علی پورحسین در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: تمامی امکانات لازم از قبیل رایانه، اسکنر، مودم، سوئیچ و... برای ثبت درخواست کارت هوشمند ملی فراهم شده است و متقاضیان می توانند با مراجعه به ادارات ثبت احوال از 22 بهمن برای صدور کارت هوشمند ملی اقدام کنند.
وی هزینه صدور کارت هوشمند ملی را 10 هزار تومان ذکر کرد و گفت: برای فعالسازی امضای الکترونیک نیز 20 هزار تومان اخذ می شود.
مدیرکل ثبت احوال خراسان جنوبی ادامه داد: برای استقرار یک ایستگاه که کار جمع آوری اطلاعات را انجام می دهد حداقل 20 میلیون تومان نیاز است که در هر شهرستان با توجه به تعداد جمعیت؛ این ایستگاه ها راه اندازی می شوند.
وی بر استفاده از ظرفیت و توان دفاتر پیشخوان دولت در استان به منظور اجرایی شدن هرچه بهتر این طرح تاکید کرد و افزود: در گام اول صدور کارت هوشمند ملی برای افراد بالای 15 سال و از خانواده های معظم شهدا و ایثارگران آغاز می شود.
پورحسین خاطرنشان کرد: در حال حاضر 300 میلیون تومان به منظور اجرایی شدن 100 درصد زیرساخت های صدور کارت هوشمند در استان اعتبار نیاز است.
مدیرکل ثبت احوال خراسان جنوبی در ادامه با تاکید بر اینکه 222 خدمت برای ثبت احوال تعریف شده است، بیان کرد: در حال حاضر این دفاتر در شهرهای بالای 100 هزار نفر جمعیت راه اندازی می شود و 12 خدمت برای هر یک از این دفاتر تعریف شده است.
وی گفت: طرح آرشیو الکترونیکی اسناد از تیرماه 90 آغاز شده است و تاکنون از یک میلیون و 570 هزار برگ سند ولادت و وفات استان حدود 94 درصد آن آرشیو شده است و در پایگاه جمعیتی کشور بارگذاری شده است.
پورحسین در پایان به سامانه پیامک 30007650002275 اشاره کرد و یادآور شد: افرادی که شناسنامه های آنها مفقود شده است می توانند با ارسال پیامک به این سامانه از وضعیت شناسنامه خود آگاه شوند.
پایان پیام/
نظر شما