بی بهره ماندن فضای شهری از المان های دینی و ملی

معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری با تاکید بر المان های دینی و ملی در ساخت فضای شهری گفت: کشور ایران با توجه به میراث گسترده در ساخت و ساز شهری از نمادهای نشان دهنده هویت ملی و دینی کمتر بهره برده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، محمد هادی ایازی، معاون  اجتماعی شهرداری تهران امروز در همایش ملی "نمای ساختمان و سیمای شهر" با اشاره به نقش هویت اسلامی و دینی در سیمای شهر گفت: کالبد شهر، شهروندان و مدیریت شهری سه پایه استوار بنای یک شهر محسوب می شود. در موضوع هویت شهری با نگاهی به ادوار تاریخی گذشته و شکل گیری میادینی به نام از جمله میدان نقشه جهان اصفهان متوجه می شویم که این نوع معماری با توجه به گذشت زمان هنوز موجب افتخار کشور است.
 
وی با اشاره به بنای تاریخی تخت جمشید افزود: متاسفانه در ساخت و ساز بناهای فعلی شهر از هویت تاریخی گذشته هیچ بهره ای برده نشده و اثری از این آثار باقی نمانده است، اما در گذشته با ساخت میدان آزادی به عنوان نماد تهران در همه جای جهان شناخته شده بود. در حال حاضر نیز باید مبنای ساخت و ساز در کشور هویت ملی و دینی قرار گیرد که نتیجه بی توجهی به این موضوع شکل گیری اغتشاش در معماری شهری است.
 
سخنگوی شهرداری با اشاره به المان های دینی و فرهنگی در شهرهای دیگر جهان از جمله استانبول خاطرنشان کرد: وقتی در شهر استانبول حاضر می شوید و از قسمت های مختلف شهر دیدن می کنید، المان ها و نمادهای مختلف هویت دینی به وضوح دیده می شود، اما در تهران این نمادها دیده نمی شود. این المان ها در هر شهری نشان دهنده دین و مذهب افراد آن شهر است و در شهر استانبول که لقب شهر هزارمسجد به خود گرفته است، نیز این المان ها به وضوح مشاهده می شود.
 
وی ادامه داد: کشور ایران با توجه به میراث گسترده در ساخت و ساز شهری نمادهایی که نشان دهنده این میراث و هویت ملی باشد کمتر به کار گرفته شده است. متاسفانه در نگهداری و حتی ساخت دوباره این نماها هیچ تلاشی صورت نمی گیرد.
 
ایازی با بیان اینکه ساخت برخی المان ها در محلات مختلف می تواند از شکل گیری بسیاری از آسیب های اجتماعی جلوگیری کند، افزود: متاسفانه در ساخت و شکل گیری شهرها گاهی اوقات با ساخت یک بزرگراه موجبات گسستگی ارتباط و اغتشاش میان افراد در سطح جامعه فراهم می شود.
 
وی با تاکید بر احیای هویت بخشی در محلات گفت: ساخت 374 سرای محله در محلات مختلف تهران، راه اندازی هیئت امنای محله و کارگاه های تخصصی محلات در کنار تولید فیلم در هر محله از جمله اقدامات شهرداری در احیا و هویت بخشی محلات است.
 
سخنگوی شهرداری خاطرنشان کرد: در حوزه سلامت شهری نیز المان ها می توانند در ایجاد روحیه شاداب در میان شهروندان و سلامت روان آنها موثر باشند. در منظره شهری نیز فضای سبز و مشاهده طبیعت می تواند زمینه شادابی مردم را فراهم کند.
 
معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به ساخت آب نماها و طراحی های مدرن شهری اظهار کرد: آبنماها به عنوان یکی از نمادهای تاثیرگذار در جذب توریست و گردشگری است که می تواند در کیفیت کالبدی فضای شهری موثر باشد.
 
وی گفت: ساخت پایانه های مترو در کالبد شهری و اختصاص فضاهای وسیع برای این مراکز می تواند به عنوان یک ایستگاه فرهنگی برای شهروندان محسوب شود و از این طریق کاربری های مختلفی را مورد توجه قرار دهد.
 
ایازی افزود: مدیران شهری باید در ایجاد نماهای شهری مشارکت مردم را نیز در نظر بگیرند و از سلایق آنها نیز بهره مند شوند.
 
در ادامه این همایش طلوعی شهردار منطقه پنج گفت: وقتی نمای شهری را نگاه می کنیم خبری از هویت تاریخی و سنتی وجود ندارد و هر کس بر مبنای سلیقه شخصی خود و یا چشم و هم چشمی نمای خاصی را برای ساختمان خود در نظر گرفته است و نماهای مختلفی از قبیل نمای شیشه ای، گرانیت و یا کامپوزیت و انواع نماهای مختلف دیگر به چشم می خورد.
 
شهردار منطقه پنج با اشاره به ترویج نمادهای غربی در ساخت فضای شهری خاطرنشان کرد: کشورهای غربی خود هیچ استفاده ای از این الگوها نمی کند و فقط برای پر کردن جیبشان انواع و اقسام مدل های نمای شهری را وارد کشورهای جهان سوم می کند تا از این طریق کشورها با این موضوع سرگرم شوند.
 
بنابراین گزارش رضایی دبیر این همایش نیز گفت: متاسفانه در فضای رو به پیشرفت ساخت نماهای شهری تا حد زیادی شاهد برخی منظره های ناهمگون در شهر هستیم که موجب مغفول ماندن نماهای برگرفته از هویت ملی و دینی است.
 
وی افزود: اگر اقدام به بهبود وضعیت نمای ساختمان های موجود و یا ساختمان هایی که در آینده ساخته می شوند، نکنیم در چند سال آینده خاطره های شهر مغشوش می شوند و خاطرات زیبا جای خود را به خاطرات نازیبا می دهند.
 
در ادامه این همایش اعتصام بنیانگذار شهرسازی کشور و استاد دانشگاه گفت: نمای ساختمان ساختار احساسی افرادی را تشکیل و نوعی از اصالت یک شهر را نشان می دهد که گاهی اوقات افراد با نگاه کردن به آن و احساس هماهنگی با محیط لذت می برند و گاهی نیز از ابتذال و عدم تجانس آن در رنج هستند.
 
وی گفت: باید در ساخت و ساز شهری برنامه ریزی روشن و طراحی مدونی وجود داشته باشد و از سوی دیگر باید مقررات به نوعی تدوین شود که موجب هدایت بصری و فکری مردم شود تا با اغتشاش و زشتی در نمای شهری روبرو نشویم.
 
این استاد دانشگاه با اشاره به تمایل افراد به زندگی های شهری خاطرنشان کرد: سیمای شهری ما نیازمند توجه خاص مسئولان در ساخت و ساز شهری متناسب، به همراه هویت ملی و دینی است، تا از این طریق موجبات آسایش افراد را فراهم کند.
 
وی خاطرنشان کرد: افزایش تراکم شهری استفاده نادرست از مصالح در نمای ساختمان و به کارگیری نادرست معماری مدرنیسم صدمات زیادی را به ساخت و ساز شهری وارد کرده است و کوچه و خیابان نقش اصیل خود را از دست داده و تعلق خاطر شهروندان از بین رفته است.
 
گفتنی است، همایش ملی ساختمان و سیمای شهری سه شنبه (30 فروردین) در مرکز همایش های برج میلاد برگزار شد.
 
پایان پیام/
 
کد خبر 32123

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha