به گزارش خبرگزاری شبستان از خراسان شمالی این استان با مساحتی حدود 28 هزار و 179 کیلومتر مربع از 8 شهرستان بجنورد (مرکز استان)، شیروان، اسفراین، مانه و سملقان، جاجرم، فاروج و گرمه و راز و جرگلان تشکیل شده است و از نظر موقعیت جغرافیایی؛ از شمال با کشور ترکمنستان، از شرق و جنوب با استان خراسان رضوی، از جنوب غربی با استان سمنان و از غرب با استان گلستان هم مرز است.
اقوام ساکن در استان خراسان شمالی شامل فارس ها (بومی تات و غیره)، کردهای کرمانج، ترک ها، ترکمن ها هستند. زبانهای رایج نیز فارسی، کردی کرمانجی و ترکی خراسانی است و در همین راستا با قومیت ها و فرهنگ های متنوعی روبه رو است که باعث متفاوت بودن این استان در بخش های مختلف شده است به گونه ای که علی رغم تفاوت های بسیار در کنار هم به صورت مسالمت آمیز و هماهنگ زندگی کرده و کمترین مشکلات را از این نظر دارند.
داشتن مسکن خوب و مناسب و برخورداری از راه دسترسی مطمئن و ایمن یکی از موارد مهمی است که نقش اساسی در پیشرفت و توئسعه هر کشور و رضایت مندی مردم ایفا می کند. به طوری که می توان گفت دسترسی به یک راه مناسب در کاهش تصادفات جاده ای و در نتیجه آن کاهش تلفات و وجود مسکن مناسب با استانداردهای بالا در افزایش رضایت مندی مردم تاثیر به سزایی دارد. در همین راستا دولتمردان تلاش بسیاری در جهت بالابردن ضریب ایمنی این دو مقوله داشته و هر ساله توجهات بسیاری از لحاظ اعتباری به آنها معطوف می شود.
مهندس علی اصغر بدیعی مقدم، مدیر کل راه و شهرسازی خراسان شمالی در همین رابطه اشاره ای به وضعیت مسکن در استان داشته و اظهار داشت: با عنایت به وجود قومیت های مختلفی که در استان وجود دارد و با هم زیستی مسالمت آمیز در کنار هم زندگی می کنند، مسکن و طراحی آن یکی از قابلیت های مهم است که توجه ویژه ای به آن در استان صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: در همین راستا در برنامه ریزی های که در ارتباط با مسکن مهر صورت گرفته در بعضی از شهرستان ها جایگاه و فضای مناسبی در اختیار مسکن های مهر قرار داده شده است.
بدیعی مقدم در رابطه با وضعیت مسکن مهر گلستان شهر بجنورد اظهار داشت: مسکن مهر مرکز استان به جهت فاصله مکانی با شهر بجنورد هزینه های زیادی را به لحاظ احداث راه دسترسی و ارتباطی و خدمات رسانی در برداشته که خوشبختانه با توجه به تامین منابع و پیگیری های انجام شده در حال حاضر راه دسترسی به شهرک به صورت شش خطه در سه لاین رفت و سه لاین برگشت طراحی و اکنون رفت و آمد برقرار بوده و روشنایی مسیر تامین و دستگاه های خدمات رسان تا حدودی خدمات زیربنایی را برای واحدهای مسکونی انجام و قسمت های باقی مانده نیز در دست پیگیری است.
وی خاطرنشان کرد: مسکن مهر در سه شهر بجنورد، اسفراین و شیروان به تعداد 22 هزار و 950 واحد و در شهرهای زیر 25 هزار نفر که در اختیار بنیاد مسکن است به تعداد 5 هزار و 500 واحد در دست انجام است.
وی ظرفیت کل واحدهای موجود در استان را 9 هزار و 460 واحد اعلام کرد که با پیشرفت فیزیکی 85 درصد در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد و گفت: ظرفیت واحدهای موجود در گلستان شهر نیز 6 هزار و 469 واحد است که از این مقدار هزار و 400 واحد در حال حاضر دراین شهرک سکونت دارند.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی در ادامه یکی از موارد مهم در بحث ساخت و ساز را بافت فرسوده موجود در شهرستان های این استان دانست و بیان داشت: بافت فرسوده این استان از سطح بالایی برخوردار بوده به گونه ای که حدود 750 هکتار زمین در بافت فرسوده استان موجود است که این میزان در بجنورد مرکز استان خراسان شمالی حدود 154 هکتار است.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه تمام خدمات زیر بنایی در این سطح وجود دارد، نیاز است که با برنامه ریزی مدون نسبت به احیای بافت فرسوده به لحاظ استفاده از ظرفیت های مردم منطقه به بخش خصوصی اقدامات لازم صورت گیرد و شرایط تعادل در جهت زندگی مطلوب برای مردم منطقه فراهم شود.
بدیعی مقدم متذکر شد: با احیای بافت فرسوده به لحاظ ایمن سازی در منطقه زلزله خیز و تغییرات ساخت و ساز بافت فرسوده و ایجاد مسکن مناسب با استانداردهای بالا می توان از خسارت های جانی و مالی جلوگیری کرد و با ایمن سازی بافت، کمبود فضای مسکن را نیز به این شکل جبران کرد.
وی اظهار داشت: با توجه به قرار گرفتن استان خراسان شمالی به جهت تنوع آب و هوایی و قرار گرفتن در منطقه کوهستانی، می طلبد در طرح های در دست مطالعه به لحاظ رشد و توسعه اقتصاد منطقه، در بحث مسکن از موجودیت های استان به لحاظ تولید مصالح ساختمانی با استانداردهای لازم استفاده کرد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان خراسان شمالی ایجاد تحول در جهت تولید در استان به جهت وجود آیین نامه ها و قوانین و مقرارت در بحث ساخت و ساز و کاربری های موجود در طرح های تفضیلی را مورد تاکید قرار داد و گفت: باید تمام مردم این استان از شرایط و ضوابط و مقررات این طرح به صورت مشخص و شفاف مطلع شوند تا بتوانند در تصمیم گیری ها به جهت تهیه زمین و ساخت و ساز و یا در جهت احیای بافت فرسوده راحت تر اقدام کنند و رشد وتوسعه ساخت و ساز در استان سریعتر انجام گیرد.
وی متذکر شد: دراین راستا نیاز است اطلاع رسانی مناسبی دراین رابطه صورت گیرد که در این رابطه بحث استفاده از ظرفیت بخش خصوصی یکی از اهرم هایی است که می تواند در جهت رفع کمبودها و توسعه این بخش در بحث کلان استان سهیم باشد.
مهندس بدیعی مقدم یکی از عوامل تاثیرگذار در ساخت مسکن را رعایت معماری ایرانی اسلامی در ساخت و سازها دانست و گفت: در این رابطه همایش معماری اسلامی با حضور صاحبنظران امر دراستان برگزار و در همین راستا لازم است از مباحث طرح شده به صورت اجرایی در ساختار فضاها و طرح های معماری داخلی فضاها توجه خاصی شود.
وی متذکر شد: باعنایت به شرایط آب هوا و اقلیمی منطقه باید نسبت به طراحی معماری اسلامی ایرانی توجه خاصی داشته و طرح ها به صورتی باشد که از ماندگاری بیشتری به لحاظ سخت افزاری برخوردار باشد و به جهت نرم افزاری نیز به لحاظ روحی و روانی در طبیعت سکونتگاهی افراد جامعه تاثیرات مثبتی داشته باشد.
وی تصریح کرد: باید موضوع رنگ ها را در معماری و اجرای آن دخیل دانست و با هزینه های بسیار کمتر در جهت نماهای مرتبط با معماری ایرانی اسلامی اقدام کرد.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی در ادامه در رابطه با وضعیت راه های این استان گفت: خراسان شمالی دارای 5 هزار و555 کیلومتر راه است که از این میزان 4 هزار و 226 آن راه روستایی است و از یک هزار و 800 کیلومتر راه روستایی آسفالته استان حدود 450 کیلومتر نیز در دست احداث است.
وی افزود: با توجه به اینکه شاخص راه روستایی نسبت به میانگین کشوری 40 درصد عقب بوده، نیاز است با اعتبارات بیشتری نسبت به احداث و آسفالت راه روستایی استان اقدام شود.
مهندس بدیعی مقدم یادآور شد: در سفر مقام معظم رهبری آهنگ آسفالت راه های روستایی فعال تر شده و در حال حاضر پیمانکاران در تمام استان مشغول به فعالیت بوده و طی سال های 91 تا 93 بسیاری از راه های روستایی استان از آسفالت مناسب برخوردار می شوند و در این صورت به شاخص های روستایی استان 15 درصد اضافه می شود.
وی با اشاره به در حال بهره برداری بودن حدود 111 کیلومتر بزرگراه در استان، افزود: در حال حاضر بزرگراه فاروج ، شیروان به بجنورد در حال بهره برداری بوده و ادامه آن در مسیر بجنورد به سمت جنگل گلستان به طول 140 کیلومتر نیز در دست احداث است و کنار گذار شمالی بجنورد نیز به صورت چهار خطه در حال اجرا است.
وی با بیان اینکه احداث باند دوم بزرگراه بجنورد به سمت جنگل گلستان از ضرویت های راه های استان است، اظهار داشت: احداث این مسیر حدود 160 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و لازم است که با توجه به ترافیک محور و عبور زائرین علی ابن موسی الرضا (ع) از این محور، هرچه زودتر به بهره برداری برسد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان متذکر شد: باتوجه به حجم بالای ترافیک عبور و مرور در استان به لحاظ موقعیت جغرافیای وتفریحی و عبور مسافرین به سمت شمال و حرم امام رضا (ع)، این استان نیاز به توجه خاصی دارد زیرا در حال حاضر اعتبارات نگهداری راه ها کم بوده و لازم است به لحاظ ارتقای ایمنی و نگهداری راه ها اعتبارات بیشتری برای این بخش منظور شود، هر چند در حال حاضر باتوجه به نصب تابلو و علائم و خط کشی های موجود در سطح راه های استان سعی براین شده براساس آئین نامه ها، علایم راه ها به صورت مرتب و منظم نصب شود.
وی تصریح کرد: هم اکنون اقداماتی در جهت ایمنی به لحاظ کنترل سرعت و رعایت قوانین و مقرارت به صورت برنامه کوتاه مدت و دراز مدت در حال انجام است و به همین جهت در سال 92 کاهش محسوسی در تصادفات جاده ای استان داشته ایم که امیدواریم این امر تداوم داشته و بتوانیم هر سال نسبت به سنوات گذشته کاهش تصادفات و خسارات جانی و مالی را در سطح راه های استان داشته باشیم.
بدیعی مقدم مهمترین مساله در راه های استان را توسعه محور شرق به عنوان گذرگاهی به سمت شمال کشور به شرق کشور دانست که از حساسیست بیشتری برخوردار بوده و نیاز است در برنامه ریزی های آمایش سرزمین نسبت به این مقوله توجه بیشتری داشت.
وی ادامه داد: توسعه محورهای شرق از آیتم های مهم این استان است و نیاز است که در برنامه ریزی های آتی و ارتباطات بین الملل و ترانزیتی به لحاظ حدود 300 کیلومتر نوار مرزی توجه بیشتری به این امر معطوف کرد که درهمین راستا این اداره کل به منظور توسعه محور شرق، مطالعاتی را در برنامه ریزی های خود داشته و در برنامه های مطالعاتی و اجرای خود قرار داده است.
وی از ارتباط با مرکز کشور به لحاظ ترافیک سنگین استان از مسیر شمال و ترافیک های توریستی و تفریحی به عنو ان یکی از مواردی یاد کرد که در استان نوپای خراسان شمالی در برنامه های اجرایی راه قرار داده شده و بیان داشت: در بررسی مطالعاتی به این نتیجه رسیده ایم که محور حیاتی بین خراسان شمالی به سمت شاهرود و سمنان و تهران را در برنامه ریزی ارتباطات راهی داشته باشیم که دراین راستا محور بجنورد، سنخواست، جاجرم ومیامی در برنامه مطالعاتی و اجرایی قرار گرفته و در حال حاضر در چند قطعه، پروژه در حال اجراست که پیشرفت 40 درصد داشته و به لحاظ سیستم حمل و نقل بار و ترانزیت زمان کمتری می برد و محور شمال نیز در کاهش حجم ترافیک تاثیر بسزایی دارد.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی در پایان احداث کامل کنارگذار شمالی و لزوم مطالعه واجرای کنارگذر جنوبی را از الزمات مرکز استان اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه در جنوب مرکز استان مسیرهای بجنورد - اسفراین - سبزوار و بجنورد- سنخواست- جاجرم از محورهای است که تداخل ترافیکی با درون شهری دارد، نیاز است که توسط رینگ کنارگذر جنوبی و مسیرهای فوق به سمت مشهد و تهران مطالعه شود و به صورت یک رینگ کنارگذر جنوبی و شمالی اتصال داشته باشد که در حال حاضر توسط مشاور راه آهن، مطالعه کنارگذر جنوبی در دست انجام است.
پایان پیام/
نظر شما