به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجتالاسلام و المسلمین علیدوست امروز (21 آذر) در همایش ملی فلسفه اصول فقه که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، گفت: اصول فقه دانش بومی اسلامی است و جزو نادر دانشهایی است که در تمدن اسلامی به وجود آمده و رشد کرده است.
وی افزود: بی تردید بانی و موسس این دانش فخیم، امیرالمومنین علی(ع) هستند و بنده در مقاله امام علی(ع) و فقه هم به آن اشاره کردهام.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به شخصیت مرحوم غروی اصفهانی عنوان داشت: ایشان غلبه آگاهی در اصول بیش از فلسفه است، از نظر اصطلاحات روز نمیتوانیم محقق اصفهانی را صاحب مکتب بدانیم و در اصول ایشان نوآوری قدر است.
حجتالاسلام علیدوست عنوان داشت: ایشان در اصول تالیفاتی دارد و با رسالهها، تعلیقها و... همواره سعی در گسترش این مباحث داشتند که سنگینی محسوس در اصول فقه است.
وی ابراز داشت: مرحوم اصفهانی به قدری به درس مرحوم آخوندخراسانی مبادرت داشتند که 13 سال بر سر دروس ایشان حاضر شدند و تنها دو مرتبه غیبت داشتند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه با مطرح کردن این سئوال که آیا محقق اصفهانی و بزرگانی دیگر، اصول فقه را به مرز کفایت رساندهاند یا خیر؟ گفت: ما در ارتباط با این پرسش سه رویه و گفتمان وجود دارد، نظر اول اینکه اصول فقه نه تنها به مرز کفایت رسیده است که اگر کسی مطلع باشد کاملا برای او بس است، بلکه چاق هم شده است که این تفکر گاهی از سوی افرادی مطرح میشود که اطلاع کافی ندارند.
حجتالاسلام علیدوست با اشاره به نظر دوم که میگوید هم لازم است و هم کافی است گفت: دانش اصول یک دانش مدرسهای نیست که عنوان شود یک بخشی از آن زاید و بخشی دیگر مفید است، بلکه موضوعی که مطرح میشد یک به یک مطرح میشود که این اشتباه است.
وی افزود: نظر سوم این است که ما دو جهت را در این دانش عظیم باید جدا کنیم، یکی از نظر حجم گفتگو از مسائل است که در این جا می توان گفت که اصول نسبت به حجم گفتگو جسیم است و با تهذیب شود اما از نظر تعداد مسائل و آنچه در صحنه استناد مواجه میشویم مسائل زیادی وجود دارد.
پایان پیام/
نظر شما