خبرگزاری شبستان: محمد نامی است که رسول خدا (ص) برای فرزند خود انتخاب کرد و قبل از تولد آن زینت ولایت و کوثر فروزان علم و معرفت از او به نیکی یاد کرد و خبر داد.
در روایت آمده است گروهی نزد جابر بن عبدالله بودیم که علی بن الحسین (ع) وارد شد در حالی که فرزندش محمد همراه او بود پس حضرت به فرزندش فرمود: پیشانی عمویت را ببوس، محمد نزدیک جابر شد و پیشانی او را بوسه زد.
جابر به علت کهولت سن بینایی او ضعیف شده بود، پرسید این که بود؟ امام سجاد (ع) به او فرمود: این پسرم محمد بود جابر او را در آغوش کشید و گفت: یا محمد! محمد رسول الله سلام تو را رسانده است.
گفتند: چگونه؟ گفت: من در نزد رسول خدا (ص) بودم در حالی که حسین (ع) در دامن او نشسته بود و رسول خدا با او بازی میکرد، به من فرمود: ای جابر برای فرزندم حسین فرزندی متولد میشود به نام علی زمانی که قیامت برپا میشود منادی ندا میدهد سیدالعابدین قیام کند، پس علی بن الحسین (ع) از جا برمیخیزد.
از علی فرزندی متولد میشود به نام محمد، یا جابر اگر او را دیدی پس سلام مرا به او برسان و بدان که بعد از اینکه او را ملاقات کنی مدت کمی زنده خواهی بود.
القاب امام باقر (ع)
1- باقر: شکافنده علم
2- رافع: چون مقام علم را بلندمرتبه گرداند.
3- ذاکر: چون دایم الذکر بود.
4- شاکر: چون همواره شکر خدا را به جا می آورد.
5-هادی: چون همواره به هدایت خلق پرداخت.
6- صابر و جامع و حاضر: زیرا دارای تمام صفات جمال این الفاظ بود.
امام صادق (ع) در مورد کثیرالذکر بودن پدر بزرگوارشان فرمودند: " من می دیدم که در اثر ذکر خدا زبان حضرت با همه اطراف دهانش در ارتباط بود و همواره می فرمود: لااله الاالله و گاهی ما را جمع می کرد و به ذکر خدا تا طلوع خورشید امر می نمود".
ابعاد شخصیتی علی بن باقر (ع)
علی بن باقر (ع) زینت ولایت عظمی و شافع قیامت کبری است، شاخصترین گوهر یگانه خاندان رسالت معرفی میگردد، به عنوان وارث شریعت محمدی و انقلاب حسین بن علی (ع) شناخته میشود. صاحب کرامت و تقوی و حامل علم اهل بیت (ع) است. شخصیت بینظیر خاندان عصمت و طهارت است. ابعاد شخصیتی او الگوی رفتاری و اخلاقی برای همه آزاداندیشان و مؤمنان است و حرکت حماسی او منشأ تحولات اجتماعی، سیاسی و دینی است.
هنوز ابعاد بسیاری از زندگانی سراسر عرفانی و حماسی او مجهول مانده است ابعادی که هر کدام میتواند مسیر تحقیق و قلم و اندیشه را دگرگون ساخته و پرده از رازهای پوشیده این شخصیت بزرگ بردارد.
او شخصیتی است که از دو جهت مظلوم واقع شده است.
یکی عدم درک صحیح از روحانیت و علم و عرفان او که این جهل جاهلان تحمل او را غیرممکن ساخت تا جایی که دشمن او را غریبانه و مظلومانه به شهادت رساند. دیری عدم معرفی ابعاد مختلف شخصیت آن جلوه جلال خداوند و اسباب رحمت و فیض الهی در زمان حیات و پس از شهادت او.
پرداختن به جنبه عزاداری و ابراز احساسات برخاسته از شور و شعور نسبت به این شخصیت بزرگ و غفلت از جنبههای معنوی و پایدار و منشأ اثر در زندگی معنوی پیروان اهل بیت (ع)، حق آن کوثر جوشان معرفت و اخلاق و حماسه را ادا نخواهد کرد.
علی بن باقر (ع) مظلومترین حماسهساز عاشورایی است که به شدت مورد غفلت قرار گرفته است که این گناه نابخشودنی است.
در این مختصر تلاش خواهد کرد به بخشی از فضایل و مکارم آن بزرگوار اشاره شود، بنابراین شخصیت آن چشمهسار ایثار و جوانمردی و حماسه باید از چند جهت مورد مطالعه قرار گیرد.
1. بعد عرفانی و علمی
قبل از بیان مطلب و تشریح شخصیت عرفانی و علمی مجاهد فی سبیلالله و جرعه نوش کوثر رضوان الهی علی بن باقر (ع) لازم است به درک حضور ایشان نسبت به محضر امام باقر و امام صادق پرداخته شود.
طبق نقل تاریخ روز دوشنبه سوم ماه صفر و یا در اول ماه رجب سال 57 فضای شهر مدینه با طلوع خورشید ولایت امام باقر (ع) منور شد و باران لطف و رحمت حضرت حق کویر تشنه دوستداران اهل بیت (ع) را سیراب نمود و چشمهای منتظر و قلبهای امیدوار را بشارت سعادت و کرامت داد.
بعد از 57 سال روز دوشنبه هفتم ذیالحجه سال 114 هجری که شعاع نبوغ علمی آن حضرت افق اندیشه را به نور خود منور کرده بود، تحمل آن مظهر عرفان را برای دشمن مشکل کرد و در زمان هشام بن عبدالملک مروان دست جهالت دشمن از آستین ابراهیم بن ولید بن عبدالملک مروان بیرون آمد و شهادت مظلومانه حضرت را رقم زد.
علی بن باقر (ع) در سنه 113 از مدینه عازم ایران شد و 29 سال از عمر پربرکت خود را در کنار پدر بزرگوار خود سپری کردند و بعد از یک سال که در منطقه چهل حصاران ماندند پدر بزرگوارشان به شهادت رسید و ایشان در سنه 116 هجری حصاران ماندند، پدر بزرگوارشان در حماسه خاوه به شهادت رسیدند. در حقیقت در سنه 84 هجری جهان به نور وجود آن بزرگوار منور شده است.
از طرف دیگر جلوه تابناک و ملکوتی امام صادق (ع) روز دوشنبه هفدهم ماه ربیعالاول سال 83 هجری در افق هستی نمایان شد و پیک رحم را با تولد خود به ارمغان آورد این روز بزرگ با تولد محور خلقت کائنات رسول اکرم (ص) مصادف شد.
خورشید ولایت در ماه شوال سال 148 به سبب انگور زهرآلود توسط منصور خلیفه عباسی در مغرب ملکوت قرار گرفت و با جام شهادت دعوت حق را لبیک گفت. هنگام عروج ملکوتی آن خلیفه الهی در روی زمین 65 ساله بود.
با این بیان علی بن باقر (ع) که در سنه 116 به شهادت رسیدند تقریبا حدود 29 سال توفیق درک محضر برادر بزرگوار خود امام صادق (ع) را نیز داشتند هر چند در مدتی که در هجرت بودند از انفاس قدسی آن حضرت نیز بهرهمند بودند. با تأمل در مطالب مطرحشده این واقعیت آشکار میشود که ایشان از همان دوران کودکی محضر دو انسان کامل و دو امام معصوم را درک کردهاند و تحت نظارت دو مربی بزرگ تربیت شدند. همانگونه که حسین بن علی (ع) دو دامن نبوت و ولایت تربیت شد.
2. بعد حماسی علی بن باقر (ع)
سه عامل شخصیت حماسی یک فرد را شکل میدهد.
1. ایمان به خدا که مایه امید و قوت و نیروی معنوی در انجام امور برای او خواهد بود و با توکل و اتکا به خداوند حرکت خود را آغاز خواهد کرد.
2. ایمان به راهی که انتخاب کرده است به این صورت که ایمان به راه و باور اینکه او در صراط مستقیم قرار گرفته است و اعتقاد به حقانیت راه چنان قدرت و نیرویی در او به وجود خواهد آورد که از هیچ قدرت مادی هراسی به دل راه نخواهد اگرچه همه قدرتها بر علیه او بسیج شوند.
3. ایمان به هدف
ایمان به هدف مؤثرترین عامل در شکلدهی شخصیت حماسی یک انسان خدایی و دارای روح کرامت و بزرگواری است اینجاست که فرد خود را مأمور به وظیفه میداند و توجهای به نتیجه نخواهد داشت که شکست ظاهری بخورد و یا پیروز میدان قرار گیرد.
بنابراین در حماسه، روح اعتقاد و توکل به خداوند و غیرت دینی نهفته است و قبل از هر چیز فرد باید در این امور به حد کمال رسیده باشد تا بتواند به هدف واقعی دست پیدا کند.
علی بن باقر (ع) از تمام این ویژگیها برخوردار است. درس توحید و ایمان به خداوند را از سرچشمه زلال ولایت فرا گرفت. با هدایت و رهبری ولایت راه را از بیراهه تشخیص داد و به راهی که انتخاب کرده بود، ایمان داشت و هدف را که احیای کلمه توحید است، شناخته بود و در عمل به آن ایمان پیدا کرده بود. با ایجاد زمینههای یک شخصیت حماسی در خود بعد حماسی را نیز از روح حماسی پدر به عنوان یک میراث ماندگار در اهل بیت (ع) به ارث برد.
عرفان و حماسه دو میراث به یادگار مانده از اهل بیت عصمت و طهارت (ع) هستند که گاهی در فرزندان آنان ظهور و بروز پیدا میکند و آنها به خلق یک تاریخ جاودان میپردازند.
حماسه بزرگ علی بن باقر (ع) در کربلای خاوه و اردهال میراث به جای مانده از حماسه عاشورای کربلا است که نسل به نسل به آن رو ح کرامت و بزرگواری و حماسهساز تاریخ منتقل شد، میراثی که امام حسین (ع) به آن اقرار دارد و امام حسین (ع) صلابت، اقتدار و حماسه خود را میراث خانواده مطهر و نورانی خود عنوان میکند، شعارهای حماسی حضرت در کربلا اشاره به نقش خانواده حماسی او در این نهضت عظیم دارد. در خطبه خود صلابت و روح حماسی خانواده خود را به رخ میکشد و معتقد است این روح حماسی باید در تاریخ اهل بیت (ع) زنده و پایدار بماند.
در مذمت اهل کوفه فرمود: به شما هشدار میدهم این یزید حرامزاده و پسر زنازاده، مرا بر سر دوراهی قرار داده است یا شهادت در راه خدا و یا ذلت بیعت با او اما بدانید که ذلت از ساحت مقدس ما به دور است، خدا و رسول او و مؤمنان و آن دامنهای پاکی که ما را تربیت کرده است و آن دودمان شریف و آن انسانهای آزاده و آن نفسهای باعزت نیاکان ما قبول ندارند که ما پیروی و فرمانبرداری از این افراد پست را بر مرگ با عزت ترجیح دهیم.
بدانید که دیگر من جای عذری برای شما باقی نگذاشتم و شما را به حد کافی اندرز دادم و اینک با اینکه یاران، ما را رها ساختند و همراهان پراکنده شدند اما با خاندان خود و با این نفرات کم در برابر لشگر فراوان دشمن خواهم جنگید.
محور سخنان حضرت در قداست این حماسه بزرگ رسول خدا (ص) و پدر والامقام و مادر عظیمالشأن و مؤمنان راستین و آزادگان جهان است آنان که حق معرفت خدا را به جا آوردند و در این راه استقامت کردند.
علی بن باقر (ع) در کلام بزرگان
مقام معظم رهبری آیتالله العظمی خامنهای (دامظلهالعالی):
امام باقر (ع) فرزند خود جناب علی بن محمد باقر را که در مشهد اردهال مدفون است برای توجهدادن به مردم و پاسخگویی به احساسات ارادتمندانه آنان به ساحت اهل بیت (ع) به این منطقه گسیل کردند.
من به همه امامزادگان علاقه دارم حضرت سلطان علی که جای خود دارد.
آیتالله العظمی مرحوم آقا میرسیدعلی یثربی:
ما از شیعیان و پیروان حضرت علی بن باقر (ع) هستیم.
آیتالله مرحوم حاج سیدمهدی یثربی:
اینکه کاشان را دارالمؤمنین نامیدهاند به خاطر وجود حضرت سلطانعلی (ع) است.
آیتالله نمازی امام جمعه شهرستان کاشان و نماینده ولیفقیه حضرت آیتالله العظمی خامنهای:
خدمت به حضرت سلطانعلی (ع) جایگاهی است که فرشتگان عرش الهی به آن افتخار میکنند.
بنابراین گزارش، کتاب "علی بن امام محمد باقر (ع) مقتدای فین در کربلای خاوه اردهال" به قلم ماشاالله صدیقی به رشته تحریر در آمده است.
پایان پیام/
نظر شما