خبرگزاری شبستان- خراسان رضوی: اربعین حسینی، جویبار همیشه جاری عاشورا، روز زیارت مرقد عاشورا سازان است. عاشورا، خروش خون حسین(ع) است و اربعین، پژواک فریاد ظلم شکن است عاشورا و اربعین، نقطه ابتدا و انتهای عشق نیست؛ بلکه چله عارفانه تشیع سرخ علوی است. عاشورا تا اربعین، نقطه اوج عشق حسینی است و در این چهل روز، حسین(ع) تنها سخن محافل است تا در طول عمر انسان، بهانه بیداری و ظلمستیزی باشد.
اعتبار اربعین امام حسین (ع) از قدیم الایام میان شیعیان و در تقویم تاریخی وفاداران به امام حسین (ع) شناخته شده بوده است.یکی از مباحث مهم تاریخ عاشورا حضور اهل بیت(ع)در کربلا در نخستین اربعین شهادت امام حسین(ع) بر سر مزار آن حضرت و دیگر شهدای کربلاست. در میان شیعه، مشهور است که اربعین روزی است که جابر بن عبدالله انصاری، صحابی بزرگ رسول خدا (ص) به زیارت قبر امام حسین(ع) نائل شد و در همان جا بود که اهل بیت(ع) هنگام بازگشت از شام نیز به زیارت مزار امام(ع) آمده و جابر را ملاقات کردند. هم چنین در این روز سر امام حسین(ع) به بدن ملحق شده و دفن شد. اما در مقابل این شهرت، برخی اندیشمندان متقدم و معاصر شیعه، ورود اهل بیت (ع) را در روز اربعین سال 61 ق انکار کرده اند.
شیخ مفید در "مسار الشیعه" آورده است: روز اربعین، روزی است که اهل بیت امام حسین(ع)، از شام به سوی مدینه مراجعت کردند و نیز روزی است که جابر بن عبدالله برای زیارت امام حسین(ع) وارد کربلا شد. شیخ طوسی در "مصباح المتهجّد"و ابن اعثم در الفتوح نیز همین مطلب را ذکر کردهاند. میرزا حسین نوری مینویسد: از عبارت شیخ مفید و شیخ طوسی استفاده میشود که روز اربعین روزی است که اسرا از شام به مقصد مدینه خارج شدند. نه آنکه در آن روز به مدینه رسیدند. شیخ عباس قمی هم داستان آمدن اسرای کربلا را در اربعین از شام به کربلا بسیار بعید میداند.
امّا در خصوص ورود جابر بن عبدالله انصاری در روز اربعین سال 61 هجری به کربلا، به نظر میرسد بین منابع تاریخی چندان اختلافی نباشد. شیخ طوسی مینویسد: روز اربعین روزی است که جابر بن عبدالله انصاری صحابی رسول خدا(ص) از مدینه برای زیارت قبر امام حسین(ع) به کربلا آمد و او اولین زائری بود که قبر شریف آن حضرت را زیارت کرد.
شیعیان بر اساس تأکیدات ائمه معصومین(ع) بر زیارت حرم امام حسین(ع) در روز اربعین، هر ساله در این ایام به سوی کربلا حرکت کرده و حتی پیاده و پای برهنه به زیارت اباعبدالله الحسین(ع) می شتابند و در این روز میلیونها شیعه عراقی و غیرعراقی در این روز بر مزار امام حسین (ع) جمع میشوند.
اعمال روز اربعین امام حسین (ع)
در این روز زیارت امام حسین (ع) مستحب است و این زیارت، همانا خواندن زیارت اربعین است که از امام عسکری (ع) روایت شده که فرمود: علامات مؤمن پنج چیز است: خواندن 51 رکعت نماز در شبانهروز، نمازهای واجب و نافله و نماز و شب، به دست کردن انگشتری دردست راست ، برآمدن پیشانی از سجده ، و بلند خواندن بسم الله الرحمن الرحیم در نماز است.
از اعمال روز اربعین که در مفاتیح الجنان به طور مفصل بدان اشاره شده است؛ خواندن «زیارت اربعین امام حسین(ع)» و پس از آن خواندن دو رکعت نماز است.
یکی از علائم ایمان برپا داشتن عزای حسینی در اربعین است
در همین زمینه حجت الاسلام علی بهمنی، مدیرحوزه علمیه شاندیز، با اشاره به اینکه یکی از علائم ایمان طبق نظر امام حسن عسکری(ع) برپا داشتن عزای حسینی در اربعین است، اظهار کرد: واقعه کربلا به دلیل عظمت و بزرگی آن و ترویج فرهنگ آن اربعین برای آن برگزار می شود.
وی افزود: طبق نظر بزرگانی همچون شیخ مفید، علامه حلی و غیره بازگشت اهل بیت امام حسین(ع) از شام به سرزمین کربلا چهل روز بعد از شهادت امام حسین(ع) و در همان سال بوده است.
مراسم عزاداری اباعبدالله حسین(ع) علاوه بر بروز عواطف و احساسات باید همراه با تعقل و تفکر باشد
همچنین حجت الاسلام حسن نوروزی، مدیر مدرسه علمیه امام خمینی(ره) مشهد، در رابطه با باشکوه برگزار شدن اربعین حسینی به خبرنگار شبستان، گفت: در واقعه کربلا مهم شهادت نیست بلکه تبلیغ و افشاگری مهم است که با اسارت خاندان آل الله آغاز شد و این افشاگری تا بازگشت کاروان اسرا به سرزمین کربلا ادامه یافت.
وی در خصوص اینکه آیا اهل بیت امام حسین(ع) در همان سال به سرزمین کربلا بازگشتند یا در اربعین سال بعد بود، گفت: هر دو نظریه وجود دارد ولی قول اینکه اهل بیت امام حسین(ع) در سال اول یعنی سال 61 هجری به کربلا بازگشته باشند بیشتر است.
حجت الاسلام نوروزی تاکید کرد: مراسم عزاداری اباعبدالله حسین(ع) علاوه بر بروز عواطف و احساسات باید با تعقل و تفکر در رابطه با حرکت جامعه سازی و جهانی سازی امام نیز باشد.
اربعین ادامه دهنده حرکت عاشورا است
همچنین در این زمینه نیز حجت الاسلام مصطفی رنجبر، مدیر مدرسه علمیه منتظر المهدی مشهد، با اشاره به اینکه مراسم اربعین برای امام حسین(ع) برگزار می شود اما برای سایر ائمه این مراسم صورت نمی گیرد، ابراز کرد: با توجه به فسلفه قیام امام حسین(ع) اربعین ادامه حرکتی است که در روز عاشورا رخ داد و بنا بر نقل قولی که کاروان اسرا به کربلا بازگشتند این قیام تکمیل شد.
وی با بیان این مطلب که در مجالس عزاداری مقام معظم رهبری در جمع عموم مردم ایشان به مقاتلی همچون لهوف استناد می کنند، تصریح کرد: مجالس عزاداری باید علاوه بر شور با شعور نیز همراه باشد به خصوص برای جوانان امروزی که قدرت تحلیل بالایی دارند.
پایان پیام/
نظر شما