تمرکز 75 درصد فعالیت‌های نشر در پایتخت/ کتاب باعث صلح جهانی می‌شود

خبرگزاری شبستان: نشست تخصصی جایگاه کتاب در ایران و نقش یونسکو با حضور مسئولان فرهنگی کشور، دوم آذرماه در محل کمیسیون ملی یونسکو برگزار شد.

 به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، «محمود آموزگار» دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان در این نشست با اشاره به اینکه با اختراع چاپ وضعیتی در عرصه نشر پدید آمد و تولید انبوه کتاب ممکن شد، بیان کرد: کنوانسیون برن مناسباتی در حوزه نشر تعریف می‌کند و حدود و تکالیف این عرصه را مشخص می‌کند. 75 درصد فعالیت‌های نشر در پایتخت متمرکز شده است، بسیاری از شهرها فاقد کتابفروشی هستند و با توجه به اهمیت در دو دهه اخیر به امر آموزش اگر کتابفروشی های هم هست به فروش این نوع کتاب اقدام می کنند. از ابتدای پیروزی انقلاب تغییرات مثبتی را از حیث چاپ عناوین، افزایش تعداد عناوین شاهدیم اما شمارگان کتاب با این تعداد تناسبی ندارد.

 

وی به انتشار 70 هزار عنوان کتاب در سال اشاره کرد و گفت: 70 هزار عنوان کتاب در سال با شمارگان یک هزار نسخه منتشر می‌شود که نشان می‌دهد در این زمینه باید چاره جویی کرد. ‌دست کم یک هزار و 200 ناشر عضو این اتحادیه هستند که بیشتر آنها ناشر و کتابفروش هستند.

 

آموزگار با اشاره به دغدغه‌ها و فعالیت‌های اتحادیه، از مسئولان درخواست کرد: امکانی فراهم شود تا دوستانی که برای اخذ پروانه نشر می‌آیند زمینه عضویت آنها در اتحادیه ناشران و کتابفروشان فراهم شود. اتحادیه ناشران تا قبل از این دوره فعلی فاقد بخش بین الملل بود، کارگروهی در این دوره تشکیل شده و با مطالعه در خصوص مشکلات نشر زمینه حضور ناشران در عرصه‌های بین الملل را فراهم ساخته است که حضور در نمایشگاه بین المللی فرانکفورت از جمله این اقدامات است.

 

دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان با بیان اینکه اتحادیه ناشران به بحث اقتصاد نشر و حضور در بازارهای جهانی توجه کرده است، گفت: ناشران تلاش دارند نسخه‌های تولید شده را در بازه زمانی مناسب بفروشند، وقتی به تجربه بین الملل بر می‌گردیم متوجه می‌شویم که در آمد ناشران در جهان از محل فروش کپی رایت و ترجمه کتاب است. بنابراین مساله کپی رایت یکی از مسائل مهم نشر است که باید بدان توجه لازم شود. 

 

کتاب باعث صلح جهانی می‌شود

به گزارش شبستان، در ادامه «هیراناند پورکیت» مدیر دفتر منطقه‌ای یونسکو در تهران، به ارائه نقطه نظرات یونسکو در مورد کتاب و نشر پرداخت و متنی را از رو قرائت کرد که به شرح زیر است:

کتاب دست‌نوشته‌ها و نوشتار اعمال و افکار ما در طول روز است که به صورت تایپ شده و یا به صورت فرضی در عصر دیجیتال هر تعریفی از کتاب در دست تغییر است چرا که روز به روز منابع اطلاعاتی و علم و دانش تغییر کرده و ما نکات جدیدتری را شاهد هستیم.

 

در ژانویه 2011 در نسخه آنلاین آمازون گزارشی دیده شد که تعریفی از کتاب ارائه کرد و اکنون نیز این تعریف به عنوان اصل ما قرار می‌گیرد و آن این است که هیچ ارزش و اهمیتی در دنیای امروز بالاتر از کتاب وجود ندارد.

 

هر چند این تعریف روز به روز تعریف می‌شود و با هر صفحه‌ای از کتاب ما می‌توانیم قدم در دنیای جدیدی بگذاریم و با مفاهیم جدیدی آشنا شویم اما کتاب به طور شکلی در فرمت اولیه یک منبع با ارزش از دانش و اطلاعات محسوب می‌شود و در واقع پنجره‌ای است به دنیای بیرون، نه تنها به صورت جغرافیایی. در حقیقت کتاب به ما این امکان را می‌دهد که بر تعصبات غلبه کرده و درک متقابل از دیگران را توسعه بخشیم و درهای جدیدی را به سراسر جهان باز کنیم. در دنیای اطلاعات امروز این دانش است که قدرت دارد و باید بسیار ویژه‌تر از گذشته به آن پرداخته شود.

 

وظیفه یونسکو این است که برای تمامی افراد این شرایط را فراهم کند که همه افراد توانایی دسترسی به این دانش را داشته باشند، آموزش و یادگیری یک دوره طولانی‌مدت لازم دارد و بدون داشتن کیفیت آموزش تمامی صفحات کتاب‌ها بی‌صدا و صامت است. کتاب وقتی دینامیک و فعال است که ما را وا دارد به اینکه صفحات جدیدی را برای ارتباط برقرار کردن با فرهنگ‌های جدید باز کنیم. بدون داشتن دسترسی یکسان به منابع در کتابخانه‌ها قدرت کتاب به حداقل رسیده و بی‌معناست بنابراین تلاش اصلی این است که دسترسی افراد به کتابخانه‌های مجازی و فیزیکی را به حداکثر برسانیم.

 

من خوشحال شدم از گزارش ارائه شده که در آن بر ارتباط افراد و دسترسی به کتابخانه‌های باز تاکید داشت. بر اساس اهمیت ترویج مطالعه و در واقع توسعه انتشار نشر و حمایت از کپی رایت در سال 1995 یونسکو 23 آپریل را به روز جهانی کتاب و کتابخوانی اختصاص داد. این روز مصادف است با تولد شکسپیر و مرگ نیگل شاعر مشهور اسپانیایی.

 

در سال 2012 در روز جهانی کتاب، یونسکو تاکید بسیاری بر اهمیت ترجمه و مرکزیت ترجمه در ارتباط برقرار کردن بین انسان‌ها داشت. این باز می‌گردد به اهمیت و نیازی که برای درک متقابل، تنوع فرهنگ‌ها، توسعه و تقویت مهارت‌های بین انسان‌ها برای ساختن زندگی بهتر. همانطور که مدیر کل یونسکو در سال 2013 در پیام خود به مناسبت روز جهانی کتاب اشاره کرد و کتاب را فرصتی برای تقسیم فرهنگ‌ها دانست که این تعریف این امکان را فراهم می‌کند برای دسترسی به برنامه‌های آموزشی و حمایت می‌کند از شان چاپ و نشر. کتاب بهترین اتحاد بین توسعه آموزش، نشر، علم، فرهنگ و اطلاعاتی است که می‌تواند مردم را به یکدیگر متصل کند و باعث صلح جهانی می‌شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 315913

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha