حجت الاسلام و المسلمین محمدباقر سعیدی روشن، رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به مفاهیم و معارف نهفته در واقع عاشورا گفت: حداقل از منظر سه بعد می توان این واقع را ذیل جامعه اسلامی بررسی کرد.
وی ادامه داد: اولین بعدی که می تواند در جامعه اسلامی ما مورد بهره برداری واقع شود بعد اعتقادی مکتب عاشورا است که نباید از آن غفلت کرد، در واقع محرم و عاشورا نشان دهنده باورهای امام حسین(ع) و یاران اش به خداوند متعال است.
حجت الاسلام سعیدی روشن با بیان اینکه امام حسین(ع) و یارانش انسان های والایی بودند که با ابتنا بر بصیرت و آگاهی علیه ظلم جنگیدند، افزود: امام حسین(ع) فقط نجگیدند بلکه بصیرت و اعتقاد راسخ به خدا را در دشت کربلا گسترانید به گونه ای که واقعه کربلا صحنه باورهای الهی بود.
رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: این رویکرد برای جامعه امروز ما نیز قابل استفاده است که بتوانیم بر پایه اصالت و بصیرت اسلامی رفتار کنیم و عاشورا را به عنوان الگوی خود قرار دهیم.
وی با اشاره به اینکه واقعه کربلا قابلیت بازخوانی در هر دوره ای را دارد، ابراز کرد: بعد دیگر در راستای آموزه های مکتب حسینی وجه تربیتی، اخلاقی و عرفانی است که به نظر من اصحاب مکتب عاشورا و یاران حضرت (ع)، انسان های شریف و والایی بودند که در واقع تبلور ارزش های اخلاقی و نمود کامل تربیت انسانی در آنها بوضوح مشهود بود که بررسی سیره زندگانی یاران حضرت (ع) و اینکه چگونه به این درجه رسیدند در تعمیق نگرش به مکتب عاشورا برای جامعه امروز موثر است.
حجت الاسلام سعیدی روشن ادامه داد: این رویکرد سید الشهداء (ع) در برخورد با دشمنان بسیار قابل تعمق است، یعنی حضرت (ع) حتی با دشمنان نیز جنبه تربیتی و اخلاقی را پیاده کرده اند و از هر جهت عملکرد ایشان الگو و اسوه جامعه امروز است.
وی با اشاره به بعد سوم آموزه های مکتب عاشورا عنوان کرد: بعد دیگر قضیه عدم سکوت حضرت (ع) است، یعنی زمانی که سیدالشهدا(ع) مشاهده کردند که جامعه نابسامان است ظلم را نپذیرفت و قیام کرد.
رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد: امام حسین (ع) زمانی که تشخیص دادند ارزش های الهی نادیده گرفته شده است از باب «وظیفه» و احیای امر به معروف و نهی از منکر قیام کردند که این رویکرد برای جامعه معاصر حائز اهمیت است به این مفهوم که امر به معروف و نهی از منکر باید بیش از پیش مورد توجه اقشار متدین جامعه باشد.
وی ادامه داد: گرچه آن جامعه کوچک در آن روز شهید شدند اما آثار فراوانی را بر تحولات اجتماعی و سیاسی آینده داشتند و این شهادت در واقع منشا تحول در جامعه اسلام شد چراکه بسیاری از حرکت های عدالت خواهانه در طول تاریخ اسلام با الگوی قیام امام حسین(ع) شکل گرفت.
ریس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در پایان با اشاره به هدف از شکل گیری قیام کربلا خاطرنشان کرد: زنده کردن امر به معروف و نهی از منکر دقیقا مولفه ای بود که در آن دوران به فراموشی سپرده شد بود و حضرت امام حسین(ع) به این منظور قیام کردند که این مساله امروز باید از سطح جامعه شناسی مورد توجه قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما