به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، 8 آبان خبری مبنی بر انتصاب علی اکبر ولایتی به عنوان رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شد. مرکزی که از 25 خرداد ماه بی رئیس مانده بود و کسی نبود که اداره اش کند اما امروز با گذشت بیش از یک ماه از این انتصاب و چندین روز از مراسم تودیع روحانی و معارفه ولایتی هنوز خبری از برنامه های وی برای چگونگی اداره این مرکز مهم و تاثیرگذار در سیاست خارجی کشور نیست.
گرچه رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این مراسم در خصوص مرکز تحقیقات استراتژیک نکات و اخبار امیدوار کننده ای بیان کرده اما به نظر می رسد نکته ای به مهمی ارایه برنامه برای اداره این مرکز فراموش شده است.
آیت الله هاشمی در این مورد گفته است: قصد داریم در قم یک مرکز تحقیقات استراتژیک دینی تاسیس کنیم که در آنجا مسائل اساسی و بنیادی فراوانی که داریم را تحلیل و بررسی کنیم.
وی با تاکید بر این که همه نیازهای ما بخصوص مسائل حکومتی و انتظامی، ارتباط با کشورهای جهان، جنگ و صلح همگی نیاز به تحقیقات استراتژیک دارد، افزوده است: ما قصد داریم یک پژوهشگاه در قم تاسیس کنیم با رویکرد تربیت نیروهایی باصلابت و با تجربه که بتوانند آزادانه نظرات خود را عرضه کنند؛ این نیاز ما است که تجدید نظر کنیم در مسائلی که سال ها به آن عادت کردهایم.
علاوه براین انتظار می رود وقتی شخصی رئیس مرکزی به این مهمی می شود به خصوص شخصی همچون دکتر ولایتی که قدر ارتباط با رسانه ها را می داند، به صورت رسمی و در نشستی خبری پلن اولیه خود را در اداره آن ارایه کند که متاسفانه با وجود یک ماه از انتصاب وی هنوز خبری نیست.
جایگاه مرکز تحقیقات استراتژیک و مجمع تشخیص مصلحت در نظام جمهوری اسلامی
بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، 8 وظیفه برای مجمع تشخیص مصلحت نظام در نظر گرفته شده است. 4 وظیفه عمومی و مستمر و 4 وظیفه در موقعیتها و شرایط خاص و مقطعی.
چهار وظیفه عمومی:
1-تشخیص مصلحت میان نظرات مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان
2-تهیه و پیشنهاد پیشنویس سیاستهای کلی نظام (جمهوری اسلامی) در اجرای بند 1 اصل 110 قانون اساسی
3-حل معضلات نظام
4-اعلام نظر در مورد استفساریههای مربوط به مجمع تشخیص مصلحت نظام
چهار وظیفه مقطعی:
1-مشاوره در اموری که رهبر ایران در اجرای اصل 112 قانون اساسی به مجمع ارجاع میکند.
2-در صورت فوت یا استعفا مقام رهبری یا عزل توسط مجلس خبرگان رهبری، تشکیل یک شورای 3 نفره جهت رسیدگی امور تحت اختیار رهبر.
3-تصویب مصوبات شورای رهبری ایران در صورت عزل، استعفا و یا فوت رهبر وقت.(در زمان وجود رهبر، این بررسی بر عهده شخص وی میباشد)
4-مشارکت در شورای بازنگری قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بر اساس اصل 177 قانون اساسی.
مرکز تحقیقات استراتژیک این مجمع نیز با هدف تدوین و تنظیم استراتژی برای جمهوری اسلامی ایران در ابعاد گوناگون، در سال 1368 تشکیل گردید. وظیفه این مرکز انجام مطالعات استراتژیک در زمینههای مختلف بینالمللی، سیاسی، اقتصادی، حقوقی، فرهنگی و اجتماعی میباشد.
این مرکز تا سال 1376 در زمره یکی از مؤسسات تابعه نهاد ریاستجمهوری قرار داشت، اما در این سال براساس مصوبه شورای عالی اداری از نهاد ریاست جمهوری منتزع گردید و به عنوان بخـش تحقیقاتی مجمع تشخیص مصلحت نظام به آن پیوست. در این راستا انجام مطالعه و تحقیق پیرامون آن دسته از موضوعاتی که براساس قانون در حیطه وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارد (تدوین سیاستهای کلان نظام، ارائه مشاوره به رهبری، بازنگری احتمالی قانون اساسی، ارائه راهحل در زمینه معضلات کلان و موضوعات مورد اختلاف میان نهادهای قانونی و...) از دیگر وظایف این مرکز میباشد. با توجه به اینکه مجمع تشخیص مصلحت نظام در جهت تدوین استراتژی کلی نظام عمل مینماید، لذا فعالیتهای پژوهشی مرکز نیز عمدتاً ماهیتی استراتژیک دارند. مرکز تحقیقات استراتژیک بخش قابل ملاحظهای از نتایج تحقیقات خود را برای مسؤولان عالی رتبه کشور ارائه میکند و برخی را نیز به صورت کتاب منتشر میسازد. علاوه بر آن، نشریه "راهبرد" فصلنامه مرکز تحقیقات استراتژیک نیز بخش دیگری از نتایج تحقیقی را در قالب مقالات منتشر میکند. فصلنامه National Interest نشریه دیگر این مرکز میباشد که به زبان انگلیس منتشر میشود.
طراحی استراتژی جامع با سازگاری و انسجام درونی که در عین وفاداری به آرمانها از واقع بینی کافی نسبت به توان و موقعیت ملی و منطقهای و بینالمللی کشور برخوردار باشد، مستلزم نهادی است که با بسیج تمامیتوان علمی و کارشناسی کشور، ساز و کار رسمی برای دستیابی به چنین هدفی را فراهم آورد.
پایان پیام/
نظر شما