خبرگزاری شبستان: شبکه سی ان ان درباره پرونده هسته ای ایران به گونه ای متفاوت نسبت به دیگر تحلیل های رسانه های دیگر آمریکایی می پردازد که مینویسد: در حالی که رسیدن به یک توافق برای جلوگیری از تولید فقط یک بمب هستهای در ایران توجه جهان را به خود معطوف کرده اما از خطر جدی ناشی از وجودهزاران تسلیحات هستهای کنونی در جهان غفلت شده است.
در حال حاضر بیش از 17 هزار کلاهک هستهای وجود دارد که همچنان تهدیدی علیه جان انسانها محسوب میشوند اما عمدتاً از زمان پایان جنگ سرد در دو دهه قبل تاکنون نادیده گرفته شده است.
سیانان خاطرنشان میکند این در حالیست که برخلاف مسئله ایران، هیچ مذاکراتی برای پرداختن به زرادخانههایی که بسیار خطرناکتر از برنامه هستهای این کشور است، انجام نشده است. در حقیقت، تبعات انسانی ناشی از بروز جنگی هر چند محدود، همچون درگیری در منطقه جنوب آسیا بین هند و پاکستان میتواند جان دو میلیون نفر را به خطر بیندازد.
سیانان معتقد است: بیش از 20 میلیون نفر در هفته نخست انفجارها، اتشسوزی ناشی از آن و نشت مواد رادیواکتیو جان خواهند باخت. اما تبعات جهانی چنین جنگی بسیار وخیمتر خواهد بود. آتش ناشی از انفجارها به دلیل انتقال پنج میلیون تن دوده به اتمسفر، نور خورشید را تیره خواهد کرد و این امر باعث کاهش دمای زمین خواهد شد.
این اختلال جوی باعث کاهش شدید و جهانی تولید مواد غذایی خواهد شد. این امر به کاهش 12 درصدی تولید ذرت در آمریکا و 15 درصدی تولید برنج در چین منجر خواهد شد و ممکن است یک دهه به طول انجامد.
این شبکه در ادامه خاطرنشان میکند: بروز جنگی هستهای در همین اندازه و مقیاس در هر منطقه از جهان تأثیرات جهانی مشابهی خواهد داشت. موشکهای پیشرفته تریدنت آمریکا که توسط زیردریایی حمل میشوند، به طور کلی 96 کلاهک هستهای دارند که هر یک از آنها 10 تا 30 برابر قویتر از سلاحهای استفاده شده در سناریوی ترسیم شده در منطقه جنوب آسیا هستند.
این بدان معناست که فقط یک زیردریایی میتواند چند برابر بیش از قحطی ناشی از انفجار هستهای مخرب باشد. آمریکا به غیر از برخورداری از 14 زیردریایی از این نوع، دارای موشکهای آماده پرتاب و ناوگان بمبافکنهای استراتژیک، هواپیماهای بزرگی برای فرو ریختن مقادیر زیادی بمب در مسافتهای دوردست است. زرادخانه هستهای روسیه از قابلیت تخریب هستهای مشابهی برخوردار است.
تحلیلگر سیانان در ادامه یادآور شده است: 17 کشور در مه 2012 با انتشار بیانیهای مشترک درباره پیامدهای انسانی تسلیحات هستهای نابودی کامل چنین سلاحهایی را خواستار شدند. تعداد کشورهای موافق این امر تا پاییز سال جاری به 125 رسید. سال گذشته اکثریت کشورهای جهان در کنفرانسی دو روزه در شهر اسلوی نروژ شرکت کردند که تبعات انسانی جنگ هستهای محور گفتوگوهای آن را تشکیل میداد اما آمریکا و سایر قدرتهای بزرگ هستهای دیگر در این نشست حضور نیافتند.
نظر شما