به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، این روزها سراسر ایران اسلامی حال و هوای دیگری یافته و بوی محرم میدهد، ماه حزن و اندوه. استان گیلان نیز همزمان باسراسر کشور سیاهپوش ماتم حسینی شده وخیابان و کوچههایش به پرچمهای یا حسین(ع) مزین شده و شور حسینی خاصی را به شهر بخشیده است.
جوانان از چند روز قبل به صورت خودجوش در مساجد و تکیهها حضور یافته و در حال آماده سازی محل خود جهت برپایی مراسم عزاداری حسین هستند.
صدای مداحی و نوحه خوانی از هر کوی و برزن به گوش میرسد و شهر را غرق در ماتم کرده است.
هیئتهای عزاداری شهر نیز با اطلاعیههای مختلف و از طریق نصب بنر، پوستر و تراکت مراسمهای دهه اول محرم را به اعضای هیئت و عزاداران حسینی اطلاع رسانی میکنند.
علم بندی آغاز سوگواری سرور و سالار شهیدان در گیلان
علم بندی از آیین های کهن و رایج در گیلان است که نشان از تاریخ و یادگارهای گذشته این سرزمین دارد و به صورت سنتی، نیمه سنتی و مذهبی برگزار میشود.
علم بندی سنتی امروزه تنها در نقاط مرتفع کوهستانهای گیلان و علم بندی نیمه سنتی که همان مراسم سنتی آمیخته با معتقدات دینی و اسلامی است در تعدادی از بقاع مناطق کوهستانی و جنگلی رایج است. علم بندی مذهبی نیز که در بیشتر بقاع انجام میشود رنگ و بوی کاملا اسلامی دارد که علم بندها در تلاش هستند که این مراسم را در کمال سادگی و بیپیرایگی انجام دهند.
علم در گذشته شامل چوبی بلند به ارتفاع پنج تا شش متر بوده که رأس آن را با پنجهای فلزی از جنس برنج و پارچههای مشکی و رنگین میپوشانند که اغلب از پارچههای سبز به نشانه مظلومیت و محبوبیت امامان معصوم(ع)، قرمز به علامت سرخی خون و شهادت آن بزرگواران و سفید که بیانگر سیمای نورانی آنان بوده استفاده میشد.
اما امروزه از لولههای بلند فلزی در قطرهای مختلف تشکیل شده که ارتفاع برخی از آنها به حدود 15 متر میرسد که به علم های سه تیغ، پنج تیغ، هفت تیغ و حتی بیست و یک تیغ نیز تبدیل شدهاند که تا چهلم امام حسین(ع) برافراشته شده و بعد از این روز برای برافراشتن مجدد در محرم سال بعد پایین میآورند.
مراسم علم واچینی گیلان به عنوان اولین اثر میراث معنوی استان به شماره 106 در اردیبهشت سال 89 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید ه و یکی از آئینهای سنتی گیلان است که در بیشتر شهرستانهای استان به خصوص در رودبار، لاهیجان، رودسر، املش و سیاهکل برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما