به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز در مراسم تجلیل از خادمان نشر کشور طی سخنانی گفت: بر این باورم که تقدیر از خادمان علم و نشر کشور تنها پاسداشت گروهی از نخبگان برگزیده نیست بلکه تمجید جایگاه قلم و آگاهی است. شریعت اسلام از همان زمان رسمیت یافت که خداوند به خاتم پیامبران گفت بخوان و از همان زمان خواندن در میان مسلمانان تقدس یافت.
وی ادامه داد: کند و کاوی کوتاه در تاریخ این حقیقت را نشان میدهد که این معجزه بیبدیل اسلام و اهمیت دانشاندوزی و فرهنگ کتابخوانی از نخستین دهههای بالندگی اسلام چنان گسترش یافت که برکات آن تا سدههای طولانی ادامه داشت و از این رو است که باید گفت تمدن اسلام از اساس مبتنی بر علم و دانش بوده است.
جنتی خاطرنشان کرد: نمیتوان در هفته کتاب از اهمیت کتاب سخن به میان آورد و از پدیدآورندگان کتاب و مؤلفان سخنی نگفت. شما عالمان و مؤلفان و برگزیدگان بر خود ببالید که جایگاه فراخی در این شکوفایی دارید.
وی با اشاره به برنامههای اقتصادی و اجتماعی کشور در نیم قرن گذشته بیان کرد: توسعه علمی کشور به عنوان بخشی از توسعه عمومی اقتصادی و اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است بهویژه که در دهه 80 به بعد با تصویب اسناد بالادستی کشور توجه به توسعه علم و فناوری نمود آشکارتری پیدا کرد. در سند چشمانداز 20 ساله کشور به علم و فناوری توجه ویژهای شده است به گونهای که توسعه کشور مستلزم دستیابی ایران به علم در کشور است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به پایانیافتن جنگ تحمیلی و دوران سازندگی که در این زمان تولیدات علمی ایران روند رو به رشدی پیدا کردند، توضیح داد: در دو دهه گذشته گسترش مراکز عالی و مراکز انتشار اطلاعات، افزایش چشمگیر دانشجویان و پژوهشگران موجب شد تا جهش قابل توجهای در تولیدات علمی کشور ایجاد شود. از سویی دیگر دستگاهها موظف شدند بودجه کافی برای پژوهشهای پایه اختصاص دهند. نتیجه این تحولات در مشارکت علمی ایران به گونهای متجلی شد که علاوه بر نشریات علمی و پژوهشی شاهد افزایش چشمگیر عناوین کتابها، میزان حضور آثار ایرانی در مجلات و حضور در میادین بینالمللی رشد بیسابقهای یافت، همچنان که در سال 2012 با مجموع 36 هزار مقاله ایران در میان کشورهای جهان رتبه 17 را کسب کرد.
وی در بخش دیگری از سخناناش فعالیت در حوزه نشر را دشوار و در عین حال بیاجر دانست و گفت: بر کسی پوشیده نیست که در شرایط کنونی متأسفانه جای کتاب در سبد خانوار تنگ شده است اما وزارت ارشاد در این شرایط موظف است این مسیر را تسهیل کند، سالانه میلیونها کتاب به زیور طبع آراسته میشوند که در فرآیند تولید آن دستهای بسیاری مشارکت دارند؛ هر کس که در این زمینه مشارکت داشته باشد خادم نشر است و لاجرم بر تارک دیدگان متولیان فرهنگ کشور جای دارند، بنابراین بدیهی است تقدیر از خادمان نشر نباید محدود به هفته کتاب باشد.
جنتی خاطرنشان کرد: وزارت ارشاد خود را موظف میداند در تمام مراحل پیش و پس از چاپ کتاب چتر حمایتی خود را بر سر فعالان نشر بگستراند؛ این مسئله بهویژه در مورد کاغذ اهمیتی دوچندان دارد که باید با مشورت و درایت برای آن چارهای اساسی اندیشیده شود.
وی ادامه داد: صنعت نشر آمیزهای از علم و هنر است که با اقتصاد نسبتی مستقیم دارد و قدمنهادن در آن جانی سخت و صبور میطلبد.
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اصلاح سیاستهای نشر را از طرحهای اساسی و کلیدی دولت یازدهم برشمرد و تأکید کرد: هفته کتاب فرصتی مناسب است تا مشکلات نرمافزاری و سختافزاری موجود در این حوزه مطرح شود و مورد بررسی قرار گیرد؛ در این محفل از تمام دستاندرکاران نشر تقاضا میکنم که نوآوریهای خود را در این زمینه به ما ارایه دهند.
وی در بخش دیگری از سخناناش با تأکید بر چاپ کتابهای چاپ اولی عنوان کرد: باید کوشش بیشتری صرف انتشار کتابهای چاپ اولی شود چرا که این کتابها همچون چشمهای جوشان است که اگر محتوا و ظاهرشان هوشمندانه باشد تا سالهای سال مخاطب خواهند داشت و به چاپهای متعدد میرسند و به این ترتیب فعالیت در عرصه نشر با توجیه اقتصادی روبرو خواهد بود.
وی گفت: هر چند تعداد عناوین کتاب در ایران بیش از تولید کتاب در کل کشور در خاورمیانه است و ما گاه به این آمار میبالیم اما باید توجه کرد که چه تعداد از آنها به لحاظ محتوایی و شکلی ارزشمند هستند و چه تعداد بر مبنای شیوه رایج و نهچندان پسندیده کتابسازی پدید آمدهاند. به نظر میرسد رواج کتابسازی در نشر کشور شیوهای پسندیده نیست و مخاطب را دلزده و ناامید میکند، از این رو انتخاب ناشران برای چاپ کتاب از اهمیت خاصی برخوردار است.
علی جنتی با اشاره به تحول در صنعت نشر کشور بیان کرد: تحولات در صنعت نشر کشور نکتهای است که دستاندرکاران از آن غافل نبودند و امروزه بسیاری از فناوریهای نوین چاپ به همت دستاندرکاران آن مورد استفاده قرار گرفتهاند اما در این حوزه به کتابهای الکترونیک و کاربرد آن کمتر توجه شده است که در این زمینه ایران عقب افتاده و به نظر میرسد در این زمینه باید گامهای بلندتری برداشته شود.
وی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران خود را وارث فرهنگ غنی و پربار ایران و اسلام میداند و در پی افزایش بصیرت و پویایی یکایک مردم است تا ایرانیان جایگاه واقعی خود را در جهان پیدا کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخناناش به مطالبات مقام معظم رهبری در حوزه کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: برآوردهساختن مطالبات مقام معظم رهبری در این حوزه نیازمند عزم ملی و تلاش جمعی است. رهبر انقلاب کتاب خوب را همچون غذای خوب و سالم معرفی کرده است و آن را مادر عصاره تمدنها دانستهاند و همچنان که کتابخوانی و علمآموزی را نهتنها یک وظیفه ملی بلکه واجب دینی میدانند و بر ضرورت آن تأکید کردهاند، از این رو برای تحقق مطالبات مقام معظم رهبری همه ما مسئولایم.
پایان پیام/
نظر شما