خبرگزاری شبستان- قم:
این روزها شاید نسبت به گذشته بیشتر از مسائل نابهنجاری همچون مزاحمت ها و دیگر مسائل در جمع های خانوادگی، دوستان و یا همسالان سخن به میان می آید و همیشه مهم ترین علت در این زمینه به نوع رفتار و پوشش یک خانم برمی گردد. متاسفانه طرز لباس پوشیدن های خانم ها و استفاده از رنگ هایی که گاها در انظار عمومی آنها را به شکل جعبه مدادرنگی نمایش می دهد، باعث شده تا چنین مسائلی هم در جامعه افزایش قابل توجهی پیدا کند. تا کنون بررسی های فراوانی از سوی کارشناسان و دلسوزان در این خصوص صورت گرفته و راهکارهایی همچون فرهنگ سازی و یا برخورد انتظامی نیز ارائه شده و با میزان مختلفی از موافقان و مخالفان به اجرا هم در آمده ولی هنوز هم این مسائل در جامعه حتی پررنگ تر از گذشته دیده می شود.اما باید دید مشکل اصلی کجاست؟در همین خصوص با برخی کارشناسان و اساتید گفتگو کرده ایم که در پی می آید:
حجت الاسلام محمدرضا ضمیری عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم با اشاره به اهمیت داشتن حیا در جامعه کنونی گفت: حیا به عنوان یکی ازمهمترین ویژگیهای فطری در وجود انسان به ودیعه گذاشته شده واز صفات ارزشمند انسانی می باشد.
وی افزود: در برخی احادیث حیاء تا آنجا اهمیت یافته که لباس اسلام و خُلقی که اسلام با آن شناخته میشود معرفی گردیده و به افراد توصیه شده است که حیاء را میزانی برای سنجش اعمال خود قرار دهند. همچنین حیاء، صداقت، امانتداری و حسن خلق چهار خصلتی دانسته شدهاند که به اتفاق یکدیگر موجب تکمیل ایمان انسان و ورود وی به جرگه مؤمنان میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: اما برتری نقش حیاء در این باب با حدیث مشهور «لاایمانَ لِمَن لاحیاءَ لَه»؛ «هر که حیاء ندارد ایمان ندارد» به اوج میرسد و با روایتی تأیید میشود که براساس آن زایل شدن ایمان شخص، با سلب حیاء از او آغاز میشود، بنابراین، میتوان حیاء را توفیق الهی دانست که براساس اعمال بندگان، از جانب خداوند به آنان عطا میگردد یا از آنان سلب میشود.
حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: شرم و حیا یک نوع نگهدارنده است که انسان در ارتباط با برخی گناه وناپاکی می تواند از آن بهره مند شود چرا که داشتن حیا انسان را از مسیر آلودگی های اخلاقی حفظ کرده و از او در مقابل خطرات و ناهنجاریهای اجتماعی محافظت می کند.
وی گفت: انسان چه مرد و چه زن باید در نحوه ارتباط گیری با یکدیگر از ارتباط غیر ضروری پرهیز و در نحوه سخن گفتن بخصوص بیان مسائل خانوادگی و شخصی نیز ملاحظه داشته باشند تا به نوعی خود را از آلودگی های رفتاری حفظ کنند.
حجت الاسلام ضمیری با اشاره به اینکه داشتن حیا یک امری فطری است به گونه ای که در ساختار وجودی انسان نقش مهم و اساسی ایفا می کند اظهار داشت: حیا می تواند مثبت باشد و یا منفی یعنی حیایی که پسندیده و بجاست و دیگری حیایی که مضمون و ناشایست و گاهی حرام ومکروه است که باید به هر دو مورد آن توجه ویژه داشت.
"شرم و حیا بهترین وسیله برای رسیدن به کار خیر است"
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور قم یادآور شد: انسان باید بداند که در چه مواقعی باید شرم و حیا داشته باشد و در چه اموری از آن استفاده کند چرا که داشتن حیا و سکوت در مواقعی که باید سخن حق اداشده و ازآن دفاع گردد نوعی حیای منفی است که سبب پایمال شدن حق و گناه می شود.
وی عنوان کرد: در باب حیا و داشتن شرم و حیا روایات متعددی از ائمه (ع) نقل شده است که در همین زمینه امام علی (ع) در بحارالانوار جلد 7 صفحه 211 می فرمایند: شرم و حیا وسیله ای برای رسیدن به هر کار خیر وشایسته ای است همچنین در غررالحکم آورده اند عاقل ترین مردم کسی است که بیش از بقیه حیا و شرمساری داشته باشد، که این خود نوعی حیای مثبت به شمار می رود.
حجت الاسلام ضمیری بیان داشت: گاهی حیایی وجود دارد که کم رویی انسان در بیان خواسته های به حق بوده و سبب می شود انسان به جایگاه مثبت دست پیدا نکند که این امر نوعی حیای منفی می باشد .
حیا از روی عقل نشانه علم و حیا از روی حماقت نشانه جاهلیت است
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: پیامبر اکرم (ص) می فرمایند ما دونوع حیا داریم یکی حیا از روی عقل و دیگری حیا از روی حماقت یعنی زمانی که انسان از روی عقل حیا نماید نشانه علم بوده و زمانی که از روی از روی حماقت حیا کند نشانه جاهلیت اوست.
همچنین در هیمن راستا امام علی (ع) می فرمایند هرکس از گفتن حق حیا کند احمق بوده یعنی هرچیزی از لحاظ اخلاقی در جهت حق قرار گرفته، نوعی وظیفه و درمسیر کمال و سعادت انسان نقش داشته باشد مورد غفلت و حیا قرار گیرد حیا مضومن و منفی خواهد بود.
حجت الاسلام ضمیری با بیان اینکه حیا انسان را از کجروی و انحرافات اجتماعی حفظ می کند افزود: رشد عفت و پاکدامنی در زنان و مردان ، ارتقاء محبوبیت اجتماعی انسان در جامعه و خانواده و حفظ دین انسان همه در گرو حیا بوده که از اثرات ارزشمند آن می توان به حفاظت فکروروح انسان از گناه و انحرافات اخلاقی و اجتماعی نام برد.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم در پایان گفت: حیا محکمترین سلاح انسان در مقابل گناه و انحرافات اخلاقی است که وجود آن برای انسان مصونیت ایجاد می کند.
پایان پیام/
نظر شما