ایجاد باغ راه‌های منتهی به حرم مطهر حضرت معصومه(س)

خبرگزاری شبستان: حفظ جایگاه شهر مقدس قم از امور مهمی است که همواره مورد تاکید مردم و مسئولان بوده است به گونه‌ای که بارها و بارها اقداماتی انجام شده تا این جایگاه و قداست آن زیر سئوال نرود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، بدون شک مهمترین و حساس‌ترین امری که موجب قداست شهر قم شده است وجود بارگاه منور و مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) است که علاوه بر محور بودن در شهر، حرمت خاصی به قم داده است.
 

قم؛ زمانی قم شد که حضرت فاطمه معصومه(س) به آن پای نهاده و مدفن ایشان نیز در این شهر قرار گرفت و اسم قم بارها و بارها توسط ائمه معصومین(ع) در روایات مختلف ذکر شده است.
 

یکی از موضوعاتی که مسئولان امر را بر آن داشت تا علاوه بر رفع ترافیک شهری به موضوع جایگاه و قداست حرم مطهر بیشتر توجه داشته باشند، عبور نکردن خودروها از کنار حرم بود که این امر علاوه بر توهین بوده ترافیک بسیاری را هم به بار می‌آورد.
 

زمانی که قم هنوز تا این حد وسعت نیافته بود و شهری کوچک محسوب می‌شد خیابان‌ها و شوارع و زیرساخت‌های شهری آن هم متناسب با یک شهر کوچک ساخته شدند و این در حالی بود که تعداد زائران حرم کریمه اهل بیت(ع) از چند صد هزار نفر در سال تجاوز نمی‌کرد اما طی دهه گذشته که ورود زائران و گردشگران مذهبی به شهر حضرت معصومه(س) با شتابی فزاینده اوج گرفت و امروز به 20 میلیون نفر در سال رسیده و علاوه بر این جمعیت قم هم به بیش از یک میلیون نفر افزایش یافته ضرورت شهرسازی نوین بیش از گذشته احساس می‌شود و در این میان ساخت خیابان‌هایی با طول و عرض مناسب به همراه پیاده‌روها و معابر مختلف در دستور کار مسئولان شهری قرار گرفته است.


ساخت خیابان‌های وسیع در بخش‌های جدید کار دشوار نیست و اگر بودجه لازم برای آنها فراهم باشد در موعد مقرر به پایان می‌رسند اما وقتی قرار است در هسته مرکزی شهر خیابان‌هایی با وسعت و متناسب با نیاز شهروندان و زائران داشته باشیم حتی اگر هزینه‌ها هم تامین شده باشند باز هم از دشواری کار نمی‌کاهند زیرا قرار است مکانی نو و جدید را جایگزین بافتی فرسوده و قدیمی کنیم که هم از نظر تملک آنها با مشکلاتی مواجه خواهیم بود و هم تغییر چهره شهر جزو سخت‌ترین کارهایی است که مهندسان و پیمانکاران با آن روبرو هستند.


یکی از موضوعاتی که منجر به حفظ قداست حرم مطهر می‌شود استفاده از طرح باغ راه‌ها است به گونه‌ای که مسیرهای منتهی به حرم مطهر به صورت باغ راه در آمده و در آن خیابان‌های وسیع احداث که فقط مخصوص عبور زائران به صورت پای پیاده است.


نمونه بارز این مکان بلوار بهار است که دارای کاربری تجاری و مکانی برای حمل و نقل و سوار و پیاده کردن مسافران و زائران بوده و دقیقاً در ضلع جنوبی حرم واقع شده است. طی این سال‌ها بسیاری از مسافران و زائران در هنگامه شب و حتی روزها چادرهای خود را در پیاده‌روهای این بلوار نصب می‌کردند و به استراحت می‌پرداختند و هرچند شهرداری سعی کرده بود با کاشت گل و گیاهان مختلف و آب‌نماهای کوچک به این مسیر طراوت ببخشد اما ظاهر این مکان شایسته شهر قم و حرم کریمه اهل بیت(ع) نبود.


شهرداری قم در این زمینه تلاش‌های بسیاری کرده و طرح آن را هم اجرایی کرده است، طرح جدید باغ‌راه بلوار بهار که قرار است در حد فاصل حرم مطهر تا پل حجتیه به مرحله اجرا در آید در واقع پاسخی شایسته به این نیاز اساسی شهروندان و مسافران است که در محیطی زیبا و متناسب با فرهنگ اسلامی – ایرانی گام بگذارند و برای رسیدن به حرم مطهر از فضایی دل‌انگیز عبور کنند.


*باغ راه حرم مطهر حد فاصل پل حجتیه تا خیابان شبستان
محمد تقی نادعلی مدیرعامل سازمان توسعه و عمران و بهسازی اطراف حرم مطهر در این خصوص می‌گوید: احداث این باغ‌راه به طول 350 متر و عرض 25 متر در حد فاصل پل حجتیه تا خیابان شبستان حرم مطهر حضرت معصومه(س) بوده و عملیات اجرایی آن از اواسط تیرماه آغاز شده که با تلاش مستمر شهرداری به زودی به بهره برداری می‌رسد.


وی تصریح کرد: قرار است باغ‌راه بلوار بهار با استفاده از معماری سنتی اسلامی و ایرانی ساخته شود و این طرح به حالت باغ‌راه و استراحتگاه احداث خواهد شد و عابران پیاده هم مسیری ویژه خود خواهند داشت که با آب‌نماهای گوناگون تزیین خواهد شد.
 

نادعلی تصریح کرد: در بحث معماری اسلامی نیز توجه ویژه‌ای در این طرح صورت گرفته و کف‌سازی آن با نگاه کامل به معماری سنتی اسلامی صورت می‌گیرد که دارای سه طرح اسلیمی است که به صورت مدول تکرار می‌شوند و پنج نشیمن‌گاه هم برای آن در نظر گرفته شده است. چهار سردر قوسی شکل هم در این پروژه ساخته می‌شود که کاملا منطبق بر معماری اسلامی هستند.
 

مدیرعامل سازمان توسعه و عمران و بهسازی اطراف حرم مطهر گفت: مدیریت شهری قم طی دوره اخیر در همه سطوح گویای این حقیقت است که مدیران و مسئولان سعی کرده‌اند با اتکا به آخرین متدهای مدیریتی و کاهش عوامل کندی کار، پروژه‌های مهم را با سرعتی بیش از گذشته به سرانجام برسانند و از آنچه در گذشته شاهد آن بودیم یعنی معطلی بدون دلیل کارها جلوگیری کنند.
 

وی در خصوص مشخصات فنی این پروژه گفت: طرح باغ‌راه بلوار بهار قرار است طی سه فاز به پایان برسد، در گذشته میان پل حجتیه و حرم مطهر خیابانی وجود داشت که اتومبیل‌ها در آن تردد می‌کردند اما تصمیم گرفته شد به وسیله احداث باغ‌راه بلوار بهار فاصله میان پل مذکور تا حرم را به محیطی مفرح برای زائران و شهروندان تبدیل کنیم.
 

نادعلی عنوان داشت: اوایل خردادماه امسال کارهای مربوط به تخریب آسفالت و حمل و نقل نخاله‌ها صورت گرفت و اوایل تیرماه امسال هم عملیات اجرایی آن آغاز شده است؛ این پروژه دارای سه فاز تخریب و خاکبرداری، بسترسازی بتنی و جانمایی تاسیسات شهری و نیز اجرای کف و بستر نهایی است.
 

باید به این نکته توجه داشت که تکمیل این پروژه شهری به یقین موجب تبدیل شدن اطراف حرم مطهر به مکانی زیبا برای تردد و استراحت شهروندان و زائران شده و فضای معنوی بهتری را هم برای مجاوران کریمه اهل بیت(ع) فراهم می‌کند به گونه‌ای که طی مصاحبه‌های مختلف با مردم و زائران آنها بر رفع مشکلات زائران و احداث اقامتگاه‌های موقت تاکید داشته‌اند که امیدواریم در موعد مقرر به پایان برسد.

پایان پیام/
سید مهدی حسینی

کد خبر 306477

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha