به گزارش خبرگزاری شبستان، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز اعلام کرد: مس و آلیاژهای حاصل از آن، به عنوان یکی از فلزات استراتژیک، کشورهای دارای این ذخائر را در جایگاه ویژهای در صنایع معدنی قرار داده است و ایران نیز با داشتن بیش از 4 میلیارد تن ذخائر قطعی و احتمالی از این امر مستثنا نیست، اما با توجه به آمار و اطلاعات موجود، میزان برداشت و تولید مس در ایران از متوسط جهانی فاصله بسیاری دارد که شاید در نتیجه عدم سرمایهگذاری در زنجیره ارزش در طول زمان بوده است، بنابراین با توجه به ارزش افزوده قابل توجه و استراتژیک بودن این فلز باید به عنوان یکی از راهبردهای اصلی حاکمیت در بخش معدن مورد توجه قرار گیرد.
ایران به لحاظ ساختار زمینشناسی، سرشار از مواد و ظرفیتهای معدنی ارزشمند است که در صورت سیاستگذاری صحیح در جهت حداکثرسازی منافع، میتواند موتور محرک اقتصاد و برنامههای توسعهای باشد.
یکی از عمدهترین منابع معدنی استراتژیک، منابع معدنی مس است که با توجه به خواص منحصر به فرد، دارای جایگاه ویژه در صنایع مختلف چه به صورت خالص و چه به صورت ترکیب آلیاژی است.
توجه ویژه به این ماده معدنی در کشور، مستلزم شناخت درست ظرفیتهای بالقوه و بالفعل معدنی، شناخت صحیح از بازارهای جهانی و بازیگران اصلی در عرصه، عرضه و تقاضاست.
در این گزارش، پس از بررسی ماهیتهای منابع مس در جهان، با بررسی عرضه و تقاضای جهانی و داخلی، سعی در معرفی جایگاه واقعی این فلز در اقتصاد ایران و پیشنهاد برای توسعه صنعت مس در ایران شده است.
بنا بر آمارها در کوتاه مدت و تا سال 1396 در صورت سرمایهگذاری صحیح و به موقع، ظرفیت تولید مس در ایران به حدود 621 هزار تن در سال خواهد رسید که در مقایسه با ظرفیت کنونی حدود 300 درصد افزایش خواهد یافت و این استراتژی با توجه به افزایش چشمگیر تقاضای جهانی یکی از الزامات صنعت مس محسوب میشود.
تولید فلز مس به عنوان یکی از فلزات استراتژیک کشورهای دارنده ذخایر مس و تکنولوژی تولید را به عنوان یکی از دارندگان مزیت در صنایع وابسته و پایین دستی مس تبدیل کرده است و حرکت کشورهای دارنده این ذخایر حائز اهمیت به سمت اکتشاف و بهرهبرداری بیشتر از معادن و سرمایهگذاری در تولید مس کاتد و آلیاژهای استراتژیک ان با عنایت به پیشبینی افزایش تقاضا و قیمت تا سال 2025 و عقبماندگی تولید نسبت به ذخایر ایران از متوسط جهانی، این امر را به ذهن متبادر میکند که سرمایهگذاری سریع در زمینه اکتشاف، استخراج و فرآوری مس در ایران باید به عنوان یکی از راهبردهای اصلی صنایع معدنی تلقی شده تا جبران عدم تولید متناسب با ذخایر در سالهای اخیر را در پی داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما