مهندسی فرهنگی به رفتار خدامحور نیاز دارد

خبرگزاری شبستان: عضو موسسه امام خمینی (ره) با اشاره به نگاه سطحی و گذرا به فرهنگ گفت: زمانی فرهنگ جامعه ما دینی می‌شود که باورهای حاکم بر جامعه دینی و باید‌ها و نباید‌ها خدامحور و معنابخش ارزش‌های انسانی باشد.

عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان گفت: نگاه ما هم اکنون به فرهنگ زودگذر و سطحی است و بدون دارا بودن نگاه واحد در این زمینه فرهنگ اسلامی را نمی توانیم به کل بخش های جامعه رسوخ داده و مهندسی فرهنگی کنیم.

حجت الاسلام ابوالفضل ساجدی درباره ماهیت مهندسی فرهنگی اظهار کرد: مهندسی فرهنگی عبارت است از مجموعه باورها و ارزش ها و هنجارها که در پس رفتارهای فردی و اجتماعی اعضای جامعه نقش ایفا می کند، به این ترتیب فرهنگ در صورتی اسلامی و مهندسی می شود که باورهای حاکم بر مردم جامعه باورهای بنیادین اسلامی باشد و رفتارها اسلامی و خدامحور باشند.

وی تصریح کرد: منظور از ارزش های کلی  بایدها و نبایدهایی است که بر اساس باورهای جامعه شکل گرفته است و بر این اساس زمانی فرهنگ جامعه ما دینی می شود که باورهای حاکم بر جامعه باورهای دینی و بایدها و نبایدها خدامحور و معنابخش ارزش های انسانی باشد.

حجت الاسلام ساجدی درباره چگونگی تحقق هنجارها و ارزش های دینی در بسترهای جامعه تاکید کرد: قواعدی که در نهادهای رفتاری ما وجود دارند مانند نهاد تعلیم و تربیت، رسانه و نهادهای اقتصادی و حکومتی و سیاسی باید در همه جا بر اساس باورهای اسلامی حرکت کرده و بطور هماهنگ این باورها را در جامعه تسری دهند.

عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه مهندسی فرهنگی از یک نهاد خاص شکل نمی گیرد، ابراز کرد: لازمست جامع همه نهادها باشد و برای نیل به مهندسی فرهنگی از یک برنامه جامع که بتواند همه نهادها را پوشش دهد کار باید آغاز شود.

وی عنوان کرد: همه باید با کمک یکدیگر برای رسیدن به این هدف کمک کنند. زمامداران رسانه، سیاست و اجتماع و خانواده باورها و ارزش هایی که شکل می گیرد باید بر اساس معیارهای اسلامی باشد و اگر یکی از نهادها کار خود در این زمینه را انجام ندهد کار بقیه نهادها را مختل می کند.

حجت الاسلام ساجدی بیان کرد: لذا نیازمند نظارت و آسیب شناسی در این زمینه هستیم و تا بفهمیم هر کدام از این نهادها تا چه حد برای رسیدن به این هدف یاری کننده هستند، در این راستا خانواده ها و تلویزیون می توانند نقشی اساسی ایفا کنند.

وی ادامه داد: برای رسیدن به این منظور باید روانشناسی و جامعه شناسی اسلامی بکار گرفته شوند همچنین هنر اسلامی و این ابزارها بکار گرفته شود تا با این روش های نو ارزش های اسلامی برای همه نهادها تعریف شود.

حجت الاسلام ساجدی بیان کرد: گام اول آسیب شناسی و گام دوم  تدوین مقررات بر نهادها و گام سوم نظارت برای اجرا است، اگر این سه گام درست برداشته شود می توانیم به مهندسی فرهنگی نزدیک شویم.

عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) خاطرنشان کرد: نگاه ما هم اکنون به فرهنگ زودگذر و سطحی است بدون دارا بودن نگاه واحد در این زمینه فرهنگ اسلامی را نمی توانیم رسوخ دهیم.

پایان پیام/

کد خبر 298730

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha