خواجه طوسی معادلات را در بغداد تغییر داد

خبرگزاری شبستان: کارشناس و ارزیاب علمی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) ضمن رد برخی مسائل که مغرضانه به خواجه نصیرالدین طوسی نسبت داده می شود از این شخصیت به عنوان کسی که معادلات را در بغداد تغییر داد، یاد کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام نجم الدین طبسی، کارشناس و ارزیاب علمی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) و از اساتید و محققین حوزه امروز (4 مهر) در نشست علمی این پژوهشکده با عنوان نقش سلفی ها در سقوط بغداد و نقش خواجه نصیرالدین طوسی در گسترش اسلام" این سوال را طرح کرد که چرا تا کنون ما در مقابل هجمه های سنگین سلفی ها نسبت به خواجه انجام شده، از این شخصیت بزرگ حمایت نکرده ایم؟.


وی ادامه داد:این یک سوال است، چرا جنایات بزرگی که در بغداد اتفاق افتاد را به خواجه نصیرنسبت می دهند در حالی که همین گروهک اهل سنت افراطی که بعدها نام سلفی به خود گرفت و در ادامه در دنیای امروز هم به تکفیری ها و وهابیت منشعب شده و تمام این ها روی یک سکه اند، باعث آن فاجعه و کشتار مردم بغداد در پی حمله خان مغول شدند.


حجت الاسلام طبسی تصریح کرد: آنها در مقابل ناکارآمدی خود دیواری کوتاه تر از دیوار ابن علقمی و خواجه نصیرالدین طوسی پیدا نکردند و تمام ظرفیت زبان و قلم خود را برای اتهام زنی و توهین به این شخصیت ها به کار گرفتند و در ادامه هم شیعه را زیر سوال بردند که اولین قربانیان این اتهام زنی ها شیعیان طرابلس بودند که 70 هزار تن از آنها با فتوای ابن غیبی قتل عام شده و سربریده شدند.


وی در ادامه با بیان اینکه در خصوص این موضوع دفاع از خواجه نصیر یک بعد قضیه است، اضافه کرد: ما باید در این خصوص چرایی سکوت بغداد در برابر حقیقت را بررسی کنیم و یک سوال اینجا مطرح است و آن اینکه آیا فکر حمله مغول ها به بغداد خلق الساعه بوده است.

کارشناس و ارزیاب علمی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) گفت: در آن دوران چندین سال بود که بالد اسلامی تحت حملات مغول ها قرار داشت و سه چهارم جهان اسلام به تصرف آنها در آمده بود که البته چند منطقه هم از جمله بغداد استقامت کرده بودند.


وی با بیان اینکه این تصرفات حتی پیش از تولد ابن علقمی آغاز شده بود، افزود: در این حملات وحشیانه اول فرهنگ هدف گرفته می شد و در تمام بلاد تصرف شده کتابخانه ها و مدارس ویران می شدند و حتی در کتب تاریخی آمده که به علت ریختن کتب موجود در آن روزگار در رودخانه رنگ دجله تغییر کرده بود.


حجت الاسلام طبسی این وضعیت را حاصل فساد بدنه حکومت و حاکم آن دوران بغداد دانست و خاطرنشان کرد: سقوط بغداد حاصل ناکارآمدی حکومت آن دوران و لم ظلم و جنایت آنها بود و باید عامل سقوط بغداد را در این بخش جستجو کرد ولی آنها معتقدند که خواجه نصیر به خان مغول چنین قبولانده که با مرگ حاکم بغداد که از خلفای عباسی بود، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد (گفتنی است در آن زمان برای خلفای عباسی قداستی قائل بودند و مثلا علت مرگ چنگیز و نرسیدن او به جنگ با بغداد را در همین مسئله قداست می دانستند).


وی با بیان اینکه تمامی این ادعاها بدون سند و دلیل محکم است، ادامه داد: خواجه در زمان حملات پیاپی مغول ها با گروهی به اسارت هلاکوخان در آمده بود که اتفاقا تمام آن گروه را به جز دو پزشک و خواجه نصیرالدین طوسی به قتل رسانیدند.


این محقق تصریح کرد: اولین کسی که این اتهام را نسبت به خواجه و ابن علقمه مطرح کرد، ابن تیمیه بود که خود این فرد پنج سال بعد از سقوط بغداد متولد شد و جای بحث دارد که وی از کجا چنین مدارکی مبنی بر نقش خواجه نصیر در سقوط بغداد به دست آورده است.


"جهاد نکاح" از همان مسائل هتک حرمت نوامیس است که توسط سلفی ها باب شد و امروز به این شکل جریان یافته
وی در ادامه با اشاره به فجایع به بار آمده از تفکرات افراطیون سنی که در ادامه تحت عنوان "سلفی" از آن ها نام برده می شود، گفت: مسائلی همچون هتک نوامیس از مسائلی است که از ابتدا توسط خود این ها پایه گذاری شد و حتی امروز هم شاهد فجایع ناشی از آن هستیم مثل همین جهاد نکاح.


حجت الاسلام طبسی ادامه داد: این فاجعه به جایی رسیده که صدای وزیر کشور تونس را هم درآورده و نسبت به وضعیت زنانی که تحت این عنوان مورد تجاوز قرار می گیرند، هشدار می دهد.


خواجه طوسی توانست، معادله را تغییر دهد
وی در ادامه باتاکید بر نقش خواجه نصیرالدین طوسی در تغییر معادلات آن زمان و نجات جان تعداد فراوانی از مردم اضافه کرد: خواجه توانست با کار فرهنگی 400 هزار نسخه خطی در مراغه را از نابودی نجات دهد ولی این افراد بدون توجه به این بعد تنها به بزرگ کردن کوچک ترین مسائل و تعمیم آن به کل شیعیان فکر می کنند.


کارشناس و ارزیاب علمی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) تصریح کرد: علت این هجمه سنگین علیه خواجه این است که او توانست دوباره بعد از این حملات و ویرانی ها حیثیت مسلمین را اعاده کرده و فرهنگ را مجددا بسازد.


وی با اشاره به وضعیت فرهنگی بغداد پس از احیای مجدد افزود: بغداد در این دوران به هیچ وجه قابل قیاس با دوران پیش از حمله هلاکو خان نبود و تمام این برخوردهای پر از بغض و کینه این است که آنها می خواهند این مسائل را به شیعه نسبت ندهند.
 

پایان پیام/
 

کد خبر 296640

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha