به گزارش خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان، انسان در طول تاریخ زندگانی خود همواره به برپایی جامعه مطلوب خویش می اندیشیده و در پرتو چنین اندیشه ای و در دامنه گسترده تمناهای درونی خود، به ساخت و پرداخت نقش های خیالی و ایده آل های ذهنی اش، همت گمارده است.
موضوع بحث کتاب "نیک شهر قدسی" نگاهی است مقایسه ای که میان مدینه های فاضله دیگر دانشمندان (افلاطون، تامس مور، کارل مارکس و آگوستین) و جامعه آرمانی اسلامی (دوران حکومت حضرت مهدی(عج)) صورت گرفته است.
پس از نقل کلیاتی در بخش اول، در بخش دوم تا ششم هر یک از جامعه های آرمانی اندیشمندان به تنهایی بررسی و با طرح نقاط قوت آنها، سرانجام، با نقد علمی، ضعف های اساسی آن بیان و درپایان، رد می شود. در بخش ششم، در نقدی فراگیر اتوپیسم و کاستی های جامعه های آرمانی را بیان کرد است و در بخش هفتم و پایانی به بیان نیک شهر قدسی امام زمان پرداخته است.
در بخشی از این کتاب می خوانیم:
"این که پس از ظهور سوشیانس ـ موعود زردشتی ـ و زدودن بدی از جهان و برقراری عدالت، کارجهان به پایان می رسد، اشاره ای است به این معنا که هرگاه جامعه بشری به کمال مطلق دست یابد، از پویش باز می ماند و اگر چنین پویشی صورت گیرد، جهت آن بدی و فروپاشی است.
با بررسی دقیق و نقادانه جامعه های آرمانی ارایه شده از سوی اندیشمندان غربی و بررسی ویژگی ها، ارزش ها و زمینه های طرح آن ها، به این نکته رهنمون می شویم که به راستی آن آرزو و حس کمال خواهی انسان که در پی یافتن یک جامعه فاضله و آرمانی است، در این اندیشه ها ـ که همه خیالی و ساخته و پرداخته ذهن انسان است ـ یافت نمی شود؛ زیرا در تمام این مدینه ها این انسان و آمال و آرزوهای اوست که اهمیت دارد؛ چون بنیان این جامعه ها به دست انسان ها نهادینه شده است.
گرچه ممکن است برخی از این طرح های خیالی، حسّ فطری انسان ها را برانگیزد و سبب انگیزش آدمیان شود، ولی هرگز سبب تکامل و پیشرفت و سعادت انسان نمی شود؛ یعنی انسان را به حق و زندگی الهی نمی رساند.
این گونه طرح ها، چون از منبع وحی و هدایت پیامبران سرچشمه نگرفته است، جز طرحی خیالی و مشغول کننده نخواهد بود، ولی در طرح جامعه آینده ایده آل شیعه، چشم اندازی ژرف، در برابر انسان های اندیشمند گذارده شده است و زیبایی پر از عدل و داد و زندگی عادلانه در پرتو قانون را وعده داده است که نکته های دقیق و حکیمانه ای در آن نهفته است."
شایان ذکر است، "نیک شهر قدسی؛ نقادی چهارالگو از جامعه آرمانی اندیشمندان غرب و مقایسه آنها با جامعه آرمانی حضرت مهدی(عج)" نوشته سید محمدعارف حسینی در شمارگان 1400 و بهای 2200 تومان ازسوی انتشارات مرکز پژوهش های اسلامی صداوسیما قدم به بازار نشر گذاشته است.
پایان پیام/
نظر شما