خبرگزاری شبستان: در شرایط کنونی سیاست خارجی جدید جمهوری اسلامی براساس اعتدال در ذیل تعبیر نرمش قهرمانان رهبر معظم انقلاب توانست مورد استقبال گسترده جامعه بین الملل قرار بگیرد که این نشان دهنده موفقیت آمیز بودن این سیاست در عرصه بین المللی است. در واقع تعبیر نرمش قهرمانانه را رهبر معظم انقلاب در راستای تعامل با جهان مطرح کردند و دولت نیز در چارچوب این تعبیر و براساس مصالح کلان نظام و منافع ملی، مواضع نظام را در ژنو دنبال کرد. بر این اساس روشن است که همراهی و حمایت تمام ارکان نظام از سیاست جدید دولت، در استمرار موفقیت های کشور در عرصه سیاست خارجی بسیار مهم است. در این گزارش تلاش می شود تا به الزامات مهم سیاست خارجی جدید اشاره شود.
تعامل سازنده با دنیا و تنش زدایی از مهمترین نیازهای کنونی کشور ما است که دولت جدید زیر نظر رهنمودهای رهبری، تاکنون به خوبی در این راستا گام برداشته است. توجه به اینکه باید تاکتیک خود را در مقابل برخی واقعیات تلخ، تغییر داد تا بتوان نتیجه ای فراخور اعتبار و جایگاه رفیع ایران به دست آورد. در این راستا با توجه به نقش و تاثیر آمریکا در کنار بازیگران منطقه ای در خاورمیانه، باید تاکتیک نظام جمهوری اسلامی ایران با حفظ اصول و ارزشها و نیز استراتژی بنیادین نظام، از حالت رویارویی بی پرده به «وزنه سازی هدفمند» تغییر یابد. به این معنا که همگان به این نتیجه برسند که اگرچه آمریکا نقش مهمی در حفظ ثبات منطقه دارد، اما ایران یکی از وزنه های غیر قابل تردید در این وادی است و معادلات در خاورمیانه بدون نقش ایران رقم نمی خورد. از این رو باید گفت که مهمترین وظیفه حال حاضر مردان روابط خارجی، ایفای نقش سازنده و گسترش روابط با کشورهای منطقه و تنش زدایی در قبال همسایگان استراتژیک، مانند ترکیه و کشورهای عربی است.
اگرچه تا کنون نیز بارها و بارها بر نقش مهم ایران در فضای منطقه ای تأکید شده است اما شرایط فعلی تفاوت های قابل ملاحظه ای با گذشته دارد که از سویی مسئولیت بیشتری را بر دوش دولت گذارده و از سوی دیگر با توجه به موفقیت تاکتیک جدید، می توان امیدوار بود که کار هموارتر پیش رود. مهمترین این تفاوت ها، پیروزی رویکرد جدید بر سناریوها و ادعاهای تکراری رژیم صهیونیستی است. در واقع جمهوری اسلامی ایران با نرمش قهرمانانه در کنار تأکید بر مواضع خود توانست راه پرپیچ و خم اعتمادسازی در مورد پرونده هسته ای را کلید زده و به اجرا درآورد. این امر را باید بزرگترین شکست در مقطع کنونی برای اسرائیل به شمار آورد زیرا چندین سال است که به بهانه موضوع هسته ای، ایران را تهدید امنیتی برای جهان معرفی می کند و از قِبَل این سناریو منافع و اهداف خصمانه خود را پی می گیرد. تفاوت مهم دیگری که وجود دارد، پیروزی دیپلماسی ایران در بستر جامعه بین الملل است که کشورهای منطقه را بدون شک تحت تأثیر قرار می دهد. بر مبنای این تأثیرگذاری کشورهای عربی منطقه که در عمل همواره دنباله روی کشورهای غربی هستند، تمایل بیشتری را برای رجوع به ایران داشته و خواستار گسترش روابط و مداخله ایران در حل و فصل معضلات منطقه ای خواهند بود. بنابراین ایران در این وضعیت باید در راستای تعقیب منافع ملی، حضور خود را پررنگ کرده و از این طریق مسائل مهم در ایدئولوژی انقلاب اسلامی مانند حمایت از حقوق فلسطینی ها را نیز به صورت ظریفکارانه پیگیری نماید.
اگرچه جایگاه ایران در منطقه و قدرت دیپلماتیک آن، یکی از موارد غیر قابل انکار است اما به نظر می رسد ارتقای بیش از پیش و حفظ آن، نیازمند تدابیر دوراندیشانه مبتنی بر گسترش روابط با کشورهایی که در حال حاضر با ایران چالش دارند، است. بدون شک رهنمودهای مقام معظم رهبری در راستای حفظ خطوط قرمز در چارچوب هرگونه روابط و تأکید ایشان بر عزت و مقام جمهوری اسلامی ایران، یکی از مهمترین پارامترهایی است که در صورت اقتدا به آن می توان روابطی قابل قبول و شایسته شأن نظام جمهوری اسلامی ایران را پیاده کرد. همانگونه که معظم له اشاره فرمودند: « عرصه دیپلماسی، عرصه لبخند و درخواست مذاکره و مذاکره است اما همه این رفتارها باید در چارچوب چالش اصلی فهم و درک شود.» از این رو طبق آنچه که بارها اشاره شده است، تعبیر مقام معظم رهبری از رویکرد «نرمش قهرمانانه» در دیپلماسی به معنی عقب نشینی از الگوهای شناخته شده انقلاب اسلامی نیست و در واقع مفهوم دیپلماسی هنرمندانه با توجه به شرایط موجود را بیان می کند. نرمش قهرمانانه تاکتیکی در نبرد با دشمن برای فراهم کردن مقدمات پیروزی است و حرکتی است که یک گام به عقب، برای چند گام به جلو رفتن است.
در نتیجه می توان نتیجه گرفت که «وزنه سازی هدفمند» برای حل و فصل مسائل خاورمیانه از جمله سوریه و فلسطین و نیز تثبیت جایگاه ایران، نیازمند حضور مقتدرانه ایران، گسترش روابط و تنش زدایی با همسایگان و کشورهای عربی است و باید دولت با حفظ اصولی که به آن اشاره شد، در ارتقای جایگاه جمهوری اسلامی ایران تلاش بیشتری را در دستور کار قرار دهد.
پایان پیام/
نظر شما