به گزارش خبرگزاری شبستان، علیاکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام عصر امروز (یکشنبه) در جمع فعالان رسانهای کشور مصر حضور یافت و به سوالات آنان پاسخ داد.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چگونه میتوانید رابطه بسیار خوب و دوجانبهای بین ایران و کشور مصر برقرار کنید گفت: ما به لحاظ مبنایی هیچ منعی در توسعه روابط ایران و مصر نمیبینیم چراکه این دو کشور نقش تعیینکنندهای در جهان اسلام دارند و همچنین دارای مشترکات فراوانی هستند.
مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور بینالملل ادامه داد: هم اکنون بسیاری از آنچه که در سالهای اخیر و چنددهسال بعد از انقلاب مانع از توسعه روابط بین ایران و مصر شده بود، برطرف شده است؛ بنابراین تا آنجا که بنده اطلاع دارم از سوی جمهوری اسلامی ایران هیچ منعی برای توسعه روابط با کشور مصر وجود ندارد.
ولایتی با تاکید بر اینکه حتما نفع دو کشور در رفع موانع موجود بین دو کشور است خاطرنشان کرد: من معتقدم مسئولان سیاسی و رسمی میتوانند با هم گفتوگو کنند، به تفاهم برسند، سفارتخانهها را باز و رفت و آمد بین دو کشور صورت گیرد.
وی در عین حال تصریح کرد: ارتباط بین ایران و کشور مصر نباید فقط در روابط سیاسی خلاصه شود بلکه این دو کشور باید بتوانند در حوزههای علمی و فناوری، فرهنگی و اقتصادی و روابطی که در جهت منافع دو کشور را در بر داشته باشد، با هم همکاری کنند.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص در پاسخ به پرسش دیگری بر این اساس که آیا گفتوگوی ایران و آمریکا تنها در مورد مسائل هستهای بوده یا در خصوص مسائلی دیگر نیز مذاکرات صورت گرفته است، گفت: گفتوگوها به صورت جمعی و دوجانبه همگی در مورد مسائل هستهای بوده است و این اولینبار نیست که چنین گفتوگوهایی درخصوص یک موضوع بینالمللی بین ایران، آمریکا و کشورهای دیگر صورت میگیرد، ما در گذشته در مورد عراق و افغانستان نیز با آمریکا گفتوگوهای مشترک داشتهایم.
ولایتی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا مذاکرات ایران و مصر شروع شده است یا خیر خاطرنشان کرد: من فکر نمیکنم مانع اساسی وجود داشته باشد، بلکه مهم این است که دو طرف اراده کنند و با هم به صحبت بپردازند؛ معتقدم در برخی از مسائل هستهای در پی هفتهها و ماههای اخیر اشتراکات زیادی بین ایران و مصر به وجود آمده است و شاید بتوان موضوع سوریه را یکی از این مسائل دانست.
وی ادامه داد: هر دو کشور مصر و ایران به عنوان دو کشور اسلامی خواهان این هستند که مشکلات و مسائل سوریه بدون دخالت خارجیها حل شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: گفتوگوهای رسمی بین ایران و مصر تا آنجایی که ما اطلاع داریم به صورت جدی شروع نشده اما هر دو کشور تماسهایی را طی مدتی که گذشت داشتهاند یعنی فضا فضای مثبتتری نسبت به گذشته است.
ولایتی با تاکید بر اینکه مصر و ایران نمیتوانند همدیگر را فراموش کنند گفت: در بین مردم بزرگوار ایران محبت به مردم مصر و متقابلا در بین مردم شریف مصر محبت به ایرانیها وجود دارد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری که پرسید ارزیابی شما از همهپرسی قانون اساسی در مصر چیست اظهار داشت: در مصر کار به دست مردم است و آرای مردم نقش اساسی در تعیین خط مشی حکومتها خواهند داشت چراکه مردم مصر بعد از سالها توانستهاند در تدوین قانون اساسی، انتخاب مسئولان اجرایی و نمایندگان مجلس نقش داشته باشند و این خود گامی رو به جلو است بنابراین تصمیم مردم مصر برای ما قابل احترام خواهد بود.
ولایتی در پاسخ به سوال خبرنگار مصری که پرسید در توافقنامه هستهای بین ایران و غرب اشاره شده که ایران باید از فعالیت هستهای خود کوتاه بیاید گفت: توافقنامه هستهای آنچه که در رسانهها منتشر شد صرفنظر از برداشتهای خاص برخی طرفین در دو بخش خلاصه میشود نقطه اول اینکه تحریمها علیه ایران برداشته شود و مورد دوم نیز حق استفاده صلحآمیز هستهای ایران تحت نظارت دقیق و کامل آژانس بینالمللی انرژی هستهای است.
وی ادامه داد: غربیها تا دیروز حاضر نبودند که به ایران اجازه دهند که حتی چند عدد سانتریفیوژ داشته باشد اما امروز 19 هزار سانتریفیوژ در حال کار کردن است.
«بعضی از مسئولان آمریکایی در گفتوگو با مراکز صهیونیستی گفتهاند که ما نمیتوانیم توان ایران در انرژی هستهای را نادیده بگیریم و اگر میتوانستیم جلوی آنها را میگرفتیم»
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک تصریح کرد: ایران هیچ تحریمی را که موجب عدم استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای و توقف آن را نخواهد پذیرفت.
ولایتی تصریح کرد: آمریکا در رأس بقیه کشورهای غربی در عراق، افغانستان، سوریه و لبنان شکست خورده است بنابراین آنها بنا دارند از این مناطق خارج و بیش از این ضرر را تحمل نکنند و به این نتیجه رسیدهاند که نمیتوانند از عهده مقابله با ایران بربیایند بنابراین آنها اصرار دارند که این موضوع حل شود.
ولایتی اضافه کرد: غرب و آمریکا اگر میخواهد با ایران به تفاهم برسد همانطور که رئیسجمهور ایران گفت: باید حق استفاده صلحآمیز هستهای را به رسمیت بشناسند و در این تفاهمنامه نیز قبول کردهاند.
وی تاکید کرد: ایران یک قدم از حقوق هستهای خود عقبنشینی نمیکند و به خاطر این حقوق 10 سال مقاومت کرده است و نتیجه این مقاومت 10 ساله نیز توانمندی ایران در حوزه هستهای است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران اولین کشور اسلامی، جهان سومی و غیرمتعهد است که با تکیه بر تواناییهای خود توانسته به انرژی هستهای دست یابد.
ولایتی گفت که آینده انرژی جهان بستگی به استفاده کامل کشورها از انرژی هستهای به صورت صلحآمیز دارد.
مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور بینالملل در پاسخ به ادعای خبرنگاری مبنی بر اینکه شایعاتی در مورد دخالت ایران در منطقه خلیج فارس به گوش میرسد گفت: خبرنگاران یکی از عواملی هستند که میتوانند این القاعات نادرست بین کشورهای مسلمان را برطرف کند چراکه این القاعات توسط غربیهای صورت گرفته و از اساس کذب است.
ولایتی تاکید کرد: براساس اطلاعاتی که از سیاست خارجی جمهوری اسلامی دارم خدمت شما میگویم که جمهوری اسلامی ایران به هیچ کشور اسلامی و غیراسلامی چشم طمع ندارد و این شکایت و گلایهمندی بین برادران و کشورهای مسلمان جز با کنار هم نشستن و سخن گفتن برطرف نمیشود.
خبرنگاری از رئیس مرکز استراتژیک پرسید که توافقنامه هستهای ایران و 1+5 چه تاثیری بر کشورهای عربی، مصر، سوریه و خلیج فارس دارد که ولایتی پاسخ داد: دستیابی به قدرت هستهای توسط ایران موجب افتخار همه امت اسلامی خواهد بود چراکه ایران یک کشور اسلامی است و اگر پیشرفت علمی و فناوری داشته باشد از دراختیار قرار دادن این علم به کشورهای اسلامی دیگر نیز دریغ نخواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه کشورهای غربی بنا دارند که کشورهای اسلامی قدرتمند نباشند گفت: اگر ما این راه نرفته را باز کنیم و پیشتاز باشیم راه برای بقیه کشورهای اسلامی نیز هموار خواهد شد و ما به شما توصیه میکنیم شما نیز این راه را دنبال کنید.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با طرح این پرسش که چرا باید کشورهای اسلامی از انرژی هستهای که صالحترین انرژی است محروم باشند خاطرنشان کرد: انرژی صلحآمیز هستهای کمترین آلودگی را در محیط زیست دارد تا کی میتوانید به انرژی فصیلی تکیه کنید.
ولایتی در پاسخ به ادعای خبرنگاری بر این اساس که امروز حماس تهدید جدی برای مصر ایجاد میکند آیا ایران میتواند با حماس صحبت کرده و این تهدید را رفع کند گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور اسلامی در امور هیچ کشوری از جمله کشور مصر دخالت نمیکند اما اگر بتوانیم بین برادران حماس و مصر تفاهم ایجاد کنیم هیچ تلاشی را فروگذار نخواهیم کرد.
وی در پاسخ به پرسشی بر این اساس که آیا آمریکا و کشورهای 1+5 به تفاهمنامه هستهای ملتزم خواهند بود اظهار کرد: ناچار هستند که ملتزم باشند.
مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور بینالملل تاکید کرد: ما نسبت به پیروزی جمهوری اسلامی ایران مطمئن هستیم اما برای رسیدن به نتیجه نهایی شاید زمان طولانیای نیاز باشد اما ما به مسیری که میرویم اطمینان داریم.
خبرنگاری از ولایتی پرسید که ما مطمئن هستیم که ایران به هدف صلحآمیز خود میرسد اما این مذاکره با کشورهای غربی و خارجی میتوان به معنای نوعی رویکرد جدید در سیاست خارجی ایران برای ارتباط بیشتر با غرب باشد که وی پاسخ داد: هنر یک حکومت در این نیست که بیحساب دروازههایش را بر روی هر غریبهای باز کند بنابراین باید با تدبیر، حساب شده و براساس منافع و احترام متقابل ارتباط با دیگر کشورها برقرار شود.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره ادعای سیاست دوگانه ایران در مسئله بحرین و سوریه اظهار کرد: حرف جمهوری اسلامی ایران در مورد 2 کشور بحرین و سوریه یک کلمه بیشتر نیست و آن این است که هر دو کشور باید به آرای مردم مراجعه کنند و بدون دخالت خارجی و حرکات مسلحانه عمل شود.
پایان پیام/
نظر شما