به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مرضیه افخم، سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران صبح امروز ضمن تبریک روز ملی مبارزه با استکبار به ملت ایران و تسلیت فرارسیدن ایام عزاداری حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) به سؤالات خبرنگاران پاسخ گفت.
وی در ابتدای اظهارات خود به قطعنامهای که روز گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل با عنوان خلع سلاح هستهای در جهان به تصویب رسید، اشاره کرد و افزود: پیشنویس این قطعنامه که جنبش عدم تعهد آن را تهیه کرده بود سه پیشنهاد از ایران را دربر میگرفت.
افخم با اظهار اینکه این سه پیشنهاد طی سفر دکتر حسن روحانی به نیویورک و حضور وی در نشست خلع سلاح هستهای در روز چهارم مهر بیان شد، خاطرنشان کرد: آغاز فوری مذاکرات برای استفاده از یک کنوانسیون جامع در زمینه خلع سلاح هستهای اولین پیشنهاد رییسجمهور ایران برای این قطعنامه بود.
وی ادامه داد: روحانی همچنین برگزاری یک کنفرانس عالیرتبه بینالمللی در سال 2018 در زمینه خلع سلاح هستهای را نیز پیشنهاد کرد و در توصیه سوم هم از جامعه جهانی خواست تا روز 26 سپتامبر هر سال را برای امحاء سلاحهای هستهای نامگذاری کند.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه کشورمان جنبش عدم تعهد را درصدد ایجاد یک ابتکار عمل برای امحاء سلاحهای هستهای معرفی کرد و افزود: نمونه این ابتکار عمل توجه ویژه به این قطعنامه است تا سبب شود افکار عمومی جهان توجه ویژهای به خطر بزرگ سلاحهای هستهای داشته باشند.
افخم اظهار امیدواری کرد پیشنهادات روحانی در قطعنامه مصوب شب گذشته یک نقشه راه برای امحاء سلاحهای هستهای در جهان باشد.
ایران خواهان استرداد تروریسمها توسط پاکستان است
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به اولین سؤال خبرنگاران در خصوص اقدامات انجامشده در واکنش به حادثه تروریستی سراوان عنوان کرد: این حادثه، حادثه تلخی بود که همه ملت ایران و همه ملتهایی که مخالف تروریسم هستند را آزردهخاطر کرد.
افخم در تشریح اقدامات انجامشده از سوی وزارت خارجه در پاسخ به این حادثه تروریستی گفت: وزارت امور خارجه بعد از ارایه یک یادداشت اعتراضی به سفارت پاکستان مذاکرات خود را آغاز کرد و پیگیریها از طریق وزارت کشور و وزارت امور خارجه ادامه دارد.
وی ادامه داد: ما همچنین دستورالعملی برای سفارت ایران در پاکستان ارایه کردهایم تا پیگیریها بر طبق این دستورالعمل انجام شود.
افخم تاکید کرد: ایران خواهان استرداد تروریستها توسط پاکستان به ایران است که در این راستا قرار است سفرهایی نیز به پاکستان صورت بگیرد.
ادامه پیگیریها برای بازگرداندن دو ایرانی محکوم به اعدام در مالزی
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص اقدامات این وزارتخانه برای حل مشکل دو زن ایرانی محکوم به اعدام در مالزی گفت: چون موافقتنامههای قضایی و استرداد مجرمین بین ایران و مالزی وجود نداشت پیشنویسهایی در این زمینه تهیه شد و ما خواهان این هستیم که حقوق ایرانیان رعایت شود.
وی ابراز امیدواری کرد محکومان بتوانند حداقل دوره محکومیت خود را در ایران بگذرانند.
ادامه نشستهای کارشناسی ایران و 1+5 منوط به مذاکرات آخر هفته در ژنو
وی در پاسخ به سوال خبرگزاری شبستان مبنی بر اینکه آیا باز هم کارشناسان تحریم ایران و 5+1 نشستهای دیگری برگزار خواهند کرد، گفت: نشست کارشناسان ایران و گروه 5+1 که هفته گذشته در وین برگزار شد به تصمیمگیری نینجامید.
وی ادامه داد: در این نشست طرفین به بررسی مسایل مربوط به حوزههای مختلف هستهای، تحریم، بانکی و مالی پرداختند.
افخم ادامه داد: قرار بر این شد که جزییات و برداشتهای کارشناسان در این نشست به مراتب عالیتر اعلام شود و در جلسه پنجشنبه و جمعه پیشرو در ژنو به این مسایل پرداخته شود.
سخنگوی وزیر امور خارجه همچنین ادامه داد: رؤسای مذاکرهکننده این کارشناسان در ایران و گروه 5+1 در مذاکرات 16 و 17 آبان چگونگی برداشت از نشستهای کارشناسی را مورد بررسی قرار خواهند داد.
وی در مورد احتمال ادامه نشست بین کمیتههای کارشناسی ایران و گروه 5+1 تاکید کرد: همه چیز منوط به مذاکرات آخر هفته است و باید دید مذاکرهکنندگان ارشد چه تصمیمی خواهند گرفت و الان زود است که به قضاوت بپردازیم.
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه نشست صبح امروز خود با خبرنگاران در خصوص سفر وزیر امور خارجه کشورمان به پاریس گفت: آقای ظریف برای شرکت در اجلاس یونسکو به پاریس سفر میکند که میهمان این اجلاس سران هستند و آقای ظریف سخنرانی خاصی در اجلاس یونسکو خواهد داشت.
وی ادامه داد: پنج تن از سران کشورها و یک نخستوزیر در اجلاس یونسکو در پاریس حضور دارند که از این رو سخنرانی آقای ظریف و بیان دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در خصوص موضوعات فرهنگی در این اجلاس ارزش بالایی دارد.
وی همچنین از دیدار ظریف با وزیر امور خارجه فرانسه در حاشیه این اجلاس خبر داد و افزود: موضوعات دوجانبه، مسایل مهم منطقهای و بینالمللی و بهویژه بحث هستهای ایران و موضوعات مربوط به سوریه در این دیدار مورد بحث قرار خواهد گرفت.
پیگیری ایران در خصوص جاسوسی آمریکا از سفر رهبری در سال 88 به کردستان
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به اخبار منتشرشده مبنی بر جاسوسی آمریکا از جزییات سفر مقام معظم رهبری به کردستان در سال 88 گفت: از نظر ما بحث جاسوسی کاملا محکوم است.
افخم یادآور شد: اخبار منتشرشده در این زمینه اخیرا متوجه متحدان آمریکا نیز است و جمهوری اسلامی ایران پیگیریهای جدی را در این زمینه در ابعاد مختلف انجام خواهد داد.
وی همچنین تاکید کرد: ابعاد سیاسی در رأس پیگیریهاست و امیدواریم سازوکارها و تلاشهای بینالمللی که برای مقابله با چنین اقدامات غیرقانونی آماده شده نتیجهبخش باشد و ما نیز با هرگونه اقدام در این زمینه همگام هستیم.
هنوز دعوتنامه ژنو 2 به دست کشوری نرسیده است
افخم در خصوص نشست ژنو 2 در مورد حل بحران سوریه گفت: تلاشهای دبیر کل سازمان ملل برای زمینهسازی این نشست ادامه دارد و در همین زمینه شاهد سفر فرستاده ویژه سازمان ملل در سوریه به منطقه بودیم.
وی ادامه داد: آنچه که در بحث سوریه کماکان مطرح است تلاش برای رسیدن به یک راهکار سیاسی در حل بحران این کشور است که ایران نیز همواره حمایت خود را از این راهکار سیاسی اعلام کرده است.
وی تاکید کرد: هنوز دعوتنامهای برای حضور در نشست ژنو 2 به هیچ کشوری ارایه نشده و هنوز حضور هیچ کشوری در این نشست قطعی نشده است.
افخم همچنین تصریح کرد: یک نکته مورد تأکید و مشخص از سوی ایران این است که ما هیچ پیششرطی را برای حضور در نشست ژنو 2 و یا نشستهای اینچنینی را نمیپذیریم.
فرمایشات رهبری فصلالخطاب موضوعات داخلی است
سخنگوی وزیر خارجه کشورمان با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری در حمایت از تیم مذاکرهکننده هستهای جمهوری اسلامی ایران گفت: فرمایشات رهبری فصلالخطاب بسیاری از موضوعات داخلی است.
وی ادامه داد: مذاکرهکنندگان با تکیه بر رهنمودهای رهبری و واقعیتهای مردمی کاری را که شروع کردهاند با قوت ادامه میدهند و امیدواریم با تکیه بر اجماع داخلی و پیروی از رهنمودهای رهبری از سوی همه افراد و جناحها مذاکرات به نتیجه اصلی احقاق حقوق هستهای ملت ایران برسد.
طرح پیشنهادی ایران به 5+1 بر اساس بازی برد-برد است
وی در ادامه در مورد نتایج حاصل از مذاکرات گفت: ما درصدد گمانهزنی و پیشگویی در مذاکرات نیستیم و آنچه که مسلم است این است که جمهوری اسلامی ایران بر مبنای اراده سیاسی و به طور جدی وارد مذاکرات شده است.
وی ادامه داد: طرح پیشنهادی ایران بر اساس منافع طرفین و بازی برد-برد طراحی شده و امیدواریم در مذاکرات آخر هفته اراده سیاسی طرفین در صحنه عمل خودش را نشان دهد.
اخبار مبنی بر بلوکهشدن اموال ایران در چین نادرست است
رییس مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص سفر رییس مجلس شورای اسلامی ایران به چین و اخبار منتشرشده مبنی بر اینکه لاریجانی برای آزادسازی اموال بلوکهشده ایران در چین به این کشور سفر کرده است، گفت: این اخبار نادرست است.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین همکاریهای همهجانبه خوبی دارند و تلاش میکنند روابطشان تحت تأثیر کشور ثالث نباشد.
وی همچنین تصریح کرد: ما در تلاشایم روابط اقتصادیمان با چین در روندی مناسب و به دور از احتمالات به پیش رود.
وی همچنین یادآور شد: سفر آقای لاریجانی به چین در چهارچوب همین تلاشها بوده و در عین حال تلاشهایی که طرفهای ثالث برای برهمزدن روابط ایران و چین دارند نیازمند هوشیاری دو طرف است و نگرانی خاصی در این زمینه وجود ندارد و روابط طبق هماهنگیهای گذشته پیش میرود.
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در مورد نتیجه اقدامات وزارت خارجه و قوه قضاییه درباره پسگیری باغ قلهک از انگلستان گفت: تلاشها و پیگیریها در این زمینه ادامه دارد.
وی در مورد معرفی کاردار ترددی یا غیرمقیم ایران و انگلستان نیز گفت: متناسب با پیشرفت کار در آینده اطلاعرسانی انجام خواهد شد.
افخم در واکنش به کشتهشدن خبرنگاران فرانسوی در مالی گفت: جامعه رسانهای ایران هم مثل کشورهای دیگر دچار نگرانیها در این خصوص شده که وزارت امور خارجه نیز مراتب تأسف و تأثر خود را اعلام میکند.
وی همچنین تأکید کرد: هرگونه تعرض به خبرنگاران باید مردود باشد و امیدواریم شاهد تکرار این موضوع در آینده نباشیم.
پیشنهادات مجدد منوط به پاسخ 5+1 به طرح قبلی ایران است
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در مورد حضور کارشناس تحریم در مذاکرات و امکان ارایه پیشنهاد از سوی ایران مبنی بر لیست تحریمهای اولویتدار برای لغو گفت: در جلسه قبل هم کارشناس تحریم وجود داشت و اجازه بدهید در این خصوص پیشداوری نداشته باشیم.
وی تاکید کرد: اراده سیاسی در این مذاکرات بر این تلاش است که مذاکره برای مذاکره نباشد و خوشبینیها توأم با واقعیات نسبت به مذاکرات باشد.
وی ادامه داد: پیشنهادات مجدد از سوی ایران منوط به پاسخ 5+1 به طرح قبلی است و اگر قرار باشد گام اول روشن شود باید چهارچوب به گونهای باشد که گام آخر هم روشن شود و لذا برای برداشتن گام اول زود است.
وی در واکنش به اظهارات برخی از اعضای کنگره آمریکا مبنی بر حضور ایران در مذاکرات به دلیل فشار تحریمها بوده، عنوان کرد: بدخواهان مذاکره با ایران اخیرا در آمریکا فعال شدهاند که شاهد آن هستیم که دولت اوباما تاکنون در برابر آنها مقاومت کرده است و اینکه چه میزان استراتژی آمریکاییها در این خصوص واقعی یا تاکتیک است به تحلیل رسانهها بازمیگردد.
وی تصریح کرد: امیدواریم با یک واقعبینی توأم با اراده سیاسی مسیر مذاکرات ادامه یابد و از تأثیرات جناحها و کسانی که نمیخواهند مذاکرات به نتیجه برسد بر گفتوگوها جلوگیری شود.
وی در مورد گفتوگوهای وزیر امور خارجه آمریکا با طرف عربستانی مبنی بر اینکه همه گزینهها بر علیه ایران بر روی میز است، عنوان کرد: به نظر ما آمریکاییها باید جدی باشند و رویکرد واقعبینانه نسبت به ایران اتخاذ کنند. تکرار این موضوعات ناکارآمد و گزینههای بیانشده نتیجهای نخواهد داشت.
افخم همچنین تصریح کرد: اظهارات بیانشده جان کری به نظر میرسد به دلیل فشارهای برخی از افراطگرایان باشد و ما امیدواریم هرگونه تغییر لحن نیز به تغییر رفتار آمریکاییها بینجامد.
هرگونه حضور نظامی ایران در سوریه تکذیب میشود
افخم در واکنش به اظهارات وزیر خارجه عربستان مبنی بر دخالت ایران در سوریه نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران روابط خوب سیاسی با سوریه دارد و اخبار مبنی بر حضور نظامی ایران در سوریه را رد میکنیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: اگر سیاستهای غلط در سوریه به نتیجه نمیرسد و مشکلات عدیده حل نمیشود، درست نیست که فرافکنی شود و مشکلات بحرانی این کشور را به ایران گره بزند.
افخم در مورد مباحث مطرحشده در خصوص دخالت ایران در عراق نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران روابط خوبی با عراق دارد و هرگونه اظهارنظر مبنی بر دخالت ایران در عراق نوعی توهین به حکومت عراق است.
وی همچنین تاکید کرد: مشورتهای خوب سیاسی و اقتصادی بین ایران و عراق جاری است و اولین سفر وزیر امور خارجه ایران هم به عراق بوده و تکرار اینگونه اظهارات تبلیغات منفی در مورد روابط ایران و عراق است.
ایران همه گروههای سیاسی مصر را به رفتار مسالمتآمیز دعوت میکند
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به دستگیری و محاکمه مرسی رییسجمهور قانونی مصر گفت: مصر یک کشور تکثرگرا است و امیدواریم حقوق اساسی مردم در این کشور محترم شمرده شود.
وی تاکید کرد: ما همه گروههای سیاسی را به اتخاذ یک رویکرد مسالمتآمیز دعوت میکنیم و امیدواریم مصر بتواند دوباره نقش خود را در منطقه ایفا کند.
هنوز خبر رسمی از سفر وزیر خارجه ژاپن به ایران وجود ندارد
سخنگوی وزیر خارجه در مورد سفر وزیر خارجه ژاپن به ایران گفت: هنوز خبر رسمی در این مورد اعلام نشده است.
وی تاکید کرد: روابط ایران و ژاپن همواره خوب بوده و در مورد زمانبندی این سفر هنوز اقدام خاصی صورت نگرفته و در صورت اعلام رسمی اخبار آن نیز اعلام خواهد شد.
افخم یادآور شد: در صورت سفر وزیر خارجه ژاپن به تهران روابط دوجانبه و مسایل منطقهای در دستور کار دیدارهای وی و گفتوگوهایش با مقامات ایرانی قرار خواهد گرفت و تلاش خواهد شد ظرفیت عظیم همکاریهای ایران و ژاپن نسبت به گذشته فعالتر شود.
جاسوسی از سفیر ایران در برزیل
مرضیه افخم در واکنش به اخبار منتشرشده مبنی بر جاسوسی از سیدداود صالحی سفیر ایران در برزیل عنوان کرد: ما بحث جاسوسی را محکوم میکنیم.
وی ادامه داد: ارتباط با مراجع رسمی را در دستور کار داریم تا اطلاعات کامل در این خصوص را دریافت کنیم و در آن صورت اظهارنظر خواهیم کرد.
مرضیه افخم، سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در بخش پایانی نشست امروز خود با خبرنگاران گفت: وزارت خارجه با مجلس ارتباطات خوبی دارند که در چهارچوب روابط دو قوه این ارتباطات برقرار است.
وی ادامه داد: دکتر ظریف این هفته به جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی دعوت شده بود که به سوالات نمایندگان پاسخ دهد که در این جلسه دو سوال مطرح شد که طبق اظهارات معاون پارلمانی رییسجمهور ظریف در پاسخ به این سوالات توضیحات متقن و کاملی ارایه کردند. اکثریت اعضای کمیسیون این توضیحات را منطقی اعلام کردند.
وی افزود: سوالکنندگان اما قانع نشدند و این حق قانونی آنهاست و دکتر ظریف هم طبق روال قانونی و زمان دقیقی که هیئترییسه مجلس اعلام کند در صحن علنی حاضر خواهد شد.
افخم حضور ظریف در صحن علنی مجلس را برای پاسخ به سوال نمایندگان را فرصتی مناسب برای رفع ابهامات موجود در سیاست خارجی مجلس دانست و تصریح کرد: اگرچه برخی از نمایندگان محترم مجلس از اشکالاتی که در آییننامه داخلی مجلس وجود دارد ایراد گرفتهاند و لازم است که در صورت لزوم به رفع آن اشکالات اقدام کنند.
وی در مورد حضور مردم در مراسم 13 آبان نیز گفت: حضور ملت ایران در همه زمینههای مختلف همواره مورد ارزیابی دستگاه سیاست خارجی بوده و در 13 آبان هم این حضور به کمک دستگاه سیاست خارجی آمده است.
وی تاکید کرد: ملت ایران نسبت به توطئههای کشورهای دیگر برای جلوگیری از جایگاه خوب ایران در منطقه هوشمند است و وزارت خارجه نیز این هوشمندی را یک فرصت و ظرفیت عظیم میداند.
وی در مورد سرنوشت دو جاسوس اسلواکی نیز گفت: دو تبعه اسلواک در ایران هستند و بررسیها در خصوص آنها هنوز ادامه دارد.
سفر اردوغان به تهران
سخنگوی وزیر خارجه کشورمان در مورد اخبار منتشرشده درباره سفر احتمالی اردوغان به تهران گفت: هفته گذشته که وزیر خارجه کشورمان به ترکیه سفر کرده بود پیرو سفر وی تنظیم رفت و آمدها بین دو کشور در حال بررسی است و آقای اردوغان هم به تهران میآید و زمانبندی دقیق آن اعلام خواهد شد.
دفاع قاطعانه ایران از طرح پیشنهادی به 5+1
سخنگوی وزیر خارجه کشورمان در مورد مذاکرات آخر هفته ایران با 5+1 در ژنو گفت: توافقات بر این است که مسیر مذاکرات درست است و جزییات و گامها در مذاکرات بعدی تصمیمگیری خواهد شد و به طور طبیعی ما از بسته پیشنهادی قاطعانه دفاع میکنیم و کاملا منطقی است.
ابراز تأسف از کشتهشدن یک ایرانی در انگلیس
سخنگوی وزیر خارجه کشورمان در مورد کشتهشدن یک شهروند ایرانی در محلهای از انگلیس و سوزاندهشدن جسد وی نیز گفت: متاسفانه با شنیدن این خبر بسیار متأثر شدیم.
وی تاکید کرد: سوابقی از این دست برای شهروندان خارجی منجمله شهروندان ایرانی در انگلیس رخ داده و وزارت خارجه کشورمان و بخش کنسولی در حال پیگیری این ماجراست.
وی از دولت انگلیس خواست عوامل این حادثه ناگوار را محاکمه کنند و پلیس انگلیس نیز نسبت به دستگیری این افراد همکاری کند.
افخم همچنین در مورد دستور کار مذاکرات پنجشنبه در ژنو نیز گفت: در جلسه افتتاحیه مذاکرات خانم اشتون و آقای ظریف نسبت به دستور کار این مذاکرات اطلاعرسانی خواهند کرد.
وی در پایان در واکنش به شهادت یک فرمانده سپاه قدس در سوریه و اینکه ایران در سوریه حضور نظامی ندارد، گفت: خبر شهادت ایشان را اظهارنظر من خلاف نیست و اطلاعات دقیق در مورد عضویت، شهادت و محل شهادت ایشان را باید از مراجع ذیربط جویا شویم.
پایان پیام/
نظر شما