حسن بنیانیان، رییس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری شبستان، به تبیین علل و نیز تحلیل فرهنگی کارکرد تکرار یک سریال و فیلم از رسانه تلویزیون و نیز معرفی راهبردهای بهره برداری مناسب از این پدیده پرداخت.
وی در ابتدای این مصاحبه با اشاره به اینکه رسانه های ما برای رعایت ضوابط اسلامی در تولیدات خود با برخی محدودیت ها مواجه هستند، گفت: عدم پخش صحنه های سبعیت و فحشا از این جمله است که رعایت این حدود فی نفسه ارزشمند است. این مسئله باعث می شود که تولید فیلم و سریالها به مراتب سخت تر از غرب شود و میزان تولید ما متناسب با تعدد شبکه ها نباشد. در این شرایط، تکرار، بهترین راه حل است و این متغیری است که یک مدیر رسانه با آن همواره مواجه است.
رییس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: جامعه متدین و مذهبی ما به میزان کافی به آثار هنری جذب نشده است و این مزیتهای فرهنگی ما هنوز به عرصه اقتصاد و درآمدهای ملی نیز وارد نشده است. یکی از مزیتهای فرهنگی ما همین تولیدات تلوزیونی ارزشمند است. باید برای کشورهای غربی و همسایه، تولیدات تلویزیونی داشه باشیم که این خود فرصت درآمدزایی و تولید بیشتر برای پخش داخلی و رهایی از تکرار باشد.
بنیانیان خاطرنشان کرد: صنعتی در این زمینه باید شکل می گرفت تا می توانستیم فیلم های بیشتری در این زمینه تولید کنیم ولی می بینید اکنون ناچاریم از کشورهای کره و چین فیلم بخریم درحالی که تمدن و فرهنگ ما از آنان غنی تر است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: نمی توان تکرار را منفی تلقی کرد بلکه باید به خود سریال نگریست که آیا سازنده و ارزشمند است یا نه؟ تکرار وقتی منفی است که خود سریال، بار محتوایی منفی داشته باشد. سریالهای تاریخی همواره مخاطب را به تفکر برمی انگیزد. مخاطبی که برای بار دوم این سریال را می بیند در سنی بالاتر و همراه با دانش و آگاهی بیشتر از قبل قرار دارد و این باعث می شود برداشتی متفاوت از قبل داشته باشد.
رییس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: البته همانطور که دارو را قبل از تولید انبوه روی افرادی بصورت نمونه آزمایش می کنیم باید سریالها را در ترکیب نمونه کوچک آن آزمایش کنیم تا بدانیم چه برداشتهایی از این سریال صورت خواهد گرفت تا قبل از هزینه های سنگین، برخی اصلاحات روی این سریالها صورت گیرد. بعنوان مثال در کتابهای درسی کلاس سوم ابتدایی صحنه کشته شدن عمر ابن عبدالعزیز توسط حضرت علی (ع) برای کودکان نوشته شده است. 44 درصد کودکان بجای اینکه به اخلاص حضرت علی(ع) پی ببرند دچار ترس از این حضرت شده اند.
بنیانیان گفت: بسیاری از صحنه های موجود در سریالها نیز ممکن است این آثار منفی را داشته باشد که اگر بخواهیم آسیبهای سینما و تلوزیون را کاهش دهیم، باید پیش بینی های کافی را برای آن انجام دهیم که هنوز به این بلوغ فرهنگی نرسیده ایم.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: اگر تولید تلویزیونی داخلی باشد و یا اینکه از خارج خریده شده باشد، ضروری است تا در ترجمه و تصویر، آسیب شناسی شده و متناسب با نیاز مخاطب داخلی بومی سازی شود که این مهم در دوبله فیلم صورت می پذیرد و برخی نکات مثبت در محتوای فیلم افزوده می شود.
پایان پیام/
نظر شما