ارتقای برنامه های آموزشی و پژوهش ‌نبض حیات حوزه های علمیه است

رئیس حوزه علمیه اصفهان و از مراجع تقلید در دیدار با مسئولان مرکز مدیریت حوزۀ علمیه و مدیران مدارس علمیه استان اصفهان گفت: رشد علمی و ارتقای برنامه های آموزشی و پژوهشی، ‌نبض حیات حوزه هاست.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان،‌ آیت الله العظمی حسین مظاهری در این دیدار طی سخنانی با اشاره به جایگاه برجستۀ حوزه‌‌های علمیه در طول تاریخ و اهمیت فوق العاده تحصیل علوم و معارف دینی، بر ضرورت توجه ویژه به ارتقای کیفی حوزه‌‌های علمیه تاکید کرد.


وی اظهار داشت: با وجود اقدامات بسیار شایسته و شایان تقدیری که در حوزه‌های علمیه و از جمله حوزۀ علمیه اصفهان در سال‌های اخیر برای رشد و توسعۀ همه جانبۀ حوزه‌ها انجام گرفت، اما این حرکت رو به جلو باید با تلاش گستردۀ علمی و اخلاقی اساتید، فضلا و طلاب حوزه‌های علمیه تکمیل شود.


رئیس حوزه علمیه اصفهان در این زمینه، موضوع رشد استکمالی علمی در حوزه‌‌ها را یکی از ضروری‌ترین و حیاتی‌ترین مسائل حوزه‌های علمیه برشمرد و تصریح کرد: رشد علمی و ارتقای برنامه‌های آموزشی و پژوهشی، نبض حیات حوزه‌های علمیه است و استمرار تلاش‌های علمی سلف صالح که حقّ حیات بر حوزه‌‌های علمیه دارند، تنها در گرو تلاش مضاعف اساتید، فضلا و همۀ طلاب است که باید با همّت عالیۀ خود، ضعف‌ها و نواقص موجود در زمینۀ رشد علمی و آموزشی را ترمیم کنند.


آیت الله العظمی مظاهری، رشد استکمالی علمی در حوزه‌‌های علمیه را بدون فراهم آوردن ابزار و زمینه‌‌های لازم، امری غیر میسر و ناممکن دانست.


وی گفت: توجه به همۀ جوانب و شعبه‌های علوم دینی و معارف اسلامی به ویژه فقه، اصول و عدم تمرکز صرف بر برخی از شاخه‌های علمی، یکی از زمینه‌های اصلی رشد استکمالی علمی در حوزه‌های علمیه است و باید از سوی برنامه‌ریزان و نیز مجریان آموزشی و همچنین از سوی اساتید و طلاب، مورد توجه قرار گیرد.
 
این مرجع تقلید از کم توجهی به یادگیری عالمانه و اجتهادی فقه و اصول و نیز عدم اعتنا جدی به علوم بسیار مهمی همانند تفسیر، اخلاق، کلام، رجال و فلسفه، انتقاد کرد.


 وی افزود: در شرایطی که ما برای مواجهۀ علمی با دنیای معاصر به توجّه هرچه بیشتر به قرآن کریم و تسلّط عمیق اجتهادی در فقه و اصول و نیز تسلّط بر مبانی کلامی و فلسفی، نیاز جدی داریم، کم توجّهی طلّاب و حوزه‌های علمیه به این علوم، باعث افت علمی و خسارت‌های جبران ناپذیر می شود.


آیت الله العظمی مظاهری با انتقاد شدید از کسانی که از سر جهالت و یا غرض‌ورزی با حرکت‌های غیر علمی و خارج از ضوابط شرعی و اخلاقی، استوانه‌های علمی تشیّع و حوزه‌های علمیّه نظیر صدرالمتألهین قدّس سرّه را مورد اهانت‌های ناروا قرار می دهند، انجام این‌گونه اقدامات را ناشی از عدم توجّه لازم به کلام، فلسفه و حکمت در حوزه‌های علمیه دانست.


وی ادامه داد: شکوفایی حوزه‌های علمیه در همۀ زمینه‌ها و شاخه‌های معارف اسلامی و علوم دینی امری غیر قابل تردید است و باید فضای علمی و پژوهشی حوزه‌ها در تمامی این ابعاد تقویت شود.

 

آیت الله العظمی مظاهری با اشاره به اهمیّت بسیار فراوان اخلاق، تعلیم و تربیت های اخلاقی در رشد حوزه‌های علمیه، اخلاق عملی و تهذیب نفس و تزکیۀ روح را عامل اصلی اتصال مردم با علما و طلاب بر شمرد.


 وی تصریح کرد: مسألۀ اخلاق و تهذیب نفس، هدف اصلی حوزه‌های علمیه و هدف اصلی علوم دینی و معارف اسلامی است و باید نواقص موجود در این زمینه با تلاش مسئولان حوزه و اهتمام اساتید و طلاب مرتفع شود.
 
ایشان با بیان اینکه درس‌های اخلاق باید زمینه‌ای برای تربیت عملی طلاب جوان باشد، ضرورت برگزاری دروس اخلاق به معنای حقیقی را یادآور شد و تأکید کرد: متأسفانه در پاره‌ای از موارد، برخی از درس‌های اخلاق به جای آنکه کانونی برای تعلیم اخلاق علمی و عملی طلّاب جوان باشد، تبدیل به جایگاهی برای ابراز مواضع غیر اخلاقی، می‌شود و فایدۀ اصلی خود را از دست می‌دهد.


آیت الله العظمی مظاهری، مسألۀ اصلاح و ارتقای کتب درسی را یکی دیگر از لوازم و ابزار رشد استکمالی علمی حوزه‌های علمیه بر شمرد و خاطر نشان کرد: کتاب‌های درسی باید به معنای صحیح کلمه و در یک جریان علمی حقیقی اصلاح شود و در حقیقت ارتقا پیدا کند و روشن است که این کار، یک حرکت بسیار دقیق و ظریف است که جز از عهدۀ افراد عالم و دارای صلاحیّت ساخته نیست.


رئیس حوزه علمیه اصفهان در بخش دیگری از سخنان خود اهمیِت موضوع مرجعیّت و تشخّص ویژۀ نهاد مرجعیّت در حوزه‌های علمیه را یادآور شد و با انتقاد شدید از کسانی که با سطحی نگری و تندروی حرمت این جایگاه بسیار مهم را حفظ نمی‌کنند، افزود: حوزه‌های علمیه بدون نهاد مرجعیّت، بی‌معناست و در همۀ زمینه‌ها باید به نظر و اقدام مراجع عظام توجّه جدی شود.


آیت الله العظمی مظاهری با تقدیر فراوان از تلاش‌ها و خدمات مخلصانۀ آیت الله سید یوسف طباطبایی نژاد، مدیر حوزۀ علمیه اصفهان و همۀ مسئولان و مدیران این حوزه، بر ضرورت استمرار حرکت رو به جلو در حوزۀ علمیه اصفهان تأکید کرد.


وی افزود: امروز با همّت مسئولان و مدیران حوزۀ علمیه اصفهان، این حوزۀ کهن و با سابقه یکی از بزرگ‌ترین حوزه‌های شکوفای کشور و یکی از سه حوزۀ اصلی مستقل در جمهوری اسلامی است.
 
وی، استقلال حوزۀ علمیه اصفهان در کنار حوزۀ عظیم الشأن قم و حوزۀ مقدّس مشهد را یکی از عوامل اصلی و تعیین کننده در پیشرفت‌های متعدد سال‌های اخیر در حوزۀ اصفهان دانست.


 وی در این زمینه تأکید کرد: اگرچه بنای همیشگی حوزه‌های علمیه بر همسویی و همگامی با یکدیگر بوده و خواهد بود، اما موضوع استقلال برخی از حوزه‌ها از همدیگر همانند اصل مسألۀ استقلال حوزه‌ها و علما باید مورد توجّه جدّی واقع شود و نباید این استقلال مخدوش شود.


آیت الله العظمی مظاهری با تقدیر از مسئولان حوزۀ علمیه قم، بر ضرورت التزام به استقلال حوزه های علمیه اصفهان و مشهد در همۀ زمینه‌ها و در عین همگامی و همسویی‌های لازم، تأکید کرد.


 وی خاطرنشان کرد: موضوع استقلال حوزۀ علمیۀ اصفهان همانند استقلال حوزۀ علمیه مشهد، باید به معنای حقیقی و درست آن مورد توجّه قرار گیرد و این مسأله مسلّماً به نفع حوزه‌‌های علمیه و عامل تعیین‌کننده برای رشد و ارتقا حوزه‌هاست.


در ابتدای این دیدار، آیت الله سید یوسف طباطبایی نژاد، ‌مدیر حوزۀ علیمۀ اصفهان طی سخنانی، با تشریح اقدامات و برنامه‌های مهم مرکز مدیریت حوزه و مدارس علمیه استان، پذیرش یک‌هزار نفر طلاّب جدید‌الورود در 37 مدرسۀ‌ آموزشی در سطح استان اصفهان، تقدیر از 350 نفر از طّلاب ممتاز، افتتاح سه مدرسۀ علمیه جدید در شهر‌های نائین، سمیرم و کوشک، آغاز عملیّات اجرایی سه مدرسه در شهر‌های بهارستان، شاهین شهر و دولت آباد، استمرار برنامه‌های عمرانی ساخت مدارس جدید در 8 شهرستان و نیز مرمّت برخی دیگر از مدارس علمیه را از رئوس برنامه‌ها و تلاش‌های سال گذشتۀ مرکز مدیریت حوزۀ علمیه اصفهان دانست.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی مظاهری،‌ وی، برگزاری مستمر جلسات برنامه‌ریزی مدیران و مسئولان مدارس علمیه استان به منظور همفکری‌‌های گوناگون، تأسیس اوّلین مدرسۀ علمیۀ قرآنی در اصفهان، حضور 600 استاد در مدارس علمیه و برگزاری روزانه یک‌‌هزار جلسۀ درسی، برگزاری برنامه‌های تربیت استاد، تقویت و توسعۀ دفتر امور فضلا و متعلّمان دروس خارج فقه و اصول را از دیگر برنامه‌ها و تلاش‌های سال گذشتۀ مرکز مدیریت حوزۀ علمیه اصفهان عنوان کرد.


پایان پیام/

کد خبر 29716

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha