اقلیت های مذهبی برای گرفتن وام به مسجد نور مراجعه کنند

وام های صندوق های قرض الحسنه مسجد نور بر خلاف سایر صندوق های قرض الحسنه مساجد اختصاص به گروه، منطقه و قشر خاصی ندارد و حتی اقلیت های مذهبی نیز می توانند از این مسجد وام در یافت کنند.

 

خبرگزاری شبستان: مسجد از جمله مراکزی است که در تاریخ و فرهنگ اسلامی همواره از جایگاه والایی برخوردار بوده است. تأکید آیات و روایات اسلامی بر اهمیت مسجد در جامعه اسلامی، در توجه امت اسلامی به ساخت مهم‌ترین بنای تمدن اسلامی مؤثر بوده است. 
مسجد به عنوان کانون و محور فعالیت‌های دینی، سیاسی، اجتماعی نقش مهمی در تاریخ پر از فراز و نشیب‌ اسلام داشته است. از صدر اسلام این مکان به عنوان نماد اسلامی مطرح شد و پیامبر (ص) با سوق دادن عمده فعالیت‌های عمومی و حکومتی به مساجد، به واقع مسجد را کانون نظام سیاسی جهان اسلام قرار داد.
با توجه به این جایگاه ارزشمند و تأثیرگذاری مسجد در همه ارکان جامعه اسلامی نیازمند مساجدی پویا، پرتحرک، با برنامه‌ریزی منسجم و مستمر و کارآمد هستیم که همه اقشار اجتماع بتوانند از آموزش‌ها و برنامه‌های آن بهره‌مند شده و به ویژه بهترین مکان برای انتقال ارزش‌های اسلامی به نسل جوان محسوب می‌شود، بنابراین نقش ائمه جماعات فعال، مساجدی با امکانات خاص، کتابخانه‌های مجهز و مهم‌تر از همه راهکارهای جذب جوانان به این مراکز باید دغدغه همه دلسوزان نظام اسلامی باشد.
در این راستا به بررسی فعالیت‌های مسجد نور می‌پردازیم تا در پی این گزارش‌ها توجه مسئولان به مساجد بیشتر شود و شاهد گسترش فعالیت‌های مفید و مؤثر در مساجد و روشن شدن افق‌های بهتری برای آینده جوانان ایران اسلامی به عنوان آینده‌سازان نظام اسلامی به بهترین شکل ممکن رقم بخورد چرا که مسجد مکان تربیت و آموزش انسان‌های متعهد و وارسته در طول تاریخ بوده است.
حجت‌الاسلام محی‌الدین بهرام محمدیان، مولف کتاب های روایت روزگار کودکی، یادداشت ها و برداشت ها، حقوق فرزندان از دیدگاه اسلام، ردپای اندیشه و اصلاحات در فرهنگ عاشورا است که دهم اسفند 1341 در تبریز به دنیا آمده و مدت 17 سال است که امامت جماعت این مسجد را برعهده دارد و در کنار آن به عنوان معاون آموزش و پرورش فعالیت می کند. خبرنگار شبستان در گفتگویی با وی فعالیت های این مسجد را جویا شده است.
به گفته حجت الاسلام محمدیان ساخت این مسجد با راهنمایی و حمایت آیت الله مجتهد شبستری، امام جمعه تبریز آغاز شد و ساخت آن سال 73 پایان یافت و با حضور ایت الله مهدوی کنی و ایت الله شبستری این مسجد افتتاح شد.
این مسجد در مساحت هشت هزار متر ساخته شد که در سال های اخیر درمانگاهی به مساحت 440 متر مربع در ضلع جنوب غربی مسجد احداث شد. ساختمان مسجد پنچ طبقه است که دو طبقه آن مربوط به پارکینگی با ظرفیت صد اتومبیل است. در طبقه اول نیز دفتر فرهنگی و دفتر امام جماعت و سالن غذا خوری در طبقه دوم سالن اجتماعات و شبستان آقایان در طبقه سوم اجتماعات و شبستان بانوان و مکان برپایی دوره های آموزشی واقع شده است.
نوجوانان 17 سال پیش، مربیان قرآنی امروز مسجد نور هستند
هر مسجدی با مخاطبان و اقشار مختلفی در سطح جامعه روبرو است که نیازمند برنامه ریزی هدفمند در سطوح مختلف هستند. مسجد نور نیز برنامه های بلند مدت و کوتاهی را برای مراجعه کنندگان و نماز گزاران ترتیب داده است. به عنوان مثال ترتیبی اتخاذ شده که افرادی که به صورت متناوب در مسجد حاضر می شوند، هر روز با ورود به مسجد با یک حدیث و یایک جمله ارزشمند آشنا می شوند. دوره های آموزشی چون کلاس تفسیر قران، شرح نهج البلاغه، مثنوی، صحیفه سجادیه و احکام بانوان و جلسات صوت و لحن و تلاوت قران نیز از جمله برنامه هایی است که برای نماز گزارانی که مستمر به مسجد مراجعه می کنند، ترتیب داده شده است به طوری که اکنون بسیاری از نوجوانان 17 سال پیش، مربیان قرآنی امروز مسجد هستند.
عمده وقت سالن‌های مسجد نور در اشغال مراسم ختم اموات
با کمال تأسف باید گفت عمده وقت سالن‌های مسجد نور در اشغال مراسم ختم اموات است البته این پاسخ به یک نیاز عمومی است برای تسلی خاطر بازماندگان و طلب رحمت برای درگذشتگان و تعظیم اموات مؤمنین. ای کاش برنامه های فرهنگی به قدری گسترده باشد که در کنار استفاده از سالن های جلسات مساجد برای برپایی مراسم ختم در گذشتگان از این مکان برای ارتقای دانش عمومی و گسترش ارزش های اسلامی در نسل جوان و برپایی دوره های آموزشی نیز استفاده شود. 
کتابخانه مسجد
کتابخانه این مسجد نیز در سال 77 تاسیس و در طبقه اول مسجد در مساحتی 600 مترمربع واقع شده است این بخش از مسجد با 14 هزار جلد کتاب در موضوعات اجتماعی، دینی و کمک درسی با دو سالن ویژه بزرگسالان و کودکان هر روز از ساعت 8 تا 20 پاسخگوی جوانان و مراجعه کنندگان است.
سالن مطالعه بزرگسالان با گنجایش 96 نفر، 24 میز چهار نفره را در خود جای داده است، سالن ویژه کودکان نیز در ایام تابستان و در اوقات فراغت کودکان پاسخگوی این قشر تاثیرگذار در آینده کشور است. 
اکثر اعضای کتابخانه مسجد نور دانشجویان مقطع کارشناسی، داوطلبان شرکت در کنکور و مقطع کارشناسی ارشد هستند، تا دو سال گذشته بیشتر اعضا را بانوان تشکیل می دادند اما در سالهای اخیر بیشتر افرادی که از فضای کتابخانه استفاده می کنند برادران هستند.
کتابخانه مسجد نور با چهار کارمند روزهای زوج به بانوان و روزهای فرد به آقایان خدمات ارایه می دهند تقریباً روزانه 800 نفر به کتابخانه مسجد مراجعه می کنند در این میان پژوهشگرانی نیز هستند که از منابع تخصصی در زمینه معارف و علوم اسلامی استفاده می کنند.
دفتر مسجد
دفتر مسجد به مراجعات عمومی مردم که شامل مجالس ختم و امور اجرایی است پاسخ می‌دهد که در این بخش سه نفر خدمت می‌کنند و دفتر فرهنگی مسجد فعالیت‌های تبلیغی آموزشی فرهنگی را زیر نظر امام جماعت پیگیری می کند. چهار نفر در دفتر امور فرهنگی مسجد فعالیت می‌کنند که فعالان افتخاری مسجد و از دانشجویان دانشگاه‌های شریف و تهران هستند و به ترویج و نشر ارزش‌های فرهنگی و برنامه‌ریزی برای امور فرهنگی می‌پردازند. گفتنی است که چهار نفر از دانشجویان دانشگاههای شریف و تهران به صورت افتخاری در دفتر مسجد فعالیت می کنند و مسجد در ترویج ارزش های فرهنگی و برنامه ریزی یاری می دهند.
 عموما اهل محل و مراجعان از فعالیت‌های فرهنگی، کلاس‌های آموزشی، فعالیت کتابخانه و به ویژه فعالیت های پژوهشی حلقه‌های دانشجویی رضایت نسبی دارند.
علی‌پور، مسئول دفتر فرهنگی مسجد نور نیز در حدود شش سال است که در بخش‌های مختلف مسجد فعالیت می کند و پیرامون محور برنامه های این دفتر به خبرنگار شبستان گفت: این دفتر فرهنگی در دو محور کلی قرآن و اهل بیت (ع) برنامه‌ریزی مستمر و هدفمندی را در سال 90 انجام داده است و برنامه‌های مناسبتی و جلسات تفسیر قرآن و روخوانی را همچون سال‌های گذشته برگزار می‌کند. 
محور برنامه‌های قرآنی شامل برگزاری جشنواره سوره‌های قرآنی هر ماه با انتخاب یک سوره قرآنی، تفسیر و تلاوت آن و نیز انجام فعالیت هنری و برگزاری نمایشگاه  از سوره مورد نظر است.همچنین راه‌اندازی جلسات مستمر روخوانی و روانخوانی برای گروه های سنی مختلف نیز از محور برنامه‌های قرآنی مسجد نور در سال 90 است.
شرح دعاهای صحیفه سجادیه و نهج‌البلاغه به صورت هفتگی و با برنامه‌ای منظم و نیز اجرای کرسی‌های تلاوت نور در هر ماه اجرای برنامه‌های مناسبتی در طول سال به ویژه مناسبت‌های خاص همچون اعتکاف، ماه رمضان و میلاد و شهادت ائمه (ع) نیز از مهم‌ترین محورهای مسجد نور در سال جاری است.
مسجد و صندوق قرض‌الحسنه
صندوق های قرض الحسنه برای رضای خدا و رفع مشکلات طبقات محروم و بی بضاعت فعالیت می کنند. قرض الحسنه در روایات و آیات قرآنی به قرض احسن و وام دادن به خدا تعبیر شده است.
برای احیای صندوق های قرض الحسنه و گسترش آن در مساجد باید فعالیت های صندوق های قرض الحسنه قدیمی و پیشکسوت را بررسی کرد و روند فعالیت موفقیت آمیز آنها را مرور کرد تا الگویی باشد برای فعالیت های اقتصادی اسلامی. در این بخش نیز به تشریح فعالیت 27 ساله صندوق قرض الحسنه مسجد نور می پردازیم.
صندوق قرض‌الحسنه مسجد نور از سال 1373 فعالیت خود را آغاز کرده است و با پنچ عضو اصلی و دو عضو علی البدل فعالیت می کند. 
اعطای وام به اقلیت های مذهبی
وام‌های این صندوق برخلاف سایر صندوق‌های قرض‌الحسنه مساجد که بیشتر محلی عمل می‌کنند اختصاص به گروه، منطقه و قشر خاصی ندارد و حتی به اقلیت‌های مذهبی و اهالی نقاط دور و نزدیک و شهرستان‌های اطراف تهران نیز همچون ورامین، کرج و قزوین نیز وام داده شده است. 
شرایط اعطای وام، معرفی یک ضامن کارمند ثابت و یک فقره چک به مبلغ وام است و افرادی که وام می گیرند موظف اند مبلغ وام را 20 ماهه باز پرداخت کنند.
فعالیت صندوق قرض‌الحسنه طی 27 سال اخیر بدون نظارت و سازمان‌دهی مرکزی خاص انجام می شد. اسناد و مدارک و اطلاعات اولیه حساب‌های صندوق قرض‌الحسنه مسجد نور  پیش از این مکتوب بود اما طی سال های اخیر، اطلاعات در سیستم‌های کامپیوتری مسجد ذخیره شده است.
گفتنی است، ساعت کار صندوق در حال حاضر از ساعت 15 تا 18 روزهای زوج است و در مجموع تاکنون شش هزار و 800 وام به درخواست کنندگان اعطا شده است.
پایان پیام/

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

کد خبر 30378

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha