به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، اما بونینو، وزیر امور خارجه ایتالیا و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان ظهر امروز پس از دیدار و گفتوگو با یکدیگر در جمع خبرنگاران به سوالات آنها پاسخ دادند.
در همین رابطه، وزیر امور خارجه ایتالیا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما قبلا اظهار داشتهاید که پس از توافقنامه هستهای ایران و 5+1 کشورها برای گسترش رابطه با ایرانی مسابقه خواهند داد و آیا حضور شما در ایران در راستای همان مسابقه با کشورهای دیگر است، گفت: مسابقه دوستانه ناظر به همکاری باعث خواهد شد من خوشحال شوم و باعث خوشبختی من است و اگر دورنمای کاری در بهترین شکل مشخص شود مسابقهکنندگان بیشتری خواهند آمد.
وی افزود: من اطمینان داریم از نقطه نظر اجتماعی و صنعتی ایتالیا در جایگاه خوبی است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در ادامه این نشست خبری به سوالی با این موضوع که گفتوگوهای کارشناسی ایران و 5+1 در ژنو در حال برگزاری است و ایران اعلام کرده این گفتوگوها کند پیش میرود، پاسخ داد: اعتقاد دارم که توافق ما برای دستیابی به برنامه اقدام مشترک در 24 نوامبر امسال در ژنو یک تحول بسیار مهم است که باید در قالب یک دید کلان آینده ایران و اروپا به آن نگاه شود.
وی ادامه داد: برای دستیابی به یک آینده مناسب برای ایران و اروپا ایجاد زمینههای لازم برای از بین بردن بیاعتمادی دهه گذشته و تبدیل آن به یک اعتماد متقابل است و ضرورت دارد ایران و 5+1 آنچه که توسط وزرای خارجه مورد توافق قرار گرفته را با جدیت و با حسن نیت اجرایی کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: وظیفه همکاران من که هفته قبل در وین و همین هفته در ژنو مذاکره میکنند دستیابی به راهبردهای اجرایی است تا سوءتفاهم در این زمینه پیش نیاید و حتما مذاکرات راحت نیست و باید زمینه همکاریها در خصوص تعهد وزرای خارجه و حسن نیت نسبت به آن مورد توجه قرار بگیرد.
وی افزود: توجه به تصویر کلان آینده سیاسی ایران و اتحادیه اروپا و 5+1 بسیار مهم است و باید مانع از مواردی شد که مسئلهساز هستند و امیدواریم با این روش به نتیجه برسیم، حالا زود یا دیر شدن تأثیری بر آن نخواهد داشت.
در ادامه این نشست، وزیر امور خارجه ایتالیا در پاسخ به سوالی در مورد اجلاس ژنو 2 و اهمیت حضور ایران در این اجلاس گفت: اجلاس ژنو 2 یک کنفرانس برآمده از خواست سازمان ملل است و مدعوین نیز در آن حضور خواهند داشت. ایتالیا تلاش کرده فعالیت آزاد داشته باشد و ما قایل به این هستیم که کشورهایی که در منطقه نفوذ دارند در این کنفرانس و برای حل بحران سوریه حاضر باشند و تلاش میکنیم مواضع قاطعانه و عمیق خودمان را در این زمینه بیان کنیم.
وی ادامه داد: ما قایل به حضور ایران هستیم و معتقدیم ایران برای راهحل بحران سوریه تلاش میکند.
محمدجواد ظریف نیز در پاسخ به همین سوال و در مورد اهمیت حضور ایران در اجلاس ژنو2 گفت: بحران سوریه راهحل نظامی ندارد و تنها راهحل آن سیاسی است و راهحل سیاسی محتمل بر واقعبینی و جدیبودن میتواند به خشونت و افراط در این کشور پایان بخشد.
وی با تاکید بر حضور مردم سوریه در تعیین سرنوشتشان تصریح کرد: مردم سوریه باید آینده خود را تأمین کنند و دیگران باید به آنها کمک کنند نه اینکه به جای آنها تصمیم بگیرند.
وزیر امور خارجه کشورمان با اظهار اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده تلاش میکند برای دستیابی به یک راهحل سیاسی، عنوان کرد: ما اعتقاد داریم دیدگاههایی که مانع از ایجاد نقش مثبت ایران در سوریه شوند مبتنی بر واقعبینی نیستند و به حل بحران سوریه کمک نمیکنند و این دیدگاهها با توجه به نگاههای سیاسی و ملاحظات سیاسی و متأثر از برخی فشارهایی که نظر مثبتی در راهحل سیاسی سوریه نداشتهاند، اتخاذ میشود.
ظریف ابراز امیدواری کرد: تلاشهای سیاسی برای رسیدن به یک راهحل در مورد سوریه به ثمر بنشیند و اعلام کرد ایران از هر تلاش واقعبینانه که بر مواضع ملت ایران احترام میگذارد، حمایت خواهد کرد و اگر در این راستا از ایران دعوت شود، تشکر میکنیم.
وزیر امور خارجه ایتالیا نیز در ادامه این نشست در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به حضور شما در تهران دورنمای روابط ایران و اتحادیه اروپا چگونه خواهد بود، گفت: ما پروندههای باز داریم و همچنین این روابط باعث گشودهشدن مناسبات بیشتر در خصوص پروندهای هستهای ایران خواهد شد که ما شاهد گشایش روابط ایران و اتحادیه اروپا در آینده خواهیم بود و امیدواریم روابط عادی ایران با دیگر کشورها بدون موانع ایجاد شود و معتقدیم که در این راستا کار سختی داریم.
وی افزود: در این رابطه نیاز به ممارست، توجه و اعصاب قوی و لحاظکردن جزییات و آینده دو کشور داریم.
بونینو همچنین به سوالی در خصوص گفتوگوهای ایران و ایتالیا در مورد همکاری دو کشور در ایجاد ثبات سیاسی در افغانستان عنوان کرد: ما همه جوانب را بررسی کردیم و ایتالیا با ایران روابطی در خصوص استان هرات افغانستان داشته و یک یادداشت تفاهم که در ماه سپتامبر بین ایران و ایتالیا در این خصوص امضا شده به اجرا درخواهد آمد.
وی در مورد پیمان نظامی افغانستان و آمریکا نیز عنوان کرد: این پیمان برای دو کشور مهم است چونکه پیشدرآمدی است برای حضور دیگر نیروهای خارجی از جمله ایتالیا و یک حرکت بین افغانستان و آمریکا برای سال 2014 است.
محمدجواد ظریف نیز در مورد پیماننامه امنیتی افغانستان و آمریکا عنوان کرد: ما اصولا حضور نظامی خارجی در منطقه را برای ثبات مفید نمیدانیم زیرا حضور نظامی خارجی زمینه سوء استفاده برای نیروهای افراطی را فراهم میکند تا از احساسات مردم برای گرفتن نیرو استفاده کنند مخصوصا حضور نیروهای آمریکایی که با توجه به توافق امنیتی متمرکز به مرزهاست.
وی ادامه داد: ما با مقامات افغانی در رابطه هستیم و ثبات در افغانستان را ثبات در ایران میدانیم زیرا هرگونه بیثباتی افغانستان، ایران را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد و در سفری که آقای کرزای به ایران داشته گفتوگوهای خوبی بین دو رییسجمهور در این زمینه شکل گرفته است.
وی با یادآوری گفتوگوهای کرزای و روحانی در خصوص مباحث امنیتی دو کشور افزود: ویژگیهای دو طرف برای آینده مشترک در این گفتوگوها مدنظر گرفته شده و همکاران ما در حال رایزنی با همکاران افغانی برای تهیه پیشنویس توافقنامه امنیتی بین ایران و افغانستان هستند.
محمدجواد ظریف در پایان این نشست به هموطنان مسیحی و هیئتی که از ایتالیا به ایران سفر کرده تولد حضرت مسیح و سال جدید میلادی را تبریک گفت.
پایان پیام/
نظر شما