برپایی ولیمه‌های حجاج در مساجد از محاسن تا معایب

خبرگزاری شبستان: برخی کارشناسان برپایی ولیمه حجاج در مساجد را از نظر اقتصادی به صرفه و از نظر معنوی ارزشمند می خوانند در حالی که برخی دیگر نبود سالن پذیرایی و پارکینگ در مساجد را از مشکلات این اقدام می دانند.

 خبرگزاری شبستان:  این روزها با تمام شدن مراسم حج ابراهیمی و بازگشت زائران از سرزمین وحی شاهد انجام مراسم ولیمه از سوی حجاج هستیم و حاجیانی که از استطاعت مالی برخوردارند به شکرانه زیارت حرم امن الهی اقوام و دوستان خود را اطعام می کنند.


چنانکه در سال های اخیر شاهد هستیمدر برخی موارد این مراسم با تشریفات و هزینه های بالایی در سالن های مجلل و گران قیمت با غذاهای رنگین انجام می شود به گونه ای که حاجیان قبل از عزیمت به سفر معنوی حج میهمانان خود را لیست می کنند و تدارک پذیرایی از آنها را پس از بازگشت می بینند و به جرات می توان گفت که چشم و هم چشمی در مراسم معنوی حج هم به نوعی وارد شده است و از ولیمه و چاپ کارت های آنچنانی تا پارچه نویسی و قربانی کردن گوسفند در مواردی با نیت و منظوری غیر از رضای خدا صورت می پذیرد.


البته این قبیل امور و سطح انجام آن بین اقشار مختلف جامعه فرق می کند و بسته به استطاعت مالی صاحبان مراسم و حاجیان متفاوت است ولی مسئله ای که در این بین مشترک است هزینه کردن حاجیان برای دادن ولیمه به اقوام و دوستان است و جای خالی فقرا و نیازمندان واقعی در اغلب این گونه مراسم احساس می شود.


در صورتی که به طور مکرر توصیه شده است در مراسم ولیمه همواره فقرا و نیازمندان در اولویت قرار گیرند. این در حالیست که مقام معظم رهبری هم در بیانات اخیر خود فرمودند: بهتر است حجاج ایرانی به جای هزینه سفره های ولیمه و سوغاتی های گرانقیمت به فکر نیازمندان باشند.

 

در این زمینه باید کارهای فرهنگی و زیربنایی صورت پذیرد و ذهن مردم را معطوف به کارهای خداپسندانه تر اعم از کمک به فقرا، هزینه کردن مبالغی که صرف مراسم ولیمه می شود برای ساخت مدرسه و مسجد، کمک به بیماران نیازمند و نیز برپایی مراسم ولیمه در مساجد به جای برگزاری این مراسم در تالارهای آنچنانی کرد که اگر این موارد صورت پذیرد و این فرهنگ نهادینه شود، خیر و برکت دنیوی و پاداش اخروی به همراه دارد. خبرنگار شبستان در گفتگو با دو تن از ائمه جماعات و کارشناسان حوزه مسجد محاسن و معایب برگزاری مراسم ولیمه در مساجد را بررسی کرده در ادامه از نظر می گذرد.  

 

سالن و پارکینگ مقدمه برپایی مراسم ولیمه در مساجد

حجت‌الاسلام مهدی معراجی، امام جماعت مسجد صاحب‌الزمان (عج) شهرک شهید محلاتی با اشاره به اینکه ولیمه‌دادن حجاج بیت‌الله‌الحرام در مساجد محاسن و معایبی دارد به تبیین محاسن و معایب آن پرداخت و گفت: در مورد دادن ولیمه در مساجد ابتدا باید ساز و کار این اقدام در مساجد مورد بررسی قرار گیرد و پس از بررسی جوانب آن، مردم را تشویق به انجام این کار کرد.

 

وی با اشاره به محاسن برپایی ولیمه از سوی حجاج بیت الله الحرام در مساجد افزود: برپایی این ولیمه‌ها در مساجد به نفع خود زایران خانه خدا است زیرا که فضای معنوی مسجد بهترین مکان برای برپایی چنین مراسمی است و از بالا رفتن هزینه ها هم جلوگیری می شود.

 

حجت‌الاسلام معراجی گفت: در صورتی که مساجد دارای سالن پذیرایی برای ولیمه نباشند باید این ولیمه ها در شبستان مساجد برپا شود و ممکن است برای نمازگزاران مسجد مشکلاتی را فراهم کند، بنابراین برپایی ولیمه های حجاج بیت الله الحرام ضرورت دارد که در مساجدی برگزار شود که دارای سالن پذیرایی باشد.

 

وی نداشتن پارکینگ برای مساجد را یکی از معایب برپایی این گونه مراسم در مساجد عنوان کرد و گفت: در صورتی که مسجدی دارای پارکینگ نباشد رفت و آمد میهمانان مشکلاتی را برای مردم محل فراهم می‌کند بنابراین داشتن پارکینگ برای مساجد در برپایی چنین مراسمی ضرورت دارد.

 

شرایط مساجد برای ولیمه مهیا نیست

حجت الاسلام حسین ابراهیمی، کارشناس مسجد نیز معتقد است: در دین اسلام، پنج نوع ولیمه مستحب شمرده شده است که از جمله آن ها ولیمه رجعت حجاج از مکه است.

 

وی با اشاره به این که ولیمه حج در جامعه به طور کلی امری جا افتاده و مورد پسند شمرده می شود، گفت: برخی از مهمانی هایی که به منظور ولیمه حج تدارک دیده می شوند بسیار ساده و با جمعیت اندک برگزار می شوند که در این صورت می توان از مساجد به عنوان مکان های برگزاری این مجالس استفاده کرد.

 

حجت الاسلام ابراهیمی افزود: این دسته از مجالس به دلیل عدم کنترل تعداد مهمان در مساجد، بهتر است در منازل یا تالارها برگزار شود؛ چرا که در مساجد به صورت مداوم افرادی در آمد و رفت هستند و از این حیث میزان مهمان از کنترل میزبان خارج می شود.

 

وی با تاکید بر این که بهتر است در ولیمه دادن بیشتر بر پذیرایی از فقیران تمرکز شود تا مجلل بودن مراسم، اظهار کرد: برخی از مساجد نیز سطح چندان بالایی ندارند و در آن ها، شرایط مساعدی برای برپایی چنین پذیرایی هایی وجود ندارد؛ پس چه شایسته است ولیمه هایی ساده و بدون هیچ آلایشی، در خور یک زندگی اسلامی از سوی حجاج در این ایام مبارک برگزار شود.
 

پایان پیام/


 

کد خبر 306111

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • قدرت الله يداللهي ـ کارشناس معارف از آمل IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۱
    0 0
    باسلام . وليمه دادن در مساجد خوبه امّا به چند نکته بايد توجه کرد : 1. ورود افراد جنب از جوان گرفته تا متأهّلين مرد و زني که غسل نکرده اند در مساجد حرام است و متأسفانه برخي به علّت عدم آگاهي امر مستحبّي را به حرام مبدّل مي کنند . 2. ورود زنان در دوران حيض و نفاس در مسجد حرام است که اين مورد نيز به علّت نبود جايگاه هاي خاصّ در برخي مساجد معضلي است که نه در ايّام وليمه دادن بلکه در مراسمات ختم و شب هاي احياء و ... صورت مي گيرد ... 3. رعايت نکردن آداب مسجد از جمله ريخت و پاش برخي کودکان و ... احتمالاً نجس کردن کودکان و ... اين ها مواردي است که متولّيان امر بايد به صاحبان مراسم گوشزد کنند که البتّه صاحبان هم آگاهي ندارند که چه کساني جنب و ... هستند يا نه پس بهتر است در تجويز اطعام دهي در مساجد کمي دقّت و تأمل شود