میرزا به دنبال نجات ایران از استبداد بود/ ماهیت اعتقادی قیام میرزا

خبرگزاری شبستان: مسئول سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه قدس گیلان با اشاره به ماهیت کاملاً اعتقادی نهضت جنگل اعلام کرد: میرزا کوچک خان توانست در وسعت کوچک یک حکومت اسلامی تشکیل دهد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، یازدهم آذر ماه سالروز شهادت برزگمردی از تبار گیلانیان غیور و دلاور است که به فرموده رهبر معظم انقلاب، مینیاتوری از نظام اسلامی و جمهوری اسلامی را در رشت پدید آورد. تجلیل ایشان از قیام میرزا کوچک جنگلی که علیه استبداد داخلی و خارجی بوقوع پیوست تائید کننده حرکت صددرصد اسلامی و ایرانی این روحانی مبارز است.

راهی که سردار جنگل علیه استعمار و قدرت طلبان داخلی و خارجی آغاز کرد با پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس که حاصل رنج‌ها و تلاش‌های عاشورائیان زمانه بود به اوج رسید و امروز نه تنها گیلانیان، بلکه همه ملت بزرگ ایران، وارثان به حق راه آزادیخواهی، عزت مندی، حق طلبی شیخ الشهدای گیلان دراعتلای نام اسلام و ایران هستند. میرزا کوچک روحانی مبارزی بود که به دنبال تحقق آرمان‌های اسلام به شهادت رسید او که فرود: من و یارانم در مشقت‌های فوق طاقت چندین ساله هیچ مقصودی نداشته و نداریم جز حفظ ایران اسلامی از تعرضات خارجی و فشار خائنین داخلی. مقصود من و یارانم حفظ استقلال مملکت و اصلاح و تقویت مرکز است. تجزیه گیلان را که مقدمه ملکوک الطوایفی است و نیز ضعف کشور را خیانت صریح دانسته و می‌دانم. دو تن از کارشناسان برجسته گیلانی به ابعاد دیگر قیام و نهضت میرزا کوچک خان اشاراتی دارند:


اسماعیلی، مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان در گفتگو با خبرنگار شبستان از گیلان با اشاره به سیر مبارزاتی میرزا کوچک خان و تشکیل نهضت جنگل اظهار کرد: میرزا کوچک در نهضت مشروطیت به انقلابیون جبهه شمال پیوست و در فتح قزوین نقش بسزایی داشت.


وی اضافه کرد: بعد از نهضت مشروطیت روس ها میرزا را تا سال1293 از رشت تبعید کردند و میرزا پس از بازگشت از تبعید، تحت تاثیر ظلم و ستم‌های نیروهای استبداد داخلی و خارجی تصمیم گرفت به کمک دوستان مشروطه خواهش به قیام ادامه دهد.


مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان خاطرنشان کرد: میرزا به دنبال نجات ایران از استبداد و از پشتوانه مردمی برخوردار بود.

 

وی تحصیل کردگان، طبقه مستضعف و بازاریان را سه طبقه از یاران میرزا برشمرد و گفت: افرادی نظیر دکتر حشمت و میرزا حسن کسمایی از چهره‌های تحصیل کرده و فرهیخته یاران میرزا بودند.


اسماعیلی اذعان کرد: حسن آلیانی و شیخ علی شیشه بر نیز از طبقات محروم و طرفدار میرزا بودند.


وی تاکید کرد: حمایت چند تن از بازاریان و کسبه مانند حاج احمد کسمایی در ادامه نهضت جنگل موثر بود.


مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان با اشاره به پناه بردن میرزا و یارانش به جنگل در دور اول مبارزات، اظهار کرد: نیروهای روس، انگلیس و استبداد داخلی بارها سعی کردند جنگلی‌ها را سرکوب کنند اما موفق نشدند.


ماهیت هیئت اتحاد اسلام و نهضت جنگل

اسماعیلی در خصوص تشکیل هیئت اتحاد اسلام به رهبری میرزا کوچک، اعلام کرد: اخراج نیروهای بیگانه از کشور، رفع بی‌عدالتی و خودکامگی، استبداد و برقراری حکومتی دینی و مردمی از اهداف تشکیل این هیئت بود.


وی در ادامه گفت: بعد از شکست نظامی میرزا در فومن توسط استبداد داخلی و بر سر کار آمدن وثوق الدوله، پیشنهاد شد که میرزا از گیلان خارج شود و به عتبات عالیات برود که میرزا قبول نکرد.


مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان با بیان اینکه به دنبال عدم سازش میرزا با مزدوران داخلی و قدرت‌های خارجی، تیمور تاش با 20 هزار قزاق برای سرکوبی طرفداران میرزا راهی شمال شد، اظهار کرد: برای جلوگیری از فراگیر شدن حکومت اسلامی و سرکوب قیام جنگل، حکومت مرکزی با همکاری دولت‌های روس و انگلیس، سرکوب نهضت جنگل را دستور کار خود قرار داد.


پشتوانه مردمی میرزا کوچک خان

حجت الاسلام محمد جمالی، مسئول سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه قدس گیلان نیز با اشاره به پشتوانه عظیم مردمی میرزا کوچک خان جنگلی اظهار کرد: میرزا وابسته به مردم بود و به دولت‌های خارجی و دولت مرکزی اعتنایی نداشت.


دبیر کنگره میرزا کوچک خان جنگلی با بیان اینکه تکیه گاه میرزا کوچک خان مردم مستضعف بودند، گفت: استقبال مردم فومن از میرزا بعد از فتح این شهر توسط یاران نهضت جنگل که در کتب تاریخی متعدد ثبت شده بیانگر پایگاه مردمی میرزا است.


وی اضافه کرد: توده های مردمی از نظر لجستیک و تهیه آذوقه به میرزا کوچک خان کمک می‌کردند.


دلایل عدم موفقیت ظاهری میرزا کوچک خان

مسئول سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه قدس درخصوص عدم موفقیت ظاهری میرزا کوچک خان اظهار کرد: میرزا کوچک خان باید در سه جبهه، در شمال با روس‌‌ها، در جنوب با انگلیسی‌ها و با دولت مرکزی مبارزه می‌کرد و فرصت کافی برای اقدامات فرهنگی و آموزشی مانند بعد از پیروزی انقلاب اسلامی برای افزایش بینش و سطح آگاهی عمومی نداشت.


وی خاطرنشان کرد: میرزا کوچک خان در آن فرصت محدود هم بیکار ننشست و روزنامه‌ای برای تبیین اهداف بزرگ نهضت جنگل و هیئت اتحاد اسلام تاسیس کرد.


حجت الاسلام جمالی، عدم امکانات کافی و ارتباطات موثر را از دیگر دلایل ناکامی ظاهری نهضت جنگل دانست و گفت: امکانات نهضت جنگل برای برقراری ارتباط موثر با سایر انقلابیون بسیار اندک بود.


وی با اشاره به تلاش دولت استبداد و دولت‌های خارجی برای تحت فشار گذاشتن میرزا کوچک از طریق آزار رساندن مردم و حامیان میرزا، اظهار کرد: آزارهای نیروهای خارجی و استبداد داخلی و وضع نامساعد اقتصادی مردم، میرزا و نهضت جنگل را آزار می‌داد و مانع از تمرکز بر مبارزه می‌شد.


مسئول سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه قدس افزود: مجموعه عوامل مبارزه میرزا در سه جبهه، نبود امکانات کافی و سخت گرفتن دولت استبداد و دولت‌های خراجی بر مردم باعث شد تا عموم مردم به آن بلوغ فکری و سیاسی نرسند و نهضت میرزا تضعیف شود.


وی یادآور شد: در مرام نامه نهضت جنگل تاسیس مدارس و تامین امکانات برای تحصیل رایگان برای مردم دیده شده بود که اگر فرصت و امکانات کافی وجود داشت، سطح بینش و آگاهی مردم افزیش پیدا کرده و نهضت جنگل فراگیر می‌شد.


افتراق یاران میرزا از علل شکست نهضت جنگل

حجت الاسلام جمالی همچنین افتراق و چنددستگی بین سردمداران نهضت میرزا را از علل شکست ظاهری نهضت میرزا کوچک خان خواند و گفت: این افتراق و عدم انسجام ضربات سختی به نهضت جنگل وارد کرد.


وی به شخصیت شناسی برخی گروه های همراه میرزا اشاره کرد و گفت: در نهضت میرزا کوچک جنگلی گروه هایی بودند که در ابتدا با اصل مبارزه موافق و با میرزا هم عقیده بودند و بعد از پیروزی‌های نهضت جنگل علم مخالفت بلند کردند.


مسئول سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه قدس اذعان کرد: مصداق این گروه‌ها در انقلاب اسلامی سازمان مجاهدین خلق بودند که بعدها با خط امام فاصله گرفتند.


وی با بیان اینکه بعضی از یاران میرزا در عقیده سست بودند و تحمل فشارها و سختی‌ها را نداشتند، اظهار کرد: سومین گروه کسانی بودند که بصیرت و آگاهی لازم را نداشتند و به دستور رهبرشان توجه نمی‌کردند.


حجت الاسلام جمالی اضافه کرد: چهارمین گروه دنیا طلبانی بودند که برای رسیدن به جاه و مقام به میرزا پیوسته بودند و با دریافتن ماهیت اسلامی و جهادگونه نهضت جنگل از میرزا جدا شدند.


وی تاکید کرد: بعضی از خواص همراه میرزا هم مانند دکتر حشمت دور اندیش نبودند و به امان نامه امضا شده پشت جلد قرآن اعتماد کردند و از میرزا جدا شدند که به شهادت رسیدند.


نقش قدرت‌های خارجی در سرکوب نهضت جنگل

مسئول سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه قدس در خصوص نقش قدرت های خارجی در سرکوب نهضت جنگل، اظهار کرد: وضعیت امروز مدل خوبی برای فهم نقش قدرت های خارجی در قیام های بیدارگرانه و نهضت های آزادی بخش است.


وی یادآور شد: قدرت‌های خارجی و دشمنان همیشه راه‍های مختلف و کم هزینه تر را برای نابودی قیام‌ها به کار می‌بندند و در صورت عدم دریافت نتیجه گزینه نظامی را اجرا می‌کنند.


حجت الاسلام جمالی درباره نقش دولت‌های روس و انگلس در سرکوب نهضت جنگل، اظهار کرد: دولت‌های خارجی در گام اول اختلاف درونی را بین یاران میرزا آزمایش کردند.


هنر انگلیسیِ تفرقه بیانداز و حکومت کن

وی تاکید کرد: انگلیسی‌ها متخصص درفن تفرقه بیانداز و حکومت کن هستند و در نهضت جنگل هم از این حربه استفاده کرده و تعدای از یاران میرزا را به این شکل از نهضت جدا کردند.


مسئول سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه قدس، استفاده از ستون پنجم و جاسوس را از دیگر توطئه‌های قدرت‌های خارجی در مواجه با نهضت جنگل دانست و گفت: جاسوسان وابسته به قدرت‌های خارجی به صورت نامحسوس در نهضت جنگ حضور داشتند تا در زمان مناسب به میرزا آسیب بزنند و نهضت جنگ را نابود کنند.


وی با اشاره به تقویت دشمنان منطقه‌ای نهضت جنگل مانند حکام توالش و فومنات برای مبارزه با نهضت جنگل، اظهار کرد: قدرت‌های خارجی با تجهیز حکام منطقه که اعتقادی به روش میرزا نداشتند به تضعیف نهضت جنگل پرداختند.


شعار سازش از توطئه‌های قدرت‌های خارجی برای سرکوب نهضت جنگل

حجت الاسلام جمالی، تلاش برای جذب و مهار مبارزه از طریق مذاکره و شعار سازش را از مهمترین توطئه‌های قدرت‌های خارجی برای سرکوب نهضت جنگل خواند و گفت: قدرت‌های خارجی به تعهدات خود پایبند نبودند و با طولانی کردن مذاکرات به دنبال به تحلیل بردن نیروی یاران میرزا و در تنگنا قرار دادن نهضت بودند.


وی با بیان اینکه با وجود همه تلاش‌های استبداد داخلی و قدرت‌های خارجی میرزا تسلیم نشد، گفت: میرزا تنها بعد از بمباران مردم بی‌دفاع و حمله نظامیان به مردم مجبور به هجرت شد که در سرما به شهادت رسید.


مسئول سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه قدس با اشاره به نظرات مقام معظم رهبری در خصوص نهضت جنگل و شخصیت میرزا کوچک خان، اعلام کرد: منشا حرکت میرزا کوچک صد در صد اعتقادی بود.


حجت الاسلام جمالی تاکید کرد: میرزا کوچک خان توانست در وسعت کوچک یک حکومت اسلامی تشکیل دهد و حاکمیت دینی در منطقه شمال به وجود آورد.


پایان پیام/

کد خبر 319310

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha