این روحانی، حج خود را وقف زائران بیمار می‌کند

یازده سال متمادی است در موسم حج تمتع، در مکه به سر می‌برد اما فقط عمره به جا می‌آورد. او نمی‌تواند مانند دیگر حاجیان، وقوف در عرفات، مشعر و منا را تجربه کند چون باید بیماران بستری و تحت درمان را کمک کند.



به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام شهاب الدین وحیدی مهرجردی، عضو هیات علمی و معاون پژوهشی دانشگاه ادیان قم، از سال 1382 تا کنون، به عنوان روحانی وقوف اضطراری زائران ایرانی، هر ساله در موسم حج تمتع، در سرزمین وحی حضور می‌یابد. او مسئولیت سنگینی را بر دوش دارد که ایفای آن، مانع می‌شود تا او بتواند اعمال حج تمتع را انجام دهد. وحیدی کاروان موسوم به «وقوف اضطراری» را هدایت می‌کند که حاجیان آن، بیماران بستری در بیمارستان اند و انجام اعمال حج شان، از راه وقوف اضطراری در مشاعر مقدسه عرفات، مشعر و منا امکان پذیر است.

وی در این باره می‌گوید: در بین حجاج، کسانی هستند که در مکه دچار بیماری یا عارضه ای می‌شوند و نمی‌توانند همراه کاروان به مشاعر بروند. همچنین حاجیانی وجود دارند که دچار بیماری بوده اند و در اینجا تشدید شده است و احتیاج به مراقبت‌های ویژه تحت نظر پزشکان متخصص دارند. برای این گروه از زائران ایرانی، خدمات ویژه ای ارایه می‌شود که در بعثه هیچ کشور دیگری سابقه ندارد. این کار مهم که فقط توسط بعثه مقام معظم رهبری صورت می‌گیرد، فراهم ساختن امکان وقوف اضطراری برای این دسته از بیماران است تا به جای این که دست خالی از سرزمین حجاز به کشور بازگردانند، شرایطی مهیا می‌شود تا آنان بتوانند اعمال حج تمتع خود را انجام دهند.

وحیدی به عنوان روحانی وقوف اضطراری در باره شیوه کار چنین توضیح می‌دهد: برابر احکام حج، حج گزاران باید در روز نهم ذی الحجه در عرفات و در شب دهم در مشعرالحرام و روز دهم در منا وقوف اختیاری داشته باشند. منتهی احکام شرع مقدس این مجوز را داده است که اگر افرادی به دلیل بیماری و معذوریت موجه نتوانستند در این ایام در مشاعر یادشده وقوف داشته باشند، مشروط به این که در دو تا از این سه محل، وقوف اختیاری داشته باشند، یک وقوف دیگر را می‌تواند به صورت اضطراری درک کنند. بنابراین کاروانی با عنوان وقوف اضطراری تشکیل می‌دهیم که با توجه به تعداد بیماران و شرایط خاص آنان، این افراد را در شب دهم ذی الحجه، با آمبولانس یا وسیله نقلیه مناسب، به عرفات می‌برند. زمان وقوف اضطراری در عرفات از ظهر تا نیمه شب روز عرفه است، لذا باید با برنامه ریزی دقیق و سرعت عمل همراه با رعایت حال و شرایط بیماران، آنان را قبل از نیمه شب به عرفات رساند. چون در شب دهم ذی الحجه مسیر عرفات خلوت می‌شود و سایر حجاج آنجا را به سمت مشعر ترک می‌کنند، از این فرصت برای وقوف اضطراری بیماران دارای شرایط خاص استفاده می‌شود. پس از آن که آنان وقوف در عرفات را درک کردند، با تدابیر واحدهای متعدد پزشکی، همگی به طرف مشعر برده می‌شوند تا بتوانند یک وقوف اختیاری در مشعر را درک کنند و با وقوف اختیاری بعدی در منا، مراتب شرعی صحت حج آنان تضمین شود. گروه دیگری از حجاج بیمار نیز وجود دارند که در بیمارستان مرکز پزشکی حج در عرفات توانسته اند وقوف اختیاری در عرفات را درک کنند. برای انتقال این گروه به مشعر نیز تمهیدات لازم اندیشیده می‌شود تا وقوف اختیاری مشعر را نیز درک کنند.

وحیدی عملیات انتقال کاروان وقوف اضطراری به مشاعر یادشده در طی زمان محدود را کاری بسیار حساس و دشوار، شبیه عملیات‌های شبانه دوران دفاع مقدس می‌داند که با رمز عشق به خدمت خالصانه برای رضای خدا انجام می‌شود. او تاکید می‌کند که جمعی پزشک، پرستار، روحانی، عوامل کاروان، و نیروهای امداد و خدمات، صرف نظر از هر مرتبه تخصصی، از انجام اعمال تمتع خود چشم می‌پوشند و دست به دست هم می‌دهند تا این خدمت ویژه را به زائران بیماری ارایه کنند که توانایی تحرک ندارند و باید تک تک آنان را بر دوش کشید و در مسیرهای طولانی، پیاده به وقوف رساند.

وحیدی ادامه مراحل وقوف حاجیان این کاروان پس از مشعر را چنین شرح می‌دهد: تعدادی از بیماران برای درک بیتوته در منا با صلاحدید پزشکان به منا منتقل می‌شوند. بخشی از آنان به کاروان تحویل داده می‌شوند و گروهی دیگر در بیمارستان منا بستری می‌شوند. اما برخی از آنان که بنا به تشخیص پزشک، شرایط بیتوته در منا را ندارند، در بیمارستان مکه بستری می‌شوند و بر اساس فرم هایی که با استفاده از تجربیات طراحی کرده ایم، اعمال رمی جمرات و قربانی کردن این بیماران، نیابتا با تعهد کتبی و شرعی از روحانی و مدیر کاروان، انجام می‌شود. بعد از رمی جمرات و قربانی کردن، مراتب توسط مدیر کاروان به مرکز پزشکی اطلاع داده می‌شود تا عمل حلق (یا تقصیر) آنان توسط واحد خدمات بیمارستان صورت گیرد. حتی برای رعایت احتیاط، موی حلق (یا تقصیر) این حاجیان، به منا منتقل می‌شود.

بنابرگزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، معاون پژوهشی دانشگاه ادیان قم، کار عوامل کاروان وقوف اضطراری را ایثارگرانه می‌داند و می‌افزاید: خود من هم که 12 سال است با این کاروان وقوف اضطراری هستم، عمره مفرده انجام داده ام چون باید پا به پای بیماران در بیمارستان باشم و به دنبال ترخیص، دلداری دادن، عیادت و سرکشی از آنان بوده ام تا برای وقوف (اختیاری یا اضطراری) آماده شوند. این کار، آثار روحی بسیار زیادی دارد، هم برای خود من، هم برای بیمار که ما را همواره در کنار خود می‌بیند و در شرایط غربت و تنهایی، حضورما، سبب احساس آرامش او می‌شود، و هم بر کادر پزشکی و بیمارستان اثر مثبت دارد که خود را تنها نمی‌بینند و حضور یک روحانی در کنار خود را موجب قوت قلب شان می‌دانند.

وحیدی ارایه خدمات وقوف اضطراری توسط بعثه مقام معظم رهبری برای بیماران را، مصداقی از نگاه انسان دوستانه نظام جمهوری اسلامی به آحاد خود و نشانه ای از احترام حاکمیت به کرامت انسان‌ها و ارزش قائل شدن برای آنان می‌داند.

پایان پیام/


 

کد خبر 301851

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha