به گزارش خبرگزاری شبستان ، در حالی که تنها چند ماه دیگر به آغاز انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 ایالات متحده آمریکا باقی مانده بحث ها بر سر سیاست خارجی باراک اوباما که اکنون سه سال است بر مسند ریاست جمهوری این کشور تکیه زده بالا گرفته است و با توجه عملکرد این سه سال هنوز مشخص نیست که کدام یک از اعضای کبینه اوباما در راه باقیمانده تا دور جدید انتخابات و پس از آن او را یاری خواهند کرد.
از هم اکنون گمانه زنی ها درباره احتمال انتخاب دوباره اوباما و اینکه اگر این اتفاق بیفتد چه کسانی در کابینه باقی می مانند ، چه کسانی خارج می شوند ، چه افرادی پست و مقام بالاتری می گیرند و چه افرادی پایین تر می آیند آغاز شده است.
به طور کلی به گفته تحلیلگران سیاسی عملکرد سیاست خارجی باراک اوباما در طول سه سال گذشته موجب نارضایتی بسیاری از مردم این کشور و همچنین جامعه بین الملل از وی شده است و همین امر درصد انتخاب وی به عنوان رییس جمهوری بعدی آمریکا را تا حد زیادی کاهش داده است.
باراک اوباما یک ریییس جمهوری سنت گرا در سیاست خارجی خود است و بر خلاف ادعاهای خود در تبلیغات انتخاباتی اش همان شیوه ای را پیش گرفت که رییس جمهورهای پیشین آمریکا به آن پایبند بودند و همه رویکردها و عقاید او موجب تضعیف منافع ملی مردم آمریکا شد.
برای اثبات این گفته ها کافی است نگاهی به عملکرد او در قبال جنگ های افغانستان و عراق ، حملات هواپیماهای بدون سرنشین به افغانستان و پاکستان ، زندان گوانتانامو ، شهرک سازی صهیونیست ها و در نهایت واکنش او نسبت به تحولات اخیر خاورمیانه و مسئله لیبی بیندازیم.
عملکرد سه ساله اوباما نشان می دهد که در دور دوم ریاست جمهوری او امیدی برای به کار گیری طرح های جدیدی که بتواند امیدهایی را در دل مردم آمریکا و جامعه بین الملل ایجاد کند وجود ندارد.
اما آنچه اکنون در کابینه و دولت اوباما در جریان است نیز قابل توجه است . براساس شواهد موجود انتظار می رود که رابرت گیتز ، وزیر دفاع آمریکا در تابستان سال جاری این وزراتخانه را ترک کند ، جیمز استینبرگ ، معاون وزیر امور خارجه آمریکا نیز در حال کناره گیری از سمت خود می باشد و چندین تن از اعضای هیئت آسیای شرقی یا این هیئت را ترک کرده و یا در حال ترک آن هستند ، همچنین تغییرات دیگری نیز در پست های کلیدی شورای امنیت ملی آمریکا در حال انجام است.
این تغییرات نشان می دهد که عملکرد سیاست خارجی اوباما نه تنها به مذاق مردم آمریکا و جامعه جهانی خوش نیامده است بلکه بسیاری از نزدیک ترین دوستان او هم از این عملکرد ناراضی بوده و اعتراض خود را با کناره گیری از پست های خود نشان داده و می دهند.
بنابراین حتی اگر اوباما شانس دوباره ای برای پیروزی در دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیدا کند که احتمال آن بسیار ضعیف است بسیاری از اعضای کنونی کابینه او را یاری نخواهند کرد.
البته به گفته تحلیلگران سیاسی این تغییرات تاثیر چندانی بر تغییر رویکرد سیاست خارجی اوباما نخواهد داشت و بعید به نظر می رسد که او افرادی را جایگزین اعضای کنونی کابینه کند که دیدگاهشان در ارتباط با سیاست خارجی و سیاست نظامی واشنگتن کاملا با آنها متفاوت باشد.
بنابرگزارش فارین پالیسی ، کارشناسان سیاسی معتقدند که که اوباما افرادی را جایگزین مقامات کنونی می کند و در مشاغل آنها به کار می گیرد که جزو همان امپریالیست های لیبرال حزب دموکراتیک قدیمی و آشنا به شیوه های سیاست خارجی هستند که مورد نظر شخص رییس جمهوری آمریکاست.
به گفته آنها انتظار نمی رود که که واقع گرایان بتوانند جایی را در موقعیت های کلیدی در عرصه سیاست خارجی آمریکا چه در دوره اوباما و چه در دوره رییس جمهوری های بعدی این کشور پیدا کنند.
هر چند مرگ واقع گرایی در سیاست خارجی این بار شانس اوباما را برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ضعیف می کند اما مردم آمریکا امیدوار نیستند که این معضل با روی کار آمدن شخص دیگری به عنوان رییس جمهوری آمریکا برطرف شود و واقعیت این است که واقع گرایی برای همیشه در سیاست خارجی واشنگتن مرده است.
تخمین زده می شود هزینه تبلیغات انتخاباتی وی برای سال 2012 بالغ بر 1 میلیارد دلار شود که در تاریخ آمریکا بی سابقه است. انتظار می رود وی کاندیداتوری خود برای انتخاب مجدد را تا هفته های جاری اعلام کند.
بر اساس گزارش فوق هزینه تبلیغاتی اوباما در سال 2008 عمدتاً توسط رای دهندگانی تامین شد که از کاندیداتوری یک فرد سیاه پوست برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به هیجان آمده بودند و شعارهای اوباما نیز در این میان بی تاثیر نبود. ولی برای انتخابات سال 2012 اوضاع متفاوت است و خیلی از این افراد از عملکرد اوباما ناراضی هستند.
پایان پیام/
نظر شما