به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، بسیاری از معضلاتی که در زمینههای مختلف گریبانگیر مردم جوامع است تنها به وسیله دولت و دستگاههای اجرایی قابل حل نبوده و مشارکت مردم قادر به حل مشکلات و توسعه آن جامعه خواهد بود. وقف نهادی است که از طریق آن میتوان بخش قابل توجهی از تنگناهای جامعه را شناخت و اموال و داراییهای افراد نیکوکار را داوطلبانه در جهت رفع آنها به کار بست. این نهاد با وجود برخورداری از قدمت زیاد آنطور که شایسته است فراگیر نشده و نقش آن در ابعاد گوناگون تا حدودی مکتوم و مستور مانده است.
وقف از دیرباز در گیلان که در زمان آل بویه دروازه ورود تشیع به ایران بوده مورد توجه عام و خاص بوده است. استان گیلان سه هزار موقوفه و 20 هزار و 87 رقبه دارد. عموم نیات واقفان در گیلان در زمینههای مختلف از جمله کمک به نیازمندان جامعه، برپایی مراسمهای امام حسین(ع) و سایر عزادارایها، کمک به بیماران خاص و عام المفنعه است.
موقوفات به دو دسته متصرفی که در اختیار ادارات اوقاف است و موقوفه غیر متصرفی که از سوی واقف برای آن متولی در نظر گرفته شده و اداره اوقاف تنها مسئولیت نظارتی دارد تقسیم میشود. دکتر عبدالله گیلانی، جراح و استاد دانشگاه در خارج و داخل کشور به مدت 10 سال است که تولیت موقوفه سیده زهرا عظیم زاده را بر عهده دارد. دکتر گیلانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان از تجربیات خود در حوزه وقف در ایران و خارج از ایران می گوید.
دکتر گیلانی، در خصوص رابطه وقف کردن و ایجاد آرامش در انسان اظهار کرد: در صورتی که وقف کردن برای رضای خداوند و نه برای شهرت و خودنمایی باشد آرامش در زندگی معنوی دین محور، فکر و حتی زندگی ساده مادی به همراه خواهد داشت.
مدرس دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: نیکی کردن و وقف برای شهرت و خودنمایی هرگز ارزش اعطا کردن به بندگان خداوند را ندارد.
وی تاکید کرد: خداوند متعال درباره اعمال نیک خالص و مختص خودش میفرماید، کسانی که در راه من قدم بر میدارند، به آنان حیات طیبه عطا می کنم.
گیلانی اضافه کرد: اگر وقف و نیکی برای رضای خداوند باشد حتی فرزندان و اطرافیان فرد نیز از روش او آموزش دیده و دارای فرزندان صالح میشوند به طوریکه خوشبختی آنان در دنیا و آخرت تضمین میشود.
متولی باید خود را در حضور خدا بداند
وی با اشاره به وظایف یک متولی در صیانت از حقوق موقوفه، اظهار کرد: متولی باید خود را در حضور خدا بداند و متوجه باشد هر پندار، گفتار و تصمیمی درباره آن موقوفه میگیرد درس طبق وصیت نامه واقف باشد و برای نفع شخصی به هیچ وجه تغییر ندهد.
این متولی موقوفه در خصوص وجود وقف در جوامع دیگر نیز گفت: من از 18 سالگی در آلمان و آمریکا زندگی و تحصیل کردهام و با بافت زندگی اروپایی و آمریکایی آشنا هستم. در جوامع غیر ایرانی نیز خیرانی وجود دارند که در کار خیر شرکت میکنند.
وقف در خارج از ایران
وی با بیان اینکه نهادی شبیه به اوقاف جمهوری اسلامی ایران را در اروپا و آمریکا سراغ ندارم، گفت: در اروپا و آمریکا هر وقفی یک گروه هیئت امنا یا هیئت مدیره دارد که فردی با سابقه مدیریت و مهارت اداری را استخدام میکنند تا به تمشیت امور موقوفه بپردازند.
این جراح برجسته یادآور شد: در اروپا و آمریکا موقوفات از مالیات معاف هستند و مخارج متولیان موقوفه از راه عواید آن موقوفه پرداخت میشود و دولت هرساله بر بیلان مالی موقوفات نظارت دارد.
وی اضافه کرد: اگر متولی موقوفه از موقوفه سوء استفاده کند، مدیران آن موقوفه جریمه و حتی اخراج شده و آن وقف از حالت معافیت مالیاتی خارج میشود.
این مدرس دانشگاه تاکید کرد: در اروپا و آمریکا نیز باید همانند احکام اسلام طبق وصیت نامه و به اصطلاح اسلامیاش طبق نیت واقف عمل شود.
تاثیر وقف بر اقتصاد جامعه
وی در خصوص تاثیر وقف بر اقتصاد جامعه، اظهار کرد: اگر در جامعهای افراد تنها به فکر منافع خود باشند افرادی بسیار ثروتمند و افرادی مستضعف می شوند.
این متولی موقوفه با بیان اینکه اگر به وضع مستمندان جامعه رسیدگی نشود، بافت اجتماعی و آرامش روحی و روانی جامعه خدشه دار میشود، گفت: وقف یکی از راهکارهای اسلام برای توزیع ثروت در جامعه است.
وی با انتقاد از رواج بد اخلاقی، چشم و همچشمی و تظاهر و ثروت اندوزی در جوامع امروزی، خاطرنشان کرد: ثروت اندوزی به انسان آرامش نمی دهد بلکه باعث ایجاد استرس و دغدغه فکری میشود.
وقف بارزترین جلوه نظام اقتصادی اسلام
دکتر گیلانی تصریح کرد: هدف اصلی و نخست همه نظام های اسلامی به ویژه نظام اقتصادی آن که وقف یکی از بارزترین جلوه های آن است کمال ابدی یعنی تقرب به خداوند متعال است.
متولی موقوفه سیده زهرا عظیم زاده با بیان اینکه وقف یکی از با سابقه ترین میراثهای ارزشمند اسلامی است، گفت: در آیات متعددی از قرآن کریم و احادیث اسلامی از انفاق به عنوان جهاد مالی در کنار جهاد با جان یاد شده است.
وقف از مهمترین مظاهر تنظیم امور اجتماعی و اقتصادی
علی اکبر فتحی، خیر سازنده بقعه آقا سید حسن(ع) آستانه اشرفیه نیز به خبرنگار شبستان گفت: وقف در نگاه نخست یک مسئله انسانی، دینی است که ریشه در سنت، آداب و رسوم اجتماعی دارد.
وی با اشاره به اهمیت وقف از جنبههای دینی، اجتماعی اظهار کرد: وقف یکی از مهمترین مظاهر احسان و نیکوکاری و خدمت به هم نوعان و کمک به مصالح جامعه و تنظیم امور اجتماعی و اقتصادی است.
این نیکوکار اضافه کرد: اگر اوقاف کشور در مسیر صحیحی به راه انداخته شود و واقفان به راه معقول و درستی هدایت شوند، بسیاری از مشکلات جامعه از بین می رود.
وی یادآور شد: وقف یک روش بسیار کارآمد و موثر در تامین خدمات عمومی و عام المنفعه است.
هزینه 60 میلیون تومانی برای بازسازی بقعه آقا سید حسن(ع)
فتحی پور با اشاره به ساخت بقعه آقا سید حسن(ع) اظهار کرد: این بقعه دارای ساختمانی قدیمی بود که در سال 87 بازسازی آن آغاز شد.
وی با بیان اینکه برای ساخت این بقعه بیش از 60 میلیون تومان هزینه شده است گفت: بعد از پایان عملیات عمرانی مسجد دو گلدسته از مازندران خریداری و در بنای فعلی بقعه نصب شد.
این نیکوکار با اشاره به مشارکتهای مردمی و هیئت امنای بقعه آقا سید حسن(ع) در بازسازی این بقعه، اظهار کرد: قلب انسان برای انجام کار خیر او را به شیوههای مختلف مانند احداث مدرسه، مسجد، بازسازی بقعه و یا رسیدگی به یتیمان راهنمایی میکند اما خواست و توفیق الهی انسان را به هر یک از این مصدایق خیر میکشاند.
پایان پیام/
نظر شما