خبرگزاری شبستان، شماره بیست و ششم فصلنامه مشرق موعود به بررسی و تبیین موضوعاتی همچون "تربیت زمینهساز عصر ظهور؛ اصول و الزامات"، "موانع تربیت زمینهساز"، "تربیت حماسی، الگوی تربیت مهدوی"، "بررسی تحلیلی _ نظری راهکارهای بهبود عملکرد نهادهای تربیتی جمهوری اسلامی ایران در تربیت زمینهساز ظهور"، "تربیت دینی، تربیت زمینهساز، تربیت سکولار" و "الگوی مفهومی _ عملیاتی راهانداز راهبردهای تربیت مهدوی در نظامآموزشی کشور" پرداخته است.
چکیده مقالات این شماره از نشریه علمی مهدوی، تقدیم علاقه مندان میشود.
تربیت زمینهساز عصر ظهور؛ اصول و الزامات
سیداحمد رهنمایی
چکیده
خداوند اراده فرمود دین مبین خود را بر همۀ ادیان برتری بخشد، گرچه این حقیقت کافران و مشرکان را خوش نیاید. او همچنین اراده فرمود بر مستضعفان منت گذارد و آنان را وارث زمین و زمان قرار دهد، گرچه این امر بر مستکبران جهان سخت و تنگ آید. افزون بر این، سنت حتمی و تردیدناپذیر الهی بر این تعلق گرفته که با ظهور حجّتش، جهان را از عدل و قسط و احسان سرشار فرماید، پس از آنکه از جور و ستم و جفا مالامال گردیده است. از آن گذشته، مشیت الهی بر این است که امور مزبور همگی به صورت عادی و از راه متعارف _ و نه به طور مرموز یا اعجازگونه _ تحقق یابد. بدیهی است جریان این سنت و تحقق آن مشیت در جهان، مستلزم فراهم آمدن شرایط و اوضاع و احوال مناسب و متناسبی است که فرجام خوشش فرج اسلام و مسلمانان، آن هم با ظهور سرورآفرین و بهجتافزای امام زمان خواهد بود. در همین راستا میتوان گفت تربیت زمینهساز بیشترین سهم را در فراهم کردن آن شرایط و اوضاع مسرتزا و سرعت بخشیدن به تحقق این فرجام شیرین بر عهده دارد. تبیین اصول و الزامات چنین تربیتی دغدغۀ اصلی این نوشتار است. از اینرو اموری همچون مقام و منزلت آخرین پیشوای الهی انسان و جهان، عدالت جهانی، برترینها برای برترین پیشوای عصر و جهان در دورۀ آخرالزمان، رسالت خطیر نجات و سعادتمندی انسان، کمال نهایی بشر، تحولات شگرف فراروی انسان و جهان در عصر ظهور، حق تقوا، حق جهاد، تربیتزمینهساز با الهام از زیارت عاشورا و جایگاه اراده و مشیت الهی در اثربخشی تربیت زمینهساز، سرلوحۀ اندیشه و تدبیر برنامهریزان، مجریان و متصدیان تربیت زمینهساز قرار میگیرد. توجه به این امور اهمیت تربیت زمینهساز را در نظر مربیان صدچندان میکند. از این مضامین بلند و حیاتی که به نوعی حد نصاب لازم در فرایند تربیت زمینهساز به شمار میروند، اصول و الزامات دهگانۀ فوق، با محوریت: 1. جایگاه امام زمان(عج) و رسالت جهانی ایشان، 2. هنگامۀ ظهور و تحولات چشمگیر و فراگیر، 3. مسئولیت خطیر تربیت یافتگان عصر ظهور برای ورود به عصر ظهور، به روش توصیفی _ تحلیلی و با رویکرد اسنادی قابل استنباط و استخراج هستند.
موانع تربیت زمینهساز
سیدمحمد مرتضوی
چکیده
در اندیشۀ دینی پایان تاریخ، دوران استقرار عدالت و حاکمیت مستضعفان است که این تحول جهانی به دست حضرت مهدی(عج) و یاران مخلص او انجام میگیرد. در روایات اسلامی از یاران مهدی(عج) با ویژگیهایی یاد شده است، که تا این یاران یافت نشوند و خداوند نخواهد، آن حرکت آغاز نخواهد شد. بهجز امام که معصوم و دارای عنایت ویژۀ خداوندی است، یاران او از بین همین انسانها برمیخیزند.
نوشتار حاضر دربارۀ موانع تربیت زمینهساز چنین یارانی است که با تعریفی خاص از تربیت اسلامی و عوامل آن، از موانع تربیت زمینهساز در حوزۀ افکار، گفتار و رفتار بحث میکند. همچنین با استناد به آیات و روایات اسلامی، در حوزۀ اندیشه و ارتباط با خداوند از کفر و شرک به عنوان دو مانع مهم، در حوزۀ ارتباط با امام عصر(عج) از نشناختن جایگاه حقوقی آن حضرت به عنوان مانعی مهم، و در ارتباط با خود از نداشتن بصیرت دینی به عنوان مانع مهم تربیت زمینهساز یاد شده است.
در حوزۀ گفتار از بین موانع متعدد، به ده مانع اشاره شده است و در حوزۀ رفتار از تبعیت از هوای نفس، دلبستگی به دنیا، ضعف بینش اسلامی، ضعف ولایتپذیری و... به عنوان موانع تربیت زمینهساز یادشده است.
تربیت حماسی، الگوی تربیت مهدوی
سیدمهدی موسوی
چکیده
تنها الگوی تربیتی برای ساختن انسان منتظر و زمینهساز ظهور، الگوی «تربیت حماسی» است. به عبارت دیگر تربیت حماسی، الگوی جامع تربیت مهدوی است؛ زیرا عصر غیبت، عصر ظهور بلاها و مشکلات است و هر کسی نمیتواند با ابتلائات بزرگ آخرالزمان روبهرو شود و کبریت احمر بماند، بلکه نیازمند الگویی ویژه و متفاوت است که بتواند ویژگیهایی که معصومان(ع) برای مؤمنان عصر غیبت و یاران امام زمان(عج) بیان کردهاند را دربر بگیرد. از آنجا که صدر و ساقۀ آموزۀ مهدویت با حماسه و مجاهدت، صلابت و ایثار و شور و شعور گره خورده است، باید چگونگی انتظار، زمینهسازی ظهور و آمادگی برای درک حضور، براساس الگوی حماسه و حماسهسازی شکل گیرد.
واژگان کلیدی
بررسی تحلیلی _ نظری راهکارهای بهبود عملکرد نهادهای تربیتی جمهوری اسلامی ایران در تربیت زمینهساز ظهور
یوسف ادیب/ اسکندر فتحیآذر/ اصغر ابراهیمی هرستانی
چکیده
تربیت زمینهساز در اسلام، جایگاهی بسیار والا دارد. حکومت اسلامی همچون دیگر امور جامعه، مسئول اینگونه تربیت، نیز هست. روایات متعدد از پیامبر اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) دربارۀ وظایف منتظران و جایگاه آنان نزد خداوند، بیانگر اهتمام آنان به تربیت زمینهساز ظهور است.
پژوهشها بر ضعف عملکرد نهادهای تربیتی در تربیت، با این رویکرد اذعان دارند. بر همین اساس، هدف این نوشتار، بررسی راهکارهای بهبود عملکرد نهادهای تربیتی جامعه در تربیت زمینهساز ظهور، بر اساس نظریات محققان و صاحبنظران این حوزه است. در این نوشتار، پس از بررسی پژوهشهای مربوط به این موضوع، با روش نظری _ تحلیلی به پرسشهایی دربارۀ راهکارهای نهادهای جامعه در تربیت زمینهساز ظهور، روشهای پیشنهادی برای عملی کردن راهکارها و میزان امکان عملی شدن آنها پاسخ داده شده است.
تربیت دینی، تربیت زمینهساز، تربیت سکولار
طیبه توسلی
چکیده
در این نوشتار، مفاهیم، ریشههای تاریخی و مؤلفههای تربیت دینی به عنوان تربیتی زمینهساز برای دستیابی به ایمان و ثمرات آن، و مقایسۀ این نوع تربیت با آموزههای سکولار برای شناخت بهتر چالشها و آسیبها بررسی میشود. از آنجا که در جامعۀ اسلامی ایران، آموزه و تربیت سکولار جایگاهی نداشته و ندارد، چندان هم شناخته شده نیست. معرفی تربیت سکولار و مقایسۀ آن با تربیت دینی بهویژه تربیتساز با محوریت امام _ که ریشهای کهن در تاریخ و فرهنگ کشور ما دارد _ مهمترین هدفی است که در این نوشتار پی گرفته میشود. روش تحقیق در این کار، مطالعۀ نظری _ تطبیقی است که بررسی و نتیجهگیری مطالب، پایههای اصلی آن را تشکیل میدهند. نتایج به دست آمده از تحقیق، بیانگر این حقیقت است که سکولاریسم و برخی تبعات آن مانند تربیت سکولار، ریشه در فرهنگ مغربزمین دارند. اساساً تربیت سکولار بر آموزش و گسترش علوم تأکید دارد و در برنامههای درسی خود، آموزش تعالیم دینی را نمیگنجاند. برعکس تربیت دینی در کشورهای اسلامی، بهویژه کشور ما ریشههای عمیق دارد و بین آموزش تعالیم دینی و علوم گوناگون مغایرتی نمیبیند. مقایسۀ بین مؤلفهها و دستاوردهای این دو نوع تربیت، مقصد اصلی این نوشتار است.
الگوی مفهومی _ عملیاتی راهانداز راهبردهای تربیت مهدوی در نظامآموزشی کشور
حسین بقایی/ حمید میهماندوست/ فاضل قهرمانیفرد/ کامیار قهرمانیفرد
چکیده
پرداختن به تربیت الهی نوآموزان و فراگیران جامعۀ اسلامی اعم از کودکان، نوجوانان و جوانان و تلاش برای تحقق حیات طیبه و قرب الهی، همواره از دغدغههای نظام تعلیم و تربیت کشورمان بوده است. در این راستا از گذشته تا کنون گامهایی هرچند نمادین و نهچندان بنیادین در ابعاد گوناگون تربیت اسلامی، دینی و قرآنی برداشته شده است. روشن است که محور مشترک و تأکید قاطع ابعاد گوناگون تربیت الهی مبتنی آموزههای دینی و فقه شیعی، همانا کوشش برای تربیت انسانهایی موحد، پویا، امیدوار به آینده و منتظر مصلح جهانی است که ضمن دوری از اندیشههای پوچگرایانه، در تکاپوی دستیابی به حیات طیبه و ساختن جامعۀ زمینهساز و منتظر گام برمیدارند. در سالهای اخیر با همت برنامهریزان تربیتی و مسئولان فرهنگی کشورمان، بهویژه با تولید «سند تحول بنیادین آموزش و پرورش»، اقدامات برنامهای کلان و ریلگذاری اساسی در حوزۀ تربیت مهدوی فراگیران صورت گرفته است. اما لازم است برای تحقق اهداف برنامهها و راه اندازی الگوی تربیت مهدوی، گامهای اجرایی و عملیاتی مهمی برداشته شود که در این راستا، الگوی معرفی شده در پژوهش حاضر، با هدف شناسایی، تبیین و نهادینه ساختن راهبردهای عملیاتی تربیت مهدوی در حوزههای سهگانه مغزافزار، نرمافزار و سختافزار نظام تعلیم و تربیت کشورمان ارائه شده است.
شایان ذکر است، نخستین فصلنامه علمی پژوهشی مهدویت با عنوان "مشرق موعود" با مدیر مسئولی حجت الاسلام والمسلمین سید مسعود پورسید آقایی به همت مؤسسه آینده روشن(پژوهشکده مهدویت) منتشر میشود.
منبع: آینده روشن
پایان پیام/
نظر شما