیا 158 هزار میلیارد تومان تورم ایجاد میکند یا 210 هزار میلیارد تومان، گفت: برای اینکه سرنوشت ما و مجموعه کشور به یک توقف مستمر نینجامد به فوریت این طرح رأی بدهیم تا بتوانیم سرنوشت کشور را با این کار بزرگ هدایت کنیم.
نوبخت، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور پس از سخنان مخالفان و موافقان اعلام کرد به دلیل احترام به نظر نمایندگان ملت این لایحه را در قالب یک فوریت تقدیم میکند و خواستار رأی نمایندگان به یکفوریت این طرح شد.
پایان پیام/
نظر شما