به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 26 آبان با کلیات طرح الحاق دو تبصره به ماده 4 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی موافقت کردند.
محمدعلی پورمختار، رییس کمیسیون اصل 90 مجلس در مخالفت با کلیات این طرح گفت: ما در بسیاری از حوزههای انتخابیه دو نماینده مشترک داریم که اگر نماینده به نحوی در مجلس حضور نداشته باشد باید تکلیف نماینده دیگر نیز مشخص شود زیرا بر اساس قانون انتخابات نصاب مشخصی برای نمایندهبودن وجود دارد.
وی اظهار کرد: این طرح دارای ایرادات اساسی است و ما نمیتوانیم وقتی در قانون پیشبینی کردهایم که انتخابات شوراها و ریاستجمهوری با هم برگزار شود و انتخابات مجلس و خبرگان با هم برگزار شود این موضوع را تغییر دهیم.
وی تاکید کرد: ممکن است در یک سال باقیمانده از دوره نمایندگی هر کدام از نمایندگان اتفاقی برای آنها بیفتد که باعث عدم حضور آنها در مجلس شود و طبق این طرح ما وزارت کشور را موظف میکنیم شش ماه بعد انتخاباتی را در آن حوزه انتخابیه برگزار کند یعنی ممکن است ما تا انتخابات اصلی زمان زیادی نداشته باشیم ولی مجبوریم طبق قانون یک انتخابات پرهزینه را در برخی شهرستانها برگزار کنیم.
سیدهادی حسینی، نماینده قائمشهر نیز در موافقت با کلیات این طرح گفت: قانون اساسی داشتن نماینده را حق مردم میداند و حق نمایندگی قائم به شخص است و نمیشود این وظیفه را به دیگری واگذار کنیم و طبق قانون دوره نمایندگی 4 سال است و به این سه علت نمیشود مردم یک شهر یا دیار را بدون نماینده بگذاریم.
وی تاکید کرد: در حال حاضر انتخابات در حوزه انتخابیهای که مردم نماینده ندارند باید چگونه برگزار شود، آیا باید منتظر انتخابات بعدی بمانیم، مشکلات این مردم چگونه باید حل شود.
نادر قاضیپور، نماینده ارومیه نیز در مخالفت با کلیات این طرح گفت: من یکی از امضاکنندگان این طرح بودم اما بعد از بررسیهای فراوان متوجه شدم که فضای کشور برای اجرای چنین طرحی آماده نیست.
وی اظهار کرد: برگزاری انتخابات میاندورهای باعث شکست و عدم حضور مردم در انتخابات اصلی میشود و هزینههای این تصمیم فاقد وجاهت قانونی است.
وی با تاکید بر اینکه ما در کشور کارهای بسیاری ضروری داریم که باید آنها را انجام دهیم، گفت: این طرح با اصل 75 قانون اساسی مغایرت دارد و قطعا از سوی شورای نگهبان مورد ایراد واقع میشود.
قاضیپور تاکید کرد: این طرح باعث تنشهای سیاسی میشود و همین موضوع نیز هزینههای بزرگی را برای کشور دارد.
میرمرادزهی، نماینده سراوان نیز به عنوان دیگر موافق این طرح گفت: رسیدگی به مشکلات حوزههای انتخابیه را نمیتوانیم حتی برای یک روز نیز رها کنیم و اگر حوزه انتخابیهای فاقد نماینده در مجلس باشد قطعا مردم آن مناطق دچار مشکلات فراوان میشوند.
وی تاکید کرد: حضور یک نماینده در هر حوزه انتخابیهای در مجلس شورای اسلامی باعث دفاع از حقوق آن مناطق میشود زیرا نماینده پل ارتباطی بین مردم و مسئولان است.
مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود نیز در مخالفت با کلیات این طرح گفت: در ماده 4 قانون موجود همه نگرانیها برطرف شده است و در این ماده تصریح شده است که انتخابات مجلس همزمان با یکی از انتخابات برگزار میشود یعنی اگر شهری فاقد نماینده بود همزمان با برپایی یک انتخابات در آن شهر انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز در آنجا برگزار میشود.
وی این طرح را مخالف اصل 75 قانون اساسی دانست و وجود آن را تحمیل بار مالی به دولت عنوان کرد.
فرهاد بشیری، نماینده پاکدشت نیز در موافقت با کلیات این طرح گفت: آیا همکاران میپذیرند که در حوزه انتخابیهشان یک اداره جزء بدون مدیر باشد؟ قطعا حضور یک نماینده موثرتر از حضور یک مدیر است و عدم حضور این نماینده خسارات فراوانی را به حوزه انتخابیه وارد میکند.
وی اظهار کرد: ما میتوانیم هزینه و بار مالی این طرح را نیز با توجه به نرمی که مشخص است در بودجه سالیانه بیاوریم.
وی با بیان اینکه حضور نماینده باعث نشاط و چابکی مناطق میشود، گفت: در حال حاضر که حجتالاسلام یحییزاده نماینده تفت و میبد فوت کردند چه کسی کارهای این حوزه انتخابیه را انجام میدهد؟
محمدرضا خباز، معاون معاونت پارلمانی رییسجمهور نیز به نمایندگی از دولت گفت: آرزو میکنیم همه حوزههای انتخابیه دارای نماینده باشند اما این طرح در مرحله اول دولت را ملزم کرده است که در تنظیم لوایح بودجه اعتباراتی را برای این موضوع پیشبینی کند، این در صورتی است که طبق اصل 52 قانون اساسی پیشبینی اعتبارات جزء اختیارات دولت است و نمیتوان دولت را ملزم به این کار کرد.
وی با بیان اینکه این طرح خلاف اصل 75 قانون اساسی است، گفت: وقتی در بعضی از حوزههای انتخابیه دولت موظف به برگزاری انتخابات است بدیهی است که این انتخابات بار مالی دارد، چگونه شورای نگهبان و وزارت کشوری که در حال حاضر نیز کسری بودجه دارند میتوانند صرفهجویی کنند و انتخابات برگزار کنند؟
خباز تصریح کرد: چه الزامی وجود دارد در حوزهای که نماینده ندارد یک سال مانده به انتخابات اصلی انتخابات میاندورهای برگزار کنیم، قطعا این موضوع اثر منفی در انتخابات بعدی دارد، گرچه انتخابات مظهر مردمسالاری دینی است ولی الزامی به برگزاری انتخابات میاندورهای در بعضی حوزهها نیست زیرا این موضوع باعث تنش در آن حوزهها میشود.
مهدی سنایی، نماینده نهاوند در تذکری در رابطه با این طرح گفت: این طرح دارای اشکالات فراوان است یعنی علاوه بر اینکه اخطار اصل هفتاد و پنجی به آن وارد است حسابشده و سنجیده نیست.
وی با بیان اینکه تذکرم بحث مخالفت با طرح نیست، گفت: تذکر من بحث نامفهومبودن این طرح است، وقتی یک سال تا انتخابات اصلی باقی مانده است آیا برگزاری انتخابات برای این مدت برای کشور هزینه ندارد؟
همچنین، جواد جهانگیرزاده، نماینده ارومیه نیز در اخطار قانون اساسی در رابطه با این طرح گفت: این طرح علاوه بر اشکالاتی که در نوع قانوننویسی دارد تکلیف را نیز روشن نکرده است.
وی بیان کرد: در تبصره یک این طرح آمده است اگر یک حوزه انتخابیه فاقد نماینده شود میتوان انتخابات میاندورهای را برای آن برگزار کرد، مگر مجلس برای همه ملت قانونگذاری نمیکند، بنا نیست که ما برای حوزههای تکنماینده قانون بنویسیم، این برای ملت قابل هضم نیست که برای شهری که یک نماینده دارد انتخابات برگزار کنیم اما برای شهری که دارای دو نماینده است و یک نمایندهاش را از دست میدهد انتخابات برگزار نکنیم.
لاریجانی این اشکال قانون اساسی جهانگیرزاده را وارد ندانست.
همچنین، محمدمهدی مفتح، نماینده تویسرکان نیز در تذکری گفت: بر اساس ماده 43 آییننامه داخلی مجلس حداقل اعضای کمیسیونهای تخصصی مجلس 19 نفر و حداکثر 23 نفر هستند و ما میبینیم برخی کمیسیونهای مجلس از جمله کمیسیون شوراها دارای 10 نفر، کمیسیون فرهنگی 11 نفر و کمیسیون اجتماعی 11 نفر عضو هستند.
وی تاکید کرد: کمیسیون شوراها با حضور حضرتعالی (لاریجانی) و آقای ابوترابیفرد 10 نفر شده است، آیا مصوبهای که در چنین کمیسیونی بررسی میشود قابلیت طرح در صحن را دارد؟
لاریجانی خطاب به وی گفت: اشکال را وارد نمیدانم زیرا این مجلس و کمیسیونهای آن بر اساس مصوبه قبلی شکل گرفته است و وقتی کمیسیونی شکل میگیرد نمیشود کاریش کرد.
نظر شما