آموزه های سیاسی امام رضا(ع)مغفول ترین جنبه شخصیت امام رئوف است

خبرگزاری شبستان: یکی از پژوهشگران منتخب همایش علمی پژوهشی آموزه های سیاسی امام رضا(ع) گفت: آموزه های سیاسی امام رضا(ع) با وجود اهمیت زیادی که دارد، یکی از مغفول ترین جنبه های شخصیت آن حضرت است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از بجنورد، یحیی میرحسینی، یکی از پژوهشگران منتخب همایش علمی پژوهشی آموزه های سیاسی امام رضا(ع) با بیان این مطلب گفت: معدود آثاری هم که در این حوزه به رشته تحریر درآمده، بیشتر مرتبط با مسائل ولایتعهدی است، بنابراین در این مجموعه، اصول و مبانی سیاسی امام رضا(ع) بیش از همه نادیده انگاشته شده است.

 

 وی با اشاره به اینکه پرواضح است که بهره برداری عملی از این آموزه ها پیش از استخراج اصول و مبانی امکان پذیر نیست، اظهار داشت: جامعه سنتی و اسلامی ایران که بر مبانی عقیدتی مکتب جعفری بنیان شده است، در جهت استخراج اصول سیاست داخلی و خارجی خود بیش از همه نیازمند مراجعه به آموزه های سیاسی پیشوایان خود از جمله روایات رضوی است به ویژه امام رضا(ع) که در کنار سه امام اول شیعه بیش از همه درگیر مسائل سیاسی بوده اند.

میرحسینی اضافه کرد: در مقاله ای با عنوان "مبانی مشروعیت سیاسی در منظومه فکری حضرت رضا(ع) یا "مواضع امام رضا(ع) در برابر گفتمان های مشروعیت سیاسی" که به همایش علمی پژوهشی آموزه های سیاسی امام رضا(ع) ارسال شده به این مهم پرداخته ام.

 

وی با بیان اینکه مشروعیت حکومت ها (legitimacy) موضوعی است که حداقل از زمان یونان باستان به عنوان یکی از مباحث کلیدی در حوزه دانش سیاسی مطرح بوده است، گفت: در زمان امامت هشتمین پیشوای شیعه امامیه، چندین مبنا برای مشروعیت سیاسی مطرح بود که از جمله آنها می توان به شورای اهل حل و عقد، استخلاف و وراثت و وصایت اشاره کرد.

 

وی افزود: اینکه حضرت علی بن موسی الرضا به عنوان رهبر اصلی¬ترین جریان مخالف حکومت چگونه به نقد مبانی فوق رفته و در مقام ایجابی چه نظریه ای را مطرح کرده اند؛ موضوع اصلی این پژوهش بوده است.

 

 میرحسینی گفت: اگر از منظر علم سیاست به روایات حضرت رضا(ع) نظر افکنده شود، مشاهده خواهیم کرد بسیاری از آموزه های رضوی مرتبط با مسائل سیاسی از جمله مشروعیت حکومت است.

 

این پژوهشگر منتخب اظهار داشت: با مروری بر روایات رضوی می توان به این نتیجه دست یافت که حضرت امام رضا(ع) چه قبل از ولایتعهدی و بیش از همه پس از آن با رویکردی سلبی و ایجابی،به ایدئولوژی سیاسی مکتب شیعه، جانی تازه بخشیدند.

 

 گفتنی است؛ از 160 مقاله رسیده به همایش علمی، پژوهشی آموزه های سیاسی امام رضا(ع) هشت مقاله به عنوان مقالات برتر از سوی داوران این همایش انتخاب شدند که در اختتامیه این همایش در تاریخ 23 شهریورماه تقدیر می شوند.

 

 

 پایان پیام/

کد خبر 291490

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha