سرکتاب یا دکان شیادی با تابلوی دین؟!

خبرگزاری شبستان: بیشتر این افراد صرفا هدف سوء استفاده از سادگی مردم را دارند. بهترین کار در این مواقع همان متوسل شدن به دعاهای معتبر و توسل به ائمه معصومین (ع) است.

خبرگزاری شبستان: سرکتاب باز کردن یکی از عقایدی است که دارای قدمتی دیرینه در میان مردم است و در اکثر موارد بابی شده برای شیادی و اخاذی افراد سودجو؛ از این رو در گفتگو با امید نیک داد، کارشناس ارشد فلسفه اخلاق و سردبیر مجله تخصصی پژوهشنامه تربیت تبلیغی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) به این موضوع پرداخته ایم که در ذیل می آید:

 

سرکتاب باز کردن به چه مفهوم و معناست؟
قبل از هر گونه صحبت تاکید می کنم مطالبی که قرار است بیان کنم، مطالبی است که طی تحقیقات شخصی به آن رسیده ام و ممکن است نظرات کارشناسان دیگر در این زمینه متفاوت باشد چرا که این قبیل مسائل از امور بسیار حساسی هستند که نظرات در باب آن نیز مختلف است. بنابراین مواردی که ذکر می شود، دلیل بر قطعیت تام ندارد.
اما سرکتاب باز کردن در حقیقت یک نوع پیشگویی از آینده است که توسط افراد خاصی (افرادی که در ضمینه دعانویسی نیز تخصص دارند) و با شیوه های مختلفی صورت می گیرد، در یکی از این روش‌ها که با استفاده از کتاب و مشخصات فرد مقابل (همچون نام مادر، نام فرد و سال تولد و حروف ابجد) صورت می‌گیرد به فرد مواردی از آینده‌اش را گوشزد می کنند.
 

پیشینه و تاریخ این عمل به چه زمانی باز می گردد؟
اینکه پیشینه آن دقیق به چه زمانی برمی‌گردد مشخص نیست اما در برخی از کتبی که در مورد این مباحث نوشته شده، تاریخچه آن ظاهرا به زمان پیامبر (ص) برمی‌گردد.
 

چه کسانی صلاحیت انجام این کار را دارند؟
پاسخ به این سوال را در واقع این گونه می توان بیان کرد: در اینکه این عمل واقیعت دارد یا نه؟ به اعتقاد من این عمل نزد افراد صاحب اهل که انگشت شمار هستند، قابل اعتماد است؛ ولی اینکه کدام شخص درست می‌گوید و چه کسی دروغ، میزان دقیقی نمی توان به افراد داد و سند روایی دقیقی در دست نیست.
 

تا چه اندازه می توان به نتایج سرکتاب اعتماد کرد؟
اینکه تا چه اندازه می‌توان به نتایج آن اعتماد داشت به دو مطلب مهم برمی‌گردد؛ نخست اینکه فردی که این کار را انجام می دهد تا چه اندازه از این علم برخوردار است و آیا اساسا فرد قابل اعتمادی است و دوم اینکه کتابی که ایشان از آن استفاده می کند تا چه اندازه معتبر است. پس شناسایی اینکه چه کسانی در این زمینه قابل اعتماد هستند بسیار سخت است و افرادی که در این کار قابل اعتماد هستند نیز بسیار کم هستند؛ بنابراین اساسا رجوع به این افراد به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود به سبب اینکه امکان ورود افراد شیاد و کلاهبردار و سودجو نیز در این زمینه بسیار زیاد است. در ضمن اینکه ما روایتی از پیامبر(ص) داریم که رجوع به این افراد را حرام دانسته اند.
متاسفانه در سال‌های اخیر نیز افرادی با ایجاد دکان هایی با این عناوین، به اخاذی و کلاهبرداری از خانواده ها و به ویژه خانم ها پرداخته اند و خانواده ها نیز برای هر مشکل کوچکی به این افراد رجوع می‌کنند. بنده به عنوان کسی که مدتی به صورت مستقیم با این افراد برخورد داشتم می توانم به جرأت بگوییم که بیشتر این افراد صرفا هدف سوء استفاده از سادگی مردم را دارند. بهترین کار در این مواقع همان متوسل شدن به دعاهای معتبر و توسل به ائمه معصومین (ع) است.
 

سرکتاب باز کردن آیا همان شکل دیگر فال گیری نیست؟ به عبارت بهتر یک نوع فال گیری دینی محسوب نمی شود؟
اینکه آیا این کار یک نوع فال دینی است، باید گفت با توجه به اینکه فال یعنی انسان با دیدن چیزی یا شنیدن مطلبی، سخنی مبنی بر پیروزی و موفقیت خود و دیگران بگوید که در مقابل آن تطیّر است یعنی اینکه انسان با دیدن چیزی یا شنیدن چیزی سخنی مبنی بر شکست خود و دیگران بر زبان آورد، از این نظر می توان آن را فال دانست. فال نیز به وسیله کتاب های مختلف همچون حافظ و حتی قرآن صورت می‌گیرد و اما فال زدن به قرآن صحیح نیست گرچه استخاره به قرآن درست است و فال زدن به قرآن نهی شده است. البته برخی از بزرگان دین با توجه به حالات روحی و معنوی خود می توانند با توجه به قرآن نیز این کار را انجام دهند.
پایان پیام/
 


 

کد خبر 292295

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha