اندیشه جهانی ادبیات دفاع مقدس را جهانی می‌کند

خبرگزاری شبستان:علی‌اکبر والایی گفت: نویسنده دفاع مقدس برای ارائه آثار درخور نیازمند آن است که نگاه فرقه‌ای و حتی مذهبی و منطقه‌ای را به کنار بگذارد. اندیشه جهانی ادبیات دفاع مقدس را جهانی می‌کند.

علی‌اکبر والایی، نویسنده با بیان اینکه نگارش آثار دفاع مقدس در دهه 60 اقتضائات خودش را داشت، به خبرنگار کتاب و ادبیات شبستان ، گفت: در آن زمان تهییج احساسات حماسی برای دفاع از جامعه این ضرورت را ایجاب می‌کرد که نویسندگان از ادبیات شعاری خاصی استفاده کنند.

 

وی درادامه افزود: متأسفانه بعد از پایان جنگ این روند به دلیل تعصبات افراد خاصی ادامه پیدا کرد و ما نمی‌توانستیم شاهد آثار مستقلی درحوزه دفاع مقدس باشیم، بنابراین اگر نویسنده‌ای می‌خواست ارزش‌های جنگ تحمیلی را به دور از محدودیت موجود از سوی جامعه عرضه کند همواره با مشکل روبرو می‌شد.

 

والایی با اشاره به این نکته که مدیریت‌های فرهنگی در عرصه ادبیات دفاع مقدس بیشتر متعصبانه بود تا متعهدانه،عنوان کرد: زمانی نگاه متعصبانه جای تخصص و تعهد را می گیرد نمی‌توان به روند رو به رشد ادبیات دفاع مقدس چندان امیدوار بود.

 

نویسنده «خلوت مدیر»خاطرنشان کرد: برای رشد ادبیات دفاع مقدس باید فضای فرهنگی بازتر شود و مدیران این حوزه باید از تنگ‌نظری‌ها اجتناب کنند، تنها در این صورت است که ما می‌توانیم آثار داستانی دفاع مقدسی در حد جهانی داشته باشیم.

 

وی به موضوع مخاطب اشاره کرد و یادآور شد: اثر مستقل ادبی موجب جذب مخاطب می‌شود بنا بر این نویسنده امروزنبایداز ادبیات دهه 60 استفاده کند بلکه باید زبان نزدیک به مخاطب اوزور را مد نظر داشته باشددر غیر اینصورت به هیچ‌وجه در جذب مخاطب موفق نخواهد شد. از طرفی دیگر ادبیات دفاع مقدس هنوز نتوانسته روی پای خودش بایستد زیرا اگر حمایت‌های دولتی نباشد نویسندگان رغبتی به این حوزه از ادبیات پیدا نمی‌کنند.

 

والایی در ادامه با انتقاد از داوری‌های ادبیات دفاع مقدس نیزعنوان کرد: در جشنواره‌هایی که با موضوع دفاع مقدس برپا می‌شود نگاه داوران همان نگاه دهه شصتی است و این در حالی است که نگاه مخاطب امروز با گذشته فرق کرده است، بنابراین اگر نویسنده نتوانسته آثار درخور سلیقه مخاطب ارایه دهد نمی‌تواند مخاطب خاص خود را جذب کند.

 

این نویسنده به ضرورت بازبینی در محدودیت‌های اعمال شده در ادبیات دفاع مقدس اشاره و اضافه کرد: با یک بازبینی در بخش مدیریت‌های فرهنگی می‌توان محدودیت‌ها را کنار گذاشت و جهانی اندیشید. در حوزه ادبیات دفاع مقدس نویسنده برای اینکه اثری درخور و جهانی ارایه دهد نیازمند آن است که نگاه فرقه‌ای و حتی مذهبی و منطقه‌ای را به کنار بگذارد اندیشه جهانی ادبیات دفاع مقدس را جهانی می‌کند.

 

وی در پایان عنوان کرد: اگر بخواهیم تغییری در رویکردهای خودمان داشته باشیم و شاهد همین روند تکراری باشیم، ادبیات دفاع مقدس آینده و چشم‌انداز خوبی پیش رو نخواهد داشت.

 

پایان پیام/

کد خبر 296217

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha