اینترنت آسیب هم دارد/برداشت غیرقانونی در صدر جرائم رایانه ای گیلان

خبرگزاری شبستان:کارشناسان عدم امکان تشخیص اطلاعات صحیح از ناصحیح و گمنامی کاربران را مهمترین آسیب های اینترنت دانسته و اعلام می کنند: برداشت غیرقانونی در صدر جرائم رایانه ای گیلان قرار دارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، از هنگامی که مارشال مک لوهان در دهه 1960 ایده دهکده جهانی را مطرح کرد مدت زمان زیادی نمی‌گذرد با این حال پیش بینی او خیلی سریع‌تر از آنچه خودش تصور می‌کرد، تحقق پیدا کرد. هم اکنون وسائل ارتباط جمعی با یاری گرفتن از تکنولوژی ماهواره‎های مخابراتی و شبکه‌های اعجاب انگیز اینترنت، تمامی نقاط دنیا را به هم پیوند داده و امکان ارتباط سریع و آسان را فراهم کرده است. اما وسایل ارتباطی فقط یک وسیله و ابزار هستند. موضوع پراهمیت تر نحوه بکارگیری این ابزارها است چرا که همواره خطر سوء استفاده از طرف سرمایه داران و نااهلان وجود دارد همان گونه که هم اکنون نیز بیشترین استفاده از اینترنت برای کسب پول است.


5/2 میلیارد نفر در جهان، کاربران اینترنت

دکتر رضا معصومی راد، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان و استاد علوم اجتماعی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: امروزه استفاده از اینترنت و امکان استفاده از تکنولوژی‌های ارتباطی نوین به طور گسترده در جهان برای عموم مردم فراهم شده و براساس آمارها بیش از 5/2 میلیارد نفر در جهان کاربر اینترنت هستند.

 

این کارشناس علوم اجتماعی خاطرنشان کرد: در ایران 60 درصد مردم از اینترنت استفاده می‌کنند و در گیلان نزدیک به 64 درصد جمعیت استان کاربر اینترنت هستند که رتبه هفتم کشور را به خود اختصاص داده است.


عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با بیان اینکه بخش بزرگی از کاربران جوانان هستند که در سنین کمتر از سی سالگی قرار دارند، اعلام کرد: وسایل متعدد و مرتبط در بهره برداری از اینترنت مانند لپ تاپ، تبلت و تلفن‌های همراه وجود دارد که نقش تسهیل کننده در این حوزه دارند.


66 درصد از صاحبان تلفن های همراه کاربر اینترنت هستند

معصومی راد اضافه کرد: تلفن‌های همراه سهم عمده‌ای در تسهیل کنندگی بهره برداری از اینترنت دارند و حدود 66 درصد از صاحبان تلفن‌های همراه کاربر اینترنت هستند.


وی حوزه فضای مجازی اینترنت را از دو حوزه ایجاد فرصت‌ها، امکانات و ظرفیت‌ها و همچنین از نظر چالش‌ها و آسیب‌ها قابل بررسی خواند و اظهار کرد: ظرفیت و فرصت‌هایی که اینترنت در بعد آموزشی، گسترش علم و دانش فراهم کرده بر کسی پوشیده نیست.


کارکردهای اینترنت

این استاد دانشگاه یادآورشد: اینترنت فضایی را ایجاد کرده تا عموم مردم بتوانند بسیار سریع و آسان به محیط‌های جستجو وارد شده و اطلاعات مورد نیاز خود را و شناخت انبوه نسبت به وقایع، حوادث، اکتشافات علمی و مباحث تاریخی، فرهنگی و هر نوع موضوع علمی به دست آورند.


وی اذعان کرد: اینترنت برای دانش آموزان، دانشجویان و محققان پایگاه بزرگ اطلاعاتی است که آنان را به منابع کتابخانه‌ای، علمی و مراکز مقالات و اسناد مرتبط می‌کند.


معصومی راد، کارکردهای اطلاع رسانی و خبری، فراغتی و تحصیلی را از مزیت‌های بزرگ اینترنت برشمرد و گفت: فضای مجازی اینترنت با آسان کردن مراودات، امکانی به وجود آورده که عموم مردم بتوانند از راه دور برای برقراری ارتباط های علمی و آموزشی استفاده کنند.


مهمترین آسیب های اینترنت؛ عدم امکان تشخیص اطلاعات صحیح و گمنامی کاربران

وی در خصوص آسیب‌ها و چالش‌های پیش رو در بهره برداری از اینترنت، اظهار کرد: اینترنت به علت دارا بودن انبوه اطلاعات، کاربران را در تشخیص اطلاعات درست، صحیح و معتبر از اطلاعات ناصحیح و نامعتبر دچار مشکل می‌کند.


این کارشناس علوم اجتماعی یادآور شد: عمق اطلاعات در اینترنت عموماً کم است و کاربران علمی در کنار استفاده از اینترنت باید به کتابخانه و مراکز اسناد نیز مراجعه کنند.


وی گمنامی در فضای مجازی را از دیگر مشکلات و معایب اینترنت دانست و گفت: پایگاه اجتماعی و هویت واقعی بسیاری از کابران در اینترنت مشخص نیست و همین امر زمینه سوء استفاده در فضای مجازی را ایجاد می‌کند.


عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان تصریح کرد: گمنام بودن و یا داشتن هویت جعلی در اینترنت باعث می‌شود تا کاربرانی که قصد سوء استفاده دارند در کاربران دیگر اعتماد کاذب به دست آورده و از اطلاعات آنان سوء استفاده کنند.


دکتر معصومی راد گفت: این گمنامی در اینترنت به ویژه در تعاملات و ارتباطات بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد و از همین طریق آسیب‌های اجتماعی فراوانی متوجه جوامع شده است.

 

دیده بانی فضای مجازی از رسالت‎های مهم پلیس فتا
سرهنگ ایرج محمدخانی، رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات نیروی انتظامی گیلان نیز با اشاره به نقش پلیس در فضای مجازی اظهار کرد: پلیس فتای گیلان تیمی متشکل از افراد مجرب و تحصیل کرده در ارتباط با فضای مجازی است که با بهره جستن از دانش سایبر و استفاده از تجهیزات منحصر به فرد سخت افزاری و سامانه‌های هوشمند، کار واپایش، پایش و کنترل فضای مجازی را به صورت شبانه روزی انجام می‎دهد.


وی دیده بانی فضای مجازی را از رسالت‌های مهم پلیس فتا دانست و گفت: گردانندگان وبگاه‌ها و وب سایت‌هایی که براساس قانون جرائم رایانه‌ای فعالیت غیرمجاز داشته باشند، شناسایی شده و تحویل مراجع قضائی خواهند شد.


رئیس پلیس فتای گیلان، رصد وبگاه‌های دستگاه‌های دولتی را از دیگر اقدامات پلیس فتای گیلان اعلام و اظهار کرد: تعدادی از کارشناسان پلیس فتا وبگاه‌های بخش‌های دولتی و خصوصی را رصد می‌کنند تا اگر ضعف امنیتی متصور باشد در اسرع وقت عنوان و ضعف‌ها برطرف شود.


جرائم رایانه ای محصول ناآگاهی کاربران است

وی با بیان اینکه بیشترین جرائم مطرح در حوزه جرائم رایانه‌ای به خاطر ناآگاهی قربانیان و کاربران این فضاست، خاطرنشان کرد: بیشترین جرائم رایانه‌ای در استان گیلان، برداشت های غیرقانونی و غیرمجاز از حساب اینترنتی افراد است.


محمدخانی اضافه کرد: مزاحمت‌های اینترنتی، هتک حیثیت و هتک حرمت، نشر اکاذیب علیه شهروندان و جرائم اخلاقی در رتبه‌های بعدی جرائم رایانه‌ای در گیلان قرار دارند.


وی در خصوص اقدامات پلیس فتای گیلان در حوزه آگاهی رسانی، اظهار کرد: فارغ از موفقیت‌هایی که پلیس فتای گیلان در حوزه فعالیت‌های سلبی و ایجابی داشته، از برنامه‌هایی به صورت جدی پیگیری می‌شود، ارتقای سطح دانش و آگاهی جامعه است.


رئیس پلیس فتای گیلان اعلام کرد: برای آگاهی بخشی در اقشار مختلف جامعه 9 انیمیشن از شایع ترین جرائم رایانه‌ای تولید و به نمایش در آمده است.


وی افزود: برای اولین بار در سطح کشور انیمیشن‌های پلیس فتا به زبان گیلکی از شبکه باران پخش شده است.


محمدخانی، اقدام به راه اندازی وب سایت اینترنتی را از دیگر اقدامات پلیس فتای گیلان برای آگاهی بخشی به عمومی مردم خواند و گفت: با مشارکت دستگاه‌های اجرائی کارگاه‌هایی با موضوع آسیب‌های فضای مجازی برای کارکنان دولت و مدیران بخش‌های دولتی و خصوصی برگزار شده است.


وی اعلام کرد: از طریق سامانه پیام کوتاه نیروی انتظامی گیلان هشدارهای سایبری ویژه کودکان و نوجوانان در سطح عمومی اطلاع رسانی شده است.


رئیس پلیس فتای گیلان با اشاره به تسری آموزش‌های پلیس فتای گیلان به محیط‌های مساجد، مدارس و مراکز آموزش عالی اظهار کرد: فعالیت فرهنگی در حوزه آسیب‌های فضاهای مجازی بسیاری از چالش‌های این حوزه را کاهش می‌دهد.


پایان پیام/

کد خبر 322080

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha