جعفر بای، آسیب شناس علوم رفتاری در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه عزاداری برای هر مناسبتی که باشد دارای آداب و رسومی است گفت: حال که ایام سوگواری سالار شهیدان امام حسین (ع) فرا رسیده، عزاداری برای ایشان می بایست از ویژگی ها و امتیازات خاصی برخوردار باشد. چون آزادمرد بشریت در لحظه لحظه قیامش درسهای فراوانی را در تاریخ برای همه انسانها قرارداده است تا ما با برگزاری مراسم عزاداری ،درس آموز نکات ارزشمند این نهضت جهانی باشیم.
وی بابیان اینکه فلسفه اصلی قیام امام حسین(ع)، اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر است اظهار کرد: او با قیامش منادی اجرای دقیق احکام دینی بود.
بای با بیان اینکه اساس و بنیان این قیام تاکید بر رعایت شئونات دینی است تصریح کرد: مبارزه با انحراف در دین جوهره اصلی این قیام و محور اصلیش برپا داشتن دین جدش نبی مکرم اسلام (ص) می باشد.
این آسیب شناس در ادامه خاطرنشان کرد: پس چگونه می توان عزادار امام حسین (ع) بود و عنایتی به احکام نداشت؟چگونه می توان ماتم سرای حسینی بود و توجهی به واجبات دینی نکرد؟ چگونه می توان غم حسین و یارانش را به دل داشت ولی شئونات دینی را مورد توجه قرار نداد ؟مگر می شود منکر را در عزای حسین با آرایش های زننده و عبور از خط قرمزهای دین در عزاداری امام حسین اجرا کرد.
مبنای برگزاری مجالس حسینی نشر پیام قیام امام حسین (ع) است
وی ادامه داد: بنابراین بزرگترین و مهمترین آسیب شناسی عزاداری و سوگواری امام حسین (ع) انجام رفتار سخیف، پلید، پلشت و خارج از حوزه دین است که قطعاً اینگونه افراد با فلسفه این قیام بیگانه هستند.
وی با بیان اینکه مبنای برگزاری مجالس حسینی نشر پیام قیام امام حسین (ع) است افزود: باید رفتار، گفتار، کردار و منش این امام بزرگوار برای عزاداران تبیین شود.
این آسیب شناس با بیان اینکه بزرگترین آسیبی که امروزه شاهد انجام آن هستیم بررسی محتوای نوحه هایی است که با فلسفه قیام فاصله دارد اظهار کرد: اگر اشعاری که بر این مجالس و محافل خوانده می شود را تحلیل محتوا کنیم درمی یابیم که با اساس و بنیان قیام امام حسین (ع) فاصله دارد و از آن مهمتر شیوه نوحه سرایی است که با انواع و اقسام عادات و ادوات موسیقی آن هم به صورت های نامناسب عرضه می شود و شنونده را نمی تواند با روح حاکم بر نهضت حسینی آشنا کند.
سوگواری ها باید اساس مقدسات دینی را احیا کند
بای در ادامه تصریح کرد: برگزاری سوگواری ها باید به منظور عشق و تقویت شور و هیجانات مذهبی باشد و اساس مقدسات دینی را احیا کند.
وی با بیان اینکه باید با برگزاری مراسم گوناگون در ابعاد متنوع، قیام امام حسین(ع) را با تمام محتوایش و بدون هیچ گونه تحریف و انحرافی بیان کنیم گفت: متاسفانه در برخی از نوحه سرایی ها شاهد بیان تک بعدی از قیام هستیم یعنی فقط با بزرگ نمایی نقش مظلومیت ،از نقش های حماسی و قهرمانی های آن امام بزرگوار غافل می شویم.
در نوحه سرایی ها از بیان شجاعت ها و قهرمانی های امام حسین(ع) غفلت می شود
وی با بیان اینکه در عزاداری سالار شهیدان فقط نقش مظلومیت، ظلم و دشمنی که در حق امام حسین0ع) شده برجسته می شود تصریح کرد: ولی از آن شجاعت ها، حماسه ها و قهرمانی ها که باید باعث افتخارما باشند غفلت می شود.
وی افزود: در دین مبین اسلام ظالم و مظلوم به یک اندازه مجازات می شوندبنابراین چندان شایسته نیست که ما فقط پیروزی مظلومیت را عنوان کنیم.
حضور خانم ها با چهره آرایش کرده در عزاداری ها یک نوع عاشورا ستیزی محسوب می شود
وی با بیان اینکه پوشش نامناسب عزاداران (دختران و پسران) و آرایش های غلیظ آنها با روح قیام امام حسین (ع)منافات داشته و فرسنگ ها با فلسفه آن فاصله دارند گفت: حضور خانمها با لباس های زننده و با چهره آرایش کرده یک نوع دین ستیزی و عاشورا ستیزی محسوب می شود.
بای با بیان اینکه ما به فلسفه قیام امام حسین (ع) توسعه زمانی می دهیم اظهار کرد: قیام امام حسین (ع) در گستره زمان قرار دارد و خاص یک زمان نیست. اگر ایشان امروز زنده بودند با عزاداران خود می جنگیدند، همین عزادارانی که باید پیام رسان قیام این امام بزرگوار باشند منحرف کننده نهضت حسینی شدند.
لزوم بازنگری در شیوه عزاداری ها
وی با بیان اینکه ما نیازمند بازنگری در شیوه عزاداری ها هستیم تصریح کرد باید در محتوا و ابعاد نوحه ها نیز بازنگری صورت گیرد و همچنین در شیوه اجرای مراسم عزاداری ها نیازمند یک بازسازی مجدد هستیم بنابراین باید شرایطی فراهم شود که رفتار ما یادآور فلسفه قیام امام حسین (ع) و تداعی گر رشادت ها حماسه ها و قهرمان ها و آزادگی این مرد بزرگوار باشد.
پیروی از قیام حسین (ع) نجات بخش جهانیان است
وی با بیان اینکه امروز جهان بشرییت تشنه عدالت است گفت: جهان در انتظار اجرای آزادی به مفهوم واقعی کلمه می باشد. بنابراین امروز پیروی از قیام حسین (ع) نجات بخش جهانیان بوده و برای بشریت از هر چیزی واجب تر آشنایی با فلسفه قیام امام حسین (ع) است چون نسخه قیامش ،آرام بخش همه دردها و رنج ها است.
پایان پیام/
نظر شما